Krumplilángos recept

Krumplilángos
Krumplilángos
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kissé egoistán hangzó "tökéletes" jelző azért került ide, mert ez a lángos egyszerűen elkészíthető, nem ragad, nem tapad, nem kell tányéron sem liszten, sem olajon nyújtani, egyszerűen csak két kézzel meghúzgáljuk a szélét körbe-körbe, amíg el nem éri a megfelelő formát. A tésztában lévő olaj lehetetlenné teszi, hogy a lángos megszívja magát olajjal, az összetört krumpli (én botmixerrel szoktam pürésíteni) nem nehezíti el a tésztát. Finom és könnyű lesz, napokig friss marad (nem eláll, FRISS marad!), akár egy hétig is ehető, már ha el nem fogy :) Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki elkészíti, garantáltan nem fogja megbánni! :)

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tökéletes lángos, burgonyalángos, burgonyás lángos
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit hámozzuk, daraboljuk, főzzük. Ha megfőtt leszűrjük (a levét nem öntjük ki!), és összetörjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben (én pici cukrot is szoktam tenni hozzá).
  3. A langyosra hűlt, összetört burgonyát összekeverjük a liszttel. Hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és az olajat, majd összegyúrjuk.
  4. Annyit adunk hozzá a krumpli főzőlevéből, amennyitől szépen összeáll, de nem ragad.
  5. Kis gombócokat szakítunk le belőle, két tenyerünkkel szétlapigatjuk, és széthúzgáljuk, aztán mehet is a forró olajba.
  6. Amíg megsül az egyik, addig megformázzuk a következőt.
  7. Szalvétára tesszük őket, hogy az olaj lecsöpögjön, aztán tálalható is. :)
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 29 005
elküldve: 12
receptkönyben: 492
elkészítve: 13/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Edi

Mióta szakács: 2012.01.09.
4 recept

Hozzászólások (40)

Elizabetti
Elizabettih, 2012-03-19 12:59

A hagyományos lángost kedvelem, de a kedvesem krumplisat kért. Őszinte legyek? Egyik fajtát sem csináltam még.... Nincs is nálunk annyi ember, hogy mind megenné...:(( Másrészt engem leginkább a krumpli főzővize érdekelne..... mennyi legyen az az annyi?? Én jobb szeretem, ha minden pontosan helyén van, nem csak találgatni.

KisEdi
KisEdih, 2012-03-19 17:43

Ahogy azt a receptben is írtam, annyi amennyi a kívánt tésztaminőséghez szükséges. Gyúrható legyen, ne túl kemény, de ne is túl lágy, úgy a legjobb ha nem ragad, vagy csak éppen annyira, amennyire a lisztes kézzel való nyújtás közben nem tapad.

sonce85
sonce85sze, 2012-02-29 17:11

Elkészítettem,és nagyon finom lett.
Azt persze nemtudom, hogy sokáig el áll-e,mert nagyon hamar elfogyott :-)

Köszönöm Edi !!!!

Zúza
Zúzaszo, 2012-02-11 13:35

Kedves Edi!
Elkészítettem a lángost, nagyon ízlett mindenkinek. Van bevált lángos receptünk, de ezentúl ez a változat is szívesen fogom majd készíteni. Gyorsan kész lett, és gyorsan fogyott. :) Köszi a receptet! Üdv. Zúza

Zúza
Zúzaszo, 2012-02-11 19:53

Jav.: ...ezt a változatot is... A nagy örömködésben fogalmazási zavarom támadt :)

KisEdi
KisEdiszo, 2012-02-11 13:38

Ennek nagyon örülök :) Én köszönöm hogy írtál! :)

tyukanyo40
tyukanyo40cs, 2012-02-09 15:43

Az lenne a kérdésem,hogy fentebb megadott mennyiségből, kb hány darab lángos lesz?

KisEdi
KisEdics, 2012-02-09 17:29

Húú, ez egy jó kérdés. Fogalmam sincs, én dupla adagot szoktam, abból két nagy tálcányi,méghozzá púposan. De ha tudod hogy hány darabot szeretnél, akkor feloszthatod a tésztát kis gombócokra, és úgy nyújtod. De hűtőben eláll a tészta nyersen pár napig.

tyukanyo40
tyukanyo40cs, 2012-02-09 17:32

Köszönöm a választ,most megpróbálom a fent megadott mértékekkel megcsinálni.:)

puszi

soma84
soma84v, 2012-02-05 22:37

Szia azt szeretném kérdezni, hogy a fél cs. élesztő az pontosan mennyi? tudom hülye kérdés de sajna nem tudom vagy minden élesztő ugyan akkora csomagba van? A krumplit teljesen össze kel törni mint például a püréhez? Ja és a ja és "az élesztőt tejben felfuttatjuk" azt főzés közbe kel csinálni? Bocsánat a tudatlanságomért de sajnos nem vagyok otthon ezekbe a tésztás dolgokba de gondolom ez látszik:) Segítséged előre is köszönöm!

KisEdi
KisEdih, 2012-02-06 07:37

Szia, igazad van, én is találkoztam már különböző méretű élesztővel. Én a Budafokit szoktam venni (a sárga papírost), az 50g, félbevágod és kész, nem kell méregetni, vagy ilyesmi, mert azon nem fog múlni semmi. Én botmixerrel szoktam a krumplit pürésíteni, de ha sietek akkor csak villával összetöröm. Ha teljesen pürésíted, akkor eggyé válik a tésztával, ha kicsit darabosra hagyod, akkor sütés után benne lesznek a kész lángosan a kis darabkák, de úgysem rossz, szóval ahogy jónak látod. Az élesztőt én egy profi Tupper-es edénykével csinálom, amire rá kell tenni a tetejét, és ha felfutott szépen az élesztő, akkor ledobja magáról. Nem tudom pontosan, hogy most az élesztő felfuttatásának folyamatát nem érted-e, vagy hogy időrendben mikor láss hozzá. Érdemes az élesztővel kezdeni (a krumpli főzése után, mert annak hűlnie kell), mert időre van szüksége, amíg felfut, addig összetöröd a krumplit, kiméred a lisztet, stb. Maga a folyamat pedig nem bonyolult: megmelegíted a tejet pici cukorral, de csak langyosra, a túl meleg nem jó (a túl hideg pedig lassítja a folyamatot, szóval ki kell tapasztalni), belemorzsolod az élesztőt, letakarod, és megvárod míg egészen felhabosodik a tetején, vagyis fut. Ha meleg helyre teszed, akkor ez gyorsabban megvan. Remélem tudtam segíteni, ha nem értesz valamit kérdezz bátran!

soma84
soma84h, 2012-02-06 18:53

Sokat segítettél a héten kipróbálom Németországban dolgozom az itteni kollégáknak szeretném csinálni ilyet még biztos nem ettek! Remélem jól sikerül. köszönöm a segítséget!

KisEdi
KisEdih, 2012-02-06 18:58

Én köszönöm hogy ezt a receptet választottad. Sok sikert kívánok, aztán majd írj beszámolót, hogy hogy sikerült :)

edike0314
edike0314v, 2012-02-05 16:45

Szia
sokszor próbálkoztam már lángos sütésével, de nem nagyon sikerültek a Te recepted szerint tegnap újra megpróbáltam remekül sikerült köszönöm

KisEdi
KisEdiv, 2012-02-05 17:53

Ennek nagyon örülök! :) Elsőre nekem sem sem lett tökéletes, túl sok levet adtam a tésztához, és képtelenség volt kinyújtani, de aztán belejöttem. További jó sütögetést! :)

Matolcsiné
Matolcsinészo, 2012-01-21 15:18

Jó múltkor, egy másik lángos receptnél hozzászólásomban írtam, hogy én főtt krumplit is szoktam beletenni.
Valaki nagyon leszólt ezért. Pedig én is így tanultam édesanyámtól. Sőt, ha kevés időm van, néha nyersen reszelem bele a krumplit. Úgy is nagyon finom. A családom azt is szereti, ha a nyers tésztába köménymagot szórok és úgy sütöm ki.

cukorpotlo
cukorpotlop, 2012-01-20 23:01

nem szeretem csak úgy egyszerűen megduplázni az adagot, mert kábé valami úgysem fog stimmelni, de ha mégis dupla adag kellene, akkor így nézne ki a recept igaz?!
4 szem krumpli, 1 kg liszt, 1 cs friss élesztő. ( és ugye olaj,só,tej)
így is ugyanazt kapom?! :D

KisEdi
KisEdiszo, 2012-01-21 15:13

Természetesen igen! :) Nyugodtan duplázhatod az adagot, én is úgy szoktam. Ez nem olyan bonyolult recept, hogy annyira el lehessen rontani. Esetleg ha túl lágy lesz a tészta, akkor gyúrsz még bele lisztet (én robotgéppel szoktam, mert az szép egyenletesre tudja), ha meg túl kemény, akkor a krumpli levéből adsz még hozzá. Jó sütögetést! :)

witch
witchcs, 2012-01-19 20:17

Tegnap megsutottem, amikor ki volt hulve, akkor is finom volt.
Alig vartam, hogy reggel legyen, egy par masodpercre beraktam
a mikroba es melegitve is jo! A lanyom mikor felkelt (komaban
van olyankor) tolem kerdezte, hogy mi is volt tegnap este az
a finom amit evett? Mondtam neki, hogy langos. Csak a
gondolattol is fulig ert a szaja: ja, igen-igen. :)

KisEdi
KisEdics, 2012-01-19 21:10

Óh, nagyon örülök :) Nemcsak másnap, még két-három nap után is finom friss. :)

Kevi70
Kevi70cs, 2012-01-19 07:47

Tegnap megsütöttem a maradék tésztából a lángosokat (amely tészta 1 napot állt a hűtőben), és Isteni finom így is! Semmit nem változik a tészta, tehát, ha valaki soknak találja és nem akarja egyszerre kisütni, nyugodtan elteheti másnapig a hűtőbe!! Szóval fantasztikus a recept!! Köszönöm!

KisEdi
KisEdics, 2012-01-19 13:42

Azért bevallom, ezen mosolyogtam kicsit "aki soknak találja", mikor először készítettem el, a párom azt mondta: finom, csak legközelebb dupla adagot csinálj" :D Én mindig egy kg lisztből sütöm. Örülök hogy sikerült, ügyes vagy!

Kevi70
Kevi70cs, 2012-01-19 14:39

Na, azért akkor elmesélem a lángos sütésem történetét: A férjemnek alapból más volt a vacsorája, a fiam is előtte jóllakott mással (merthogy nem árultam el előre nekik, hogy mit tervezek készíteni). Ezt csak próbaképp csináltam. De persze senki nem tudta megállni, hogy ne kóstolja meg, de mivel mindenki jóllakott előtte, így úgy láttam a legjobbnak, ha csak a felét sütöm ki. Egyébként annyira jó étkű a családom, hogyha csak ezt szánom vacsira akkor 1 kg lisztből nem tudnék másnapra eltenni a hűtőbe, mert nálunk is elfogyna!! Úgyhogy megértem a "mosolygásod" tárgyát! Én a pizzával vagyok még így: 1 kg (liszt ) alatt meg sem próbálom!!
Szép napot Neked!

Kevi70
Kevi70sze, 2012-01-18 14:16

Ja! Elfelejtettem mondani Nektek, hogy szándékosan hagytam 2-3 lángosra való nyers tésztát! Betettem a hűtőbe és azt ma este fogom kisütni frissen! Egyszerűen kíváncsi vagyok milyen másnap a tészta ha nem sütöm ki egyszerre aznap. Majd holnap holnap beszámolok a fejleményekről!!

witch
witchsze, 2012-01-18 14:13

Kedves KisEdi!
Kepzeld el az anyukam mikor hazajott munkabol, pont igy hozta a langost: nylon zsakban.
Mar ki volt hulve, de olyan finom langost azota sem ettem!
udv:witch

witch
witchsze, 2012-01-18 12:53

Nekem volna egy kerdesem, hogyan taroljam a maradekot?

KisEdi
KisEdisze, 2012-01-18 13:52

Légmentesen záródó ételes dobozban. Bár én bevallom hogy nem túl ízlésesen nylon zsákban szoktam eltenni, mert nincs akkora edényem amiben elférne (nálunk mindig dupla adagot kell sütni), és bekötöm a tetejét.

Kevi70
Kevi70sze, 2012-01-18 09:50

Nagyon köszönöm ezt az klassz recepted! Tegnap vacsorára elkészítettem! Nagyon egyszerű, hamar meg van, és isteni finom! A kíváncsiság hajtott és sütéskor készítettem ebből a tésztából pár sonkával-sajttal töltött lángost is. Hát mit mondjak!! Isteni! Csak ajánlani tudom ezt a receptet!! Köszönöm!

KisEdi
KisEdisze, 2012-01-18 13:53

Én köszönöm Nektek! :) Nagyon örülök hogy sikered volt vele, a sonkás ötletedet ki fogom próbálni! További jó sütögetést/falatozást :)

Pista39
Pista39k, 2012-01-17 09:21

Ez nagyon finom és az elkészítése egyszerű. Lángos nélkül nem élet az élet.
Köszönöm.:-)

szuszi
szuszih, 2012-01-16 19:06

Jól hangzik....de ezt nem kell keleszteni ???
üdv Jolán

KisEdi
KisEdih, 2012-01-16 19:14

Nem szükséges keleszteni, mert a forró olajban hirtelen megkel szépen. Persze ha úgy látod jónak kelesztheted egy félórát, el nem ronthatod vele :) Egyébként amíg sütöd, addig a tálban szépen keleget a tészta.

timcsiikee
timcsiikeeh, 2012-01-16 18:59

Jó és egyszerű kis recept, köszönet érte. Lehet a napokban én is elkészítem majd :)

KisEdi
KisEdih, 2012-01-16 19:16

Örülök hogy tetszik, a köszönet valójában az anyukámat illeti :) Tőle származik, ő csak úgy fejből diktálta nekem a receptet.
Kellemes sütögetést kívánok, majd meglátod milyen egyszerű az egész, és milyen jó a végeredmény! Majd írj kérlek hogy milyen lett! :)

Legfrissebb cikkek

Heti menü: Vicikó csodás főztje
Heti menü: Vicikó csodás főztje
A héten a NoSalty egyik legnépszerűbb szakácsának repertoárjából szemelgettünk. Vicikó receptjei ugyanis kiválóan ötvözik az igényességet, a hozzáértést és az otthonosságot.
Kugler sült barackpudingja 1905-ből
Kugler sült barackpudingja 1905-ből
Kugler Géza könyve van soron a régi szakácskönyveket bemutató sorozatunkban, abból is egy könnyű nyári desszertet választottunk ki, tele barackkal.
Hogyan hűtsd le az italodat 2 perc alatt?
Hogyan hűtsd le az italodat 2 perc alatt?
Ebben a rekkenő hőségben jól esik egy hideg ital, de mi van akkor, ha a vizet, sört, üdítőt véletlenül kint hagytuk a vásárlás után az asztalon, és rájuk férne a hűtés?
609