Kürtőskalács 6. - olajban sült recept

Kürtőskalács 6. - olajban sült
Kürtőskalács 6. - olajban sült
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik székelyföldi utunkon vettem ilyen kürtőssütőt, amely 4 rúdból áll, meg egy szögletes olajtartályból, hogy milyen is, itt megtekinthető, melyben egyszerre 2 kürtőst lehet sütni. De nemcsak a kürtőssütőre van szükség, hanem 2 emberre is egyszerre: egyikük süti, másikuk leszedi a frissen kisült kalácsot, cukrozza, s tekeri fel a következő sütnivalót. Nekem Anyósom segített. Az elfogyasztásban viszont jóval több segítségem volt...

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A forgatáshoz

ajánlat

Feltételezem, nincs mindenkinek kürtőssütő készlete. Sütőben is meg lehet sütni alufóliába csomagolt fóliás gurigákon, de  ebből a tésztából csőröge is süthető. Anyukám régen kukorica szárán sütötte a tepsiben, miután cukros dióba forgatta.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házi kürtőskalács, kürtőskalács kalácssütőn sütve

elkészítés

  1. A margarint 2 dl tejben 3 evőkanál cukorral felolvasztjuk. Vigyázzunk, ne legyen forró.
  2. A maradék 2 dl tejben elkavarunk 1 evőkanál cukrot, közben felmelegítjük, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A liszhez hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, a tojásokat. Az élesztős tejet a lisztbe borítjuk, egy részével elkeverjük, utána adjuk hozzá a margarinos tejet. Sima tésztává dagasztjuk, inkább kemény legyen, mint lágy. 
  4. 1-2 óra alatt duplájára kelesztjük.
  5. Deszkán kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, s késsel vagy derelyemetszővel 2 ujjnyi csíkokra vágjuk.
  6. A sütőformát vékonyan megkenjük olajjal, s rátekerjük a csíkokat úgy, hogy ahol találkoznak, picit fedjék egymást. Rányomkodjuk, s a nem túl forró olajban, lassan forgatva pirosra sütjük.
  7. A vaníliákat elkeverjük a porcukorral, egy tálcán elterítjük, s kisülés után beleforgatjuk a kürtősöket.

statisztika

beküldve:
nézettség: 16 561
elküldve: 9
receptkönyben: 192
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
59 recept

Legfrissebb cikkek

Az Ezeregyéjszaka ízei
Az Ezeregyéjszaka ízei
Egy fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba.
Dekoratív húsvéti finomságok
Dekoratív húsvéti finomságok
Kevés időráfordítással pillanatok alatt húsvéti dekorációt varázsolhatunk a legegyszerűbb kekszből is. Hogy hogyan? Megmutatjuk!
A bárány, amely mindenkit elvarázsol
A bárány, amely mindenkit elvarázsol
A bárány már kezdetek óta része volt a húsvéti étrendnek, ám nehéz úgy elkészíteni, hogy mindenki kedvelje. Ez a tavaszi francia bárányragu most minden szkeptikust meggyőz!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
A tésztaételek felérnek számomra az álométkekkel! Az orsó olcsó, a csiga gyors, a lúdgége pedig vegetáriánus – ezért imádom annyira a húsmentes pasztákat.
1321