Krumplis fehér kenyér cseréptálban sütve recept

Krumplis fehér kenyér cseréptálban sütve
Krumplis fehér kenyér cseréptálban sütve
170 perc / előkészület: 120 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Reggel korán kellett keljek, mert fiam és az apja gombfoci versenyre indultak, ahova friss kenyérből készült szendviccsel szerettem volna útra bocsátani őket. Nem szívesen vagdalom melegen a kenyeret, de muszáj volt, mert a kelesztés alatt kissé elnyomott a buzgóság, így sietve kellett sütnöm a kenyeret. Szerencsére nem lett semmi baja, pedig 10 fokkal emeltem is a hőt, ahhoz képest, ahogy szoktam sütni a kenyeret. Ezentúl nem leszek szívbajos, kipróbálom még egy kicsit magasabb hővel, bár illik vigyázni, mert a hőlégkeverés így is + 20 oC produkál az alul-felül sütéshez képest. Olvastam olyat is, hogy 270 oC is sütnek, bár ez számomra elég hihetetlen.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

krumplis kenyér, kelt burgonyás kenyér öregtésztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe halmozzuk úgy, hogy alul legyen az összes folyadék, felülre kerüljenek a szilárd dolgok, de a só és az élesztő ne találkozzanak közvetlenül (mert a só rontja az élesztő hatását). Összedagasztjuk 20 perc alatt, majd egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát deszkán átgyúrjuk, hogy kidolgozzuk belőle a keletkezett légbuborékokat, kenyérformára gyúrjuk, majd egy előre beáztatott Pataki tálba sütőpapírt rakva belehelyezzük a tésztát és újra kelesztjük kb 20-25 percet (én lefedve a sütőben szoktam 60 oC-on).
  3. Ha újra megkelt, lespricceljük langyos vízzel, kevés lisztet szitálunk a tetejére, pengével bevagdaljuk, tetejével lefedve, 40-45 percig 210 oC-ra feltekerve a sütőt, hőlégkeveréssel sütjük, majd ezt követően 180 oC-ra mérsékeljük a hőt és újabb 5-10 perc alatt piros ropogósra sütjük.
  4. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • költség: 230 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 27 703
elküldve: 12
receptkönyvben: 546
elkészítve: 8/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1792 recept

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami sze, 2014-01-22 01:11

Ezzel a csodás kenyérrel is nagyon kacérkodom, sorszámot kell kapjon és sorra kerül nem is ez, hanem Ő.
üdv: Margó

dadimami
dadimami p, 2014-02-07 01:00

Kedves Éva!
Nekiálltam, hogy ezzel a gyönyörű kenyereddel tegyek most próbát. Tegnap összeállítottam a tésztáját - majd miután délelőtt a piacon jártam és vettem töpörtyűt - elindult a vezérhangya, "mi lenne ha" - és nem volt menekvés a pihentetés után megkentem darált, borsos, sós töpörtyűvel a tésztát, formáztam, újra kelesztettem és megsütöttem. Végre ez szép és finom is lett. Persze, ha előbb jön az ötlet, akkor a tésztába dagasztáskor tettem volna a töpit, mert így mint a pogácsánál elvált, réteges lett, ami nem éppen előny a kenyérnél. Nagyon kellett már nekem ez a sikerélmény.
Köszönöm neked a sok biztatást, még sem vagyok teljesen reménytelen eset.
Azt hiszem az előző kenyereimnél a tészta nem volt elég lágy, ezért lett tömör. Ez az amit ki kell tapasztalni, érezni kell, mert a lisztek sem egyformák. Ez a tészta lágyabb volt és így lett jó! Azért legközelebb változtatás nélkül fogom megsütni ezt a klassz burgonyás kenyeret is.
üdv: Margó

dadimami
dadimami p, 2014-02-07 15:22

Kedves Éva!
Semmi kifogásom ellene, örülök, hogy tudtam neked újat mondani. Viszont ennél figyelembe kell venni, hogy kissé behatárolt a fogyaszthatósága, kocsonyához még elment, sajtkrémhez ideális, viszont méz, lekvár és vaj, vajkrém, margarin, zsír ilyesmi hozzá szóba sem jöhet. 20-25 dkg elegendő a tészta mennyiségéhez, én 30 dkg-ot tettem így már kissé zsírosnak tűnik, viszont hagymát esetleg lehet még hozzá tenni, attól csak jobb lehet. Biztos vagyok benne, hogy a tied még szebb és jobb lesz mint az enyém. Örülnék, ha tudatnád hogyan fogadta a család ezt a variációt.
üdv: Margó

dadimami
dadimami szo, 2014-02-15 01:38

Hááát? kicsit sok a zsiradékból.
Natúr, vagy zöldfűszeres, ill. fokhagymás sajtkrémmel tudom elképzelni, vagy lila hagyma lekvárnak nevezett krémmel, vagy nyári melegben hideg görögdinnyével, netán kovászos uborkával. Még talán, kevéssé zsíros rántottához szóba jöhet, vagy főzelékekhez, pl. spenóthoz, kelkáposztához.
Most láttam Torma fokhagymás habját, az tuti jó lenne hozzá, akár a kaszinótojás, vagy franciasaláta is .

dadimami
dadimami szo, 2014-01-25 00:19

Kedves Éva!
Tegnap megsütöttem, vadkovásszal, mert azt már el kellett használni és egy kis Rozsika kovászt tettem hozzá, valamint egy maréknyi lenmagot szórtam bele. Szépen megkelt, jól átsült, a teteje középen kissé beesett sütés közben, azért elégedett voltam vele, bár még a tökéletes felé csak halad, de nem érte el, a tiéd gyönyörű. A fiam nagy kritikus, de azt mondta, ehető, jó volt, a férjem is jónak minősítette. Csak fele adagot csináltam, így ha nem sikerült volna is azért hamarabb elfogy, illetve hamarabb süthetek másik kenyeret.
üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva szo, 2014-01-25 09:05

Kedves Margó!
Azért, hogy őszinte legyek, az öreg tésztával sokkal könnyebb kenyeret sütni, mint a kovásszal (főleg télen). A kovászhoz nagyon nagy türelem kell. Télen volt, hogy több, mint egy napig kelesztettem. Szóval ne keseredj el, biztosan jól csináltad, de télen evvel számolni lehet.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami szo, 2014-01-25 16:03

Kedves Éva!
Köszönöm az észrevételedet, én is kezdtem kapiskálni, most ezt erősítetted meg te is, de el akartam használni a vadkovászt, ami nem is volt a topon, valahogy nem jött be nekem, a végét ki is dobtam. Rendes kovászom a Rozsika is van még, és az öregtésztám, azt hiszem utóbbi holnap fog bemutatkozni. Most pussycat egyéjszakás öregtésztás kenyerét gondoltam erre alkalmasnak, de azt is fele mennyiséggel, éppen a hosszabb kelesztési idő miatt.
üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva szo, 2014-01-25 18:02

Azért az öregtésztában lévő kis élesztő megteszi a hatását. Biztosan finom lesz.
Majd írd meg légy szíves.
Üdv: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2013-02-09 13:03

Kész van a drágám, és illatozik, csodás.:-))
Nem ennyire szép, de sikerült már másodszorra, most merem csak leírni! :-))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva sze, 2013-02-13 09:16

Évi néni!
A kovászolás, igen, na az még kissé hogy úgy mondjam, gyakorlat kérdése, khmm ,....de majd csak belejövök! :-))
Köszönöm.
Éva-Anyóca

trafficante
trafficante k, 2013-01-15 23:15

Ennel azert sokkal egyszerubb modja is letezik, a kenyer sutesnek kb 7 percre van szukseg...

Igen sutnek magasabb hofokonn is a pizza pl akar 300 fokonn is sulhet...

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva sze, 2013-01-16 08:02

Ez egyéni megítélés kérdése. Én pl ha pizzát sütök, akkor is max, 220 fokra teszem hőlégkeverésen. A kenyereimet pedig valamennyivel kisebb hőfokon sütöm és tökéletesen megfelel a milyenségük.

Bzsuzso
Bzsuzso h, 2013-01-14 21:56

Kedves Éva Néni !

Ha nincs kovászom, növeljem az élesztő mennyiségét?Hogy készül a kovász és mennyivel a kenyérsütés előtt?
Köszönöm:
ZSuzsa

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva k, 2013-01-15 17:37

Kedves Zsuzsa!

Igen, akkor mindenképpen szinte a duplája élesztőre van szükség. Én különböző lisztekből készítettem gyors kovászt. A lírásukat itt találod meg: http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/12/tonkoly-gyorskov...
http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/11/rozskovasz.html
http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/10/a-kovasz-vagy-or...
http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2012/12/kovasz-keszites....
Láthatod, hogy az arányok ugyanazok és az elkészítésük is, így van variációs lehetőség sokféle kenyér elkészítésére. Általában úgy használom, hogy a kovász 1/3 súlyú, mint a kenyérhez felhasznált liszt súlya. Remélem segítségedre voltam. Bármilyen kérdésed felmerül evvel kapcsolatosan, nagyon szívesen segítek, ha tudok.
Üdv: Évi néni

Bzsuzso
Bzsuzso szo, 2013-01-26 14:34

Köszönöm a segítséget, most már csak az elhatározás hiányzik:)

Frakk0310
Frakk0310 p, 2013-01-11 19:30

A pataki tálat nem kell beáztatni? Nem reped szét, ha szárazon teszem be a sütőbe (hidegbe), és úgy melegítem üresen, aztán kenyérrel? Köszönöm válaszod.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva szo, 2013-01-12 11:36

Sajnos elfelejtettem megírni, hogy akkor áztattam be, amikor a tésztát elkezdtem dagasztani. A pataki tálat én mindig hideg sütőbe teszem. 60 oC-on lefedve kelesztem 20 percet, majd feltekerem a hőt és úgy sütöm meg a kenyeret. A sütési idő is csak irányadó, mert minden sütő más. Remélem így el tudod készíteni a kenyeret. Üdv: Évi néni

b_janka
b_janka sze, 2012-12-19 15:06

Kedves Évi néni!

Az lenne a kérdésem, hogy ha nincs kenyérsütő gépem, kézzel is össze tudom ezt dagasztani? Hogy tanácsos? A joghurtba keverjem az élesztőt? Vagy vízzel? Száraz vagy friss élesztőt használjak? Előre is köszönöm a választ, üdv,
Janka

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva sze, 2012-12-19 17:39

Kedves Janka!
A meleg tejet é s a cukrot (vagy mézet) összekevered, belemorzsolod az élesztőt (mindegy milyen, de a szárazból fele annyi kell. Természetesen erős kezeddel simán meg tudod dagasztani, mint a régiek is tették. Addig kell dagasztani, míg fényes lesz és elválik a kezedtől. Menni fog, én hiszem. Üdv: Évi néni

evapauer
Jolimami / evapauer v, 2012-02-19 18:10

Hát ez is nagggyon gyönyörű! Gratulálok!
Szinte érzem az ízét, illatát. Puszi! Éva

508