Krumplis palacsinta recept

Krumplis palacsinta
Krumplis palacsinta
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom kedvenc sós "süteménye", amit a mai napig ugyanúgy szeretek. Édesanyám receptje, én még sohasem készítettem el. Ha meg akar lepni minket valami gyors finomsággal, ezt készíti a mi nagy örömünkre.
Vigyázat! Tutira nem lehet abbahagyni 1-2 darab után.... :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

ezt olvastad már?

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vékony krumplis lepény, krumplis tésztájú palacsinta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, ügyelve arra, hogy ne főjjön szét.
  2. Még melegen megpucoljuk, krumplinyomóval átpasszírozzuk.
  3. Miután langyosra hűlt, hozzáadagoljuk a lisztet, a zsírt és a sót, majd egynemű tésztává gyúrjuk. (A liszt mennyisége a krumpli fajtájától függően eltérhet, így a só mennyisége is. Sótlan palacsinta abszolút nem élvezhető!!)
  4. Tenyérnyi cipókat formázunk a tésztából.
  5. Egyesével kinyújtjuk a cipókat jól lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra.
  6. 25-30 cm-es teflonserpenyőben sütjük, amit olajjal kikenünk minden sütés előtt.
  7. Oldalanként kb. 2-3 percig sütjük közepes lángon.

statisztika

beküldve:
nézettség: 41 755
elküldve: 5
receptkönyben: 501
elkészítve: 4/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Buktakukta

Mióta szakács: 2010.02.25.
7 recept

Hozzászólások (32)

Control
Controlh, 2012-05-28 12:23

Nálunk is krumplilángos a neve, jobb híján vastag teflonban sül, jó sok tejföllel és reszelt sajttal esszük, nagyon finom.

finomatfőznék
finomatfőznéksze, 2012-04-04 17:56

Ó, ez a krumplilángos !!!!!!!! Anyu is bableves mellé készíti, platnin süti, kenőtollal keni, isteni finom!!!

Maryanne13
Maryanne13v, 2012-03-18 13:48

Sziasztok!
Mifelénk még melegen megforgatják cukorban és úgy eszik, édesen. Gyermekkor-íze van... :)

kisÉvi
kisÉvics, 2012-03-08 17:37

Tegnap ilyet sütöttünk a Nagymamámmal...ipari mennyiségben.:) Az egész családom oda van a krumpli lepényért, -mert mi így nevezzük. Sparhelten sütöttük, kenőtaluval zsírral megkentük, majd meghintettük még egy kis sóval. Mára egy darab sem maradt...
A tésztát Nagymamám csak úgy találomra szokta gyúrni. Kérdeztem tőle az arányokat, de nem tudta pontosan. Annyit mondott, hogy érzéssel kell készíti, és annyi liszttel, amennyit a krumpli megkíván. Nem szokott külön zsiradékot tenni a tésztába.
Szubjektív véleményem: kacsazsírral megkenve a legfinomabb...

Angyalsandorne
Angyalsandornep, 2012-02-17 18:45

Szia!
Örülök,hogy rátaláltam erre a receptre.Tavaly Bogácson jártam és ott ettem.Ott is a platni tetején sütötték.Ki fogom próbálni.
Üdv Ica

kereckeyné
kereckeynéh, 2011-08-29 15:12

  A mama fél cm vastagra nyújtotta, és pohárral kiszaggatva vastepsiben a sütőben sütötte. Én is szoktam, de nem bírjuk abbahagyni amíg van belőle.

vonzakata
vonzakataszo, 2011-03-26 17:18

hot pan elektromos serpenyőben zsíradék nélkül süthető, és így nagyon hasonlít a nagymama lángosához.

cserti jutka
cserti jutkav, 2011-03-13 05:48

Mar nagyon regen keresem az olah pakacsinta receptjet. Nem hiszem, hogy ez lenne mert az olah palacsinta szerintem elesztos volt egy kicsit es a krumpli valahogy tolteleknek volt a kozepebe teve , ujra kinyujtva es igy reteges lett. Ha megkapom a receptet Nagyvaradrol megigerem, hogy megosztom veletek

Nachtigall
Nachtigallszo, 2011-03-05 15:38

Mifelénk is krumplilángos a neve, elfeledett receptnek hittem, de örülök, hogy itt megtaláltam!

kecsandi
kecsandip, 2011-01-28 16:05

Büdös mikor sül, de Isteni finom, mikor kész van! És az az égett íz a legfinomabb!

kecsandi
kecsandip, 2011-01-28 15:37

Attól, ahogy a rezsón vagy mi is annak a régi kályhának a neve, aminek a tetején sütötték, sül-ég a tészta! Ezek szerint a teflon serpenyőben nem büdös?:-)

bcsaba73
bcsaba73p, 2011-01-28 15:55

Sparhelt,olyan van igen. De ha sül rajta valami ami finom amikor elkészül,az korántsem büdös.
Legalább is nekem nem. A krumplinak eleve jó illata van sülés közben. :)

Bia
Biap, 2011-01-28 15:41

Sparhet?Még füstölt is ahogy égett a liszt rajta!Ettől még finomabb volt.....!

kecsandi
kecsandip, 2011-01-28 15:01

Istenem! Mennyit könyörögtem nagymamámnak gyerekkoromban ezért az ételért! Nem szerette sütni, mert büdös, mikor sül! Olvasztott zsírral kentük meg és úgy ettük! Hm... Be fogok szerezni egy vaslapot a tűzhelyemre!

sidina
sidinacs, 2011-01-27 17:47

Nálunk is krumli lángosnak hívják. Az én nagyim is sparheten sütötte ú azaz íz...
Én most teflonserpenyőben sütöm de az igazi mégis csak a nagyié volt.
Egyszerű szegényes és laktató. Mifelénk sertés zsírral szokás megkenni és meghinteni sóval, de szerintem ízlés és fantázia kérdése.

vezsu
vezsuk, 2010-10-26 15:45

Nálunk ez a bableves kísérője...és majd meg halok utána, komolyan...

Alma-magocska
Alma-magocskap, 2010-10-15 11:44

A képen látható palacsinta, valóban krumplis palacsinta (hozzám közeli településen "Oláh-palacsinta" a neve). Serpenyőben kevés zsiradékban kell kisütni, borsosan vagy tejfölösen szokták kínálni.

Az a fajta tészta, melyről -kinézetre hasonló, mint amit a képen látunk- többen is írják, hogy szárazon a tűzhely platniján sütötték, az más : levesnek való tésztát, amikor nyújtották, vágtak belőle egy csíkot, a platnin megpirították és sózva, olajozva ették, a neve: pászka.

onyxnomi
onyxnomih, 2010-09-27 12:28

Sziasztok,
Az én nagymamám is a platnin sütötte, laska névre hallgatott és valóban kenőtollal zsírozta. Azota sem ettem olyan finomat:(

Tibiapu
Tibiapuszo, 2010-09-11 08:07

Mézzel isteni, ugyan úgy mint a krumplis pogácsa vagy a tócsi!

Kati8182
Kati8182szo, 2010-08-07 00:10

Ezt a "krumplis palacsintat" ( en mar csak igy nevezem). A nagypapam testvere sutotte nekunk.
Igaz hogy Szilva lekvarral toltotte meg a palacsintat
Nagyon finom, Koszike a receptet, sokat kerestem es most talaltam meg :)

kerezsi.szilvia@freemail.hu
kerezsi.szilvia@freemail.huv, 2010-08-01 15:36

Én Nagyváradi vagyok és ez az a palacsinta amit otthon a nagyváradi rogériuszi piacon szoktunk venni és isteni .Már megsütöttem én is nem is egyszer és mennyei ize van .NAGYON NAGYON JÓ

sztella
sztellacs, 2010-07-29 09:51

Krumplis lángosnak ismerem és a kis családom is nagyon szereti,én házi baracklekvárral imádom.Nagyon finom.

Zit
Zitp, 2010-04-16 14:46

Óóó, ezt ismerem! Krumplilovnika néven. Már én is fel akartam tölteni, de Te gyorsabb voltál. :-)

dpipi
dpipiv, 2010-03-21 18:42

Nagyon jól hangzik a recept. Talán még most hozzáfogok, és hirtelen ötlettől
vezérelve enyhén sós, fokhagymás tejföllel fogjuk enni.

laca
lacaszo, 2010-03-20 20:29

Na ez az! Mifelenk ezt hivjak krumplis langosnak. Igen, a nagymamak gyartjak ipari mennyisegben, 50-60 darabokat :D

iker
ikerszo, 2010-03-20 18:19

nálunk ez bő tejföllel megöntve, frissen őrölt borssal megszórva nyerő !

bcsaba73
bcsaba73szo, 2010-03-20 14:45

Anyukám is nagymamámtól tanulta,aki Erdélyben élt. Az igazi nevére már nem emlékezett. Lehet szárazon sütik,de ő picit kikeni a serpenyőt. :)

Anfema
Anfemaszo, 2010-03-20 14:25

Sziasztok!

Mifelénk ennek az ételnek a neve laska.(krumplilaska) Mrs Smith jól él az emlékeidben. :) Szárazon sütik, akár öntöttvas serpenyőben, akár a régi "sparherdek platniján". Miután megsült kenőtollal zsírozzák. Egyszerű és nagyszerű. Igazán tökéleteset a nagymamák tudnak készíteni. :)Hali

szurosp
szurospszo, 2010-03-20 13:09

Óó! Mamika nevű nagymamám készítette ezt nekünk gyerekkoromban! Nagyon szerettem!:) Emlékeimben úgy rémlik, mintha szárazon sütötte volna öntöttvas serpenyőben, de nem száz százalék. A pirultabb részekért odavoltam!:) Fincsi! Üdv: Mrs Smith

bcsaba73
bcsaba73szo, 2010-03-20 12:43

Szia
Nincs megtöltve semmivel ez sós "palacsinta". Talán palacsintának is csak azért nevezzük mert palacsinta formára sütjük. :) Lehet jobban illene a krumplis lepény vagy valami hasonló rá.Csak fel van tekerve egy a fotó miatt lehet az tévesztett meg.Biztos lehetne próbálkozni ízekkel,mondjuk dinsztelt káposztával,de lehet most nagy hülyeséget mondtam...vagy bármi mással ami illene hozzá csak most nem jut eszembe. Esetleg szilva lekvárral,hiszen a tésztája hasonló mint a szilvás gombócé. :)
Mi sohase töltöttük meg semmivel.

Baba02
Baba02szo, 2010-03-20 12:02

Szia!
Nagyon jól néz ki!Én még nem is hallottam krumplis palacsintáról,de holnap 1/2 adaggal kpróbálom.
Kérdésem csak annyi,hogy ugyanúgy töltöd,mint a ,,rendeset"?
Köszi a választ:))

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Ellenállhatatlan nyári ételek
Ellenállhatatlan nyári ételek
A nagy melegben sokszor nem vagyunk éhesek, sőt, nemcsak hogy enni, főzni sem igazán van kedvünk. 
533