Kürtőskalács 6. - olajban sült recept

1 adag
1321
kcal
Kürtőskalács 6. - olajban sült
Kürtőskalács 6. - olajban sült
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik székelyföldi utunkon vettem ilyen kürtőssütőt, amely 4 rúdból áll, meg egy szögletes olajtartályból, hogy milyen is, itt megtekinthető, melyben egyszerre 2 kürtőst lehet sütni. De nemcsak a kürtőssütőre van szükség, hanem 2 emberre is egyszerre: egyikük süti, másikuk leszedi a frissen kisült kalácsot, cukrozza, s tekeri fel a következő sütnivalót. Nekem Anyósom segített. Az elfogyasztásban viszont jóval több segítségem volt...

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A forgatáshoz

ajánlat

Feltételezem, nincs mindenkinek kürtőssütő készlete. Sütőben is meg lehet sütni alufóliába csomagolt fóliás gurigákon, de  ebből a tésztából csőröge is süthető. Anyukám régen kukorica szárán sütötte a tepsiben, miután cukros dióba forgatta.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi kürtőskalács, kürtőskalács kalácssütőn sütve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A margarint 2 dl tejben 3 evőkanál cukorral felolvasztjuk. Vigyázzunk, ne legyen forró.
  2. A maradék 2 dl tejben elkavarunk 1 evőkanál cukrot, közben felmelegítjük, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A liszhez hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, a tojásokat. Az élesztős tejet a lisztbe borítjuk, egy részével elkeverjük, utána adjuk hozzá a margarinos tejet. Sima tésztává dagasztjuk, inkább kemény legyen, mint lágy. 
  4. 1-2 óra alatt duplájára kelesztjük.
  5. Deszkán kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, s késsel vagy derelyemetszővel 2 ujjnyi csíkokra vágjuk.
  6. A sütőformát vékonyan megkenjük olajjal, s rátekerjük a csíkokat úgy, hogy ahol találkoznak, picit fedjék egymást. Rányomkodjuk, s a nem túl forró olajban, lassan forgatva pirosra sütjük.
  7. A vaníliákat elkeverjük a porcukorral, egy tálcán elterítjük, s kisülés után beleforgatjuk a kürtősöket.

statisztika

beküldve:
nézettség: 17 234
elküldve: 9
receptkönyben: 195
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
59 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)
1321