Kukoricaprósza recept

1 adag
488
kcal
Kukoricaprósza
Kukoricaprósza
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos paraszti étel - a mazsola és a citromhéj már az én kiegészítésem.

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mazsolás süti kukoricalisztből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukoricalisztet leforrázzuk 5 dl tejjel, belekeverjük a vajat és a sót, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a maradék tejben egy kevés cukorral.
  3. A masszához adjuk a tönkölybúzalisztet, cukort, mazsolát és a reszelt citromhéjat. A felfuttatott élesztővel alaposan összekeverjük, hogy a piskótatésztánál kicsit sűrűbb tésztát kapjunk.
  4. Kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, és 20 percig langyos helyen kelesztjük.
  5. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk és porcukorral meghintve, esetleg lekvárral tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 37 554
elküldve: 4
receptkönyben: 190
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

Hozzászólások (9)

tilia
tiliah, 2012-02-06 23:25

Kedves Zederta!
Megsütöttem és nagyon jól sikerült, az egész családnak ízlett! Nagyobbik fiam amúgy is könyörgött valami kukoricás finomságért, szóval nagyon elégedett volt...:)
Üdv: Tilia

zederta
zedertasze, 2012-02-08 05:21

kedves Tilia,
nem fogod elhinni, de én is a napokban gondolkodtam rajta, hogy kéne sütni valami téli fionomságot... nálunk a kukorica prósza abszolút ebbe a körbe tartozik.
örülök, hogy nagy fiad is elégedett volt az eredménnyel ;-)
üdv,
toma

tilia
tiliasze, 2012-02-08 16:33

Kedves Toma!
A kicsi fiam is elégedett volt, de ő még 2 évesen nem beszél, csak tömi magát:-)
Amúgy most ráértem kicsit körülnézni a többi recepted között, már párat kinéztem, pl. búzapörkölt és káposztás pogi, aztán megakadt a szemem az ecetes halon... (Most várjuk a harmadik babát és állandóan ezt kívánom.) Aztán kiderült számomra a hozzászólásokból, hogy Győr mellől származol, mint én...
Mond neked valamit a Lengyel Gyula név?... Mert lehet, hogy ismerjük egymást... Ha nem, akkor bocsánat...
Üdv: K. Ildi (Tilia)

zederta
zedertacs, 2012-02-09 05:21

hehe! Lengyel Gyula már nem annyira felkapott, mint Deák Ferencé, de tagadhatalan, hogy én még a Lengyelben töltöttem el a középiskola java részét. egészen pontosan 1991-ben érettségiztem.
egyébként ha rákattintasz a profilomra, ott van egy Facebook link is.
gratula a gyerkőcökhöz! és ha eceteshal, hát akkor azt kell csinálni ;-)
üdv,
toma

ariel76
ariel76k, 2011-05-31 07:49

Szia zederta

Tönkölybúzaliszt helyet lehet bele tenni kukorialisztet vagy rizslisztet?
Ha igen kb mennyit?
Köszönöm előre is a segítséget.

Szia ariel76

zederta
zedertav, 2011-06-05 21:24

kedves Ariel!
a nem-kukorica liszt azért kell bele, mert különben nincs benne megfelelő mennyiségű sikér a dagadáshoz, illetve a kukorica liszt önmagában nagyon száraz.
tudom jól, hogy Zalában csak kukoricalisztből készítik a prószát, bár az más jellegű, mint ez.
szerintem nyugodtan kísérletezhetsz más lisztfajtákkal is, biztosan finom lesz az eredmény.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

zederta
zedertah, 2010-03-08 17:42

köszi! és kíváncsian várom a beszámolódat!
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
489