r
Nosalty Logó

Lakodalmas borsos kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Lakodalmas borsos kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kisült kalácshoz

Összesen 746 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kisült kalácshoz

Összesen 8949 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A kisült kalácshoz

Összesen 298 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    586.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 746 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.7 g

Zsír

  • Összesen
    535.6 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    1225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7036.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    405 mg
  • Kálcium
    1847 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    352 mg
  • Foszfor
    2210 mg
  • Nátrium
    2183 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    860.7 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    966.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2683 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    271 micro
  • K vitamin:
    159 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    775 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2571 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1213 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    660 micro
Összesen 8949 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 298 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kisült kalácshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 kg lisztet meglangyosítunk, elkeverjük 1 kávéskanál sóval.
  2. 6 dl tejet meglangyosítunk, hozzáteszünk 7 kávéskanál cukrot, 5 dkg élesztőt, elkeverjük, letakarjuk, felfuttatjuk. Hozzáöntjük a liszthez, majd beleteszünk 2 tojássárgáját, 15 dkg olvasztott vajat, 15 dkg puha zsírt.
  3. Jól megdagasztjuk, kelesztjük fél óráig, megdagasztjuk, kelesztejük még fél óráig, megdagasztjuk, és megkelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hosszúkás, kb. 7-8 cm átmérőjű csíkra sodorgatjuk, óvatosan (mint a gombócnál). Ezt daraboljuk fel kb. 4 cm-es darabokra.
  4. Fogunk egy darabkát, meglisztezzük a tésztát, kisodorjuk kb. 30 cm-re. Félbehajtjuk, párszor óvatosan ellentétesen megtekerjük, majd karikába hajtjuk, és azt a végét, amelyik nyitott, átfűzzük a zárt részen, picit kifordítjuk úgy, hogy egy fonáska a tetején legyen, az aljára kerüljön az összecsípett vég, és már készen is van a kicsi fonott kalács (formára olyannak kell lennie, mint a bolti cukros kalácsnak, briósnak).
  5. Tepsire tesszük, villanysütőben szép pirosra sütjük (ne égjen meg).
  6. És most jön a lényeg! Míg sülnek, elkészítjük az alábbi lötyit: 6-7 pohár tejfölt (20 %-os!) elkeverünk (habverővel) 1-2 kanál olvasztott zsírral. Jó alaposan megborsozzuk, ízlés szerint sózzuk.
  7. Ha kisültek a kalácsok, mindegyiket fejjel lefelé belemártjuk még forrón ebbe a lötyibe, és egy mély tálba helyezzük őket, a tetejükre még teszünk egy kis lötyit, és lefedjük. Szépen így pakolgatjuk tele a tálat.
  8. A tetejét mozsárban törött piros borssal szórjuk meg.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 9292
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalácsnak mindig nagyon nagy sikere van, főleg mert finom és persze mutatós, mert a tetejét mozsárban törött piros borssal szórtam meg. Eszméletlenül szép látvány! Próbáljátok ki!

Hozzávalók

A tésztához

A kisült kalácshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek