Krumpligombóc leves recept

1 adag
360
kcal
Krumpligombóc leves
Krumpligombóc leves
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nudli, vagy szilvás gombóc készítésekor gyakran előfordul, hogy ilyen levest főzök, mivel akkor nem kell a levesbe való gombóchoz külön tésztát gyúrni.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A gombóchoz

ezt olvastad már?

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyagombóc leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra feldaraboljuk.
  2. 2 liter vízben, amit 1 teáskanálnyi sóval ízesítettünk, feltesszük főni.
  3. A hagymát megtisztítjuk és lereszeljük. Egy másik fazékban a zsíron megdinszteljük, a tűzről levéve rászórjuk az őrölt paprikát.
  4. Amikor a krumpli megfőtt (kb. 20 perc), a levét rászűrjük az őrölt paprikával elkevert dinsztelt hagymára.
  5. Beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, pirosaranyat és a vegetát, kb. 20 percig főzzük.
  6. Közben a krumplit krumplinyomón áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót és az olajat, összegyúrjuk.
  7. A tésztából kis, kb. 1,5-2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amit belefőzünk a forrásban lévő levesbe. 6-7 perc alatt megfőnek a gombócok.

  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 85 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 72 266
elküldve: 12
receptkönyben: 891
elkészítve: 22/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (29)

becseiagi
becseiagiszo, 2012-02-11 14:57

Szintén hódmezővásárhelyi vagyok! :) Én imádtam kislányként ezt a levest, a férjeméknél nem volt szokás, de holnapra ezt terveztem be ebédre. A 40 dkg krumpli hámozva értendő, ugye? Üdv: Ági

Kela
Kelah, 2012-01-30 16:15

Ez a leves nagyon finom, kislányom is és az egész család nagyon szereti. Már régóta ismerem, s rendszeresen elkészítem,azzal a különbséggel, hogy a leves - a fent leírtak szerint így nagyon híg. Én amióta főzöm, úgy szoktam egy picit besűríteni, hogy amikor a krumplit áttöröm krumplinyomón, akkor 3-4 evőkanál összetört krumplit teszek a leves levébe. (Persze a lé mennyiségétől függ az adag.) Ételízesítőt nem használok soha.
Nagyon finom még, ha frissen vágott petrezselyem kerül a tetejére tálaláskor.
Jó étvágyat!

V.Kata
V.Katap, 2011-12-09 20:34

Kedves Muci! Ez a leves nagyon finom,elkészítettem.Köszönöm szépen a receptet!

bjencee
bjenceesze, 2011-11-30 11:42

Szerintem túl sok sót ír a recept:a krumpli főző vízbe 1 tk,a gombóchoz 1 tk,a levesbe 1tk+1tk vegeta+a pirosarany is sós.Az alaplé már úgy is elég sós,én 1 tk-val kevesebb sót adtam hozzá és pirosaranyat sem adtam hozzá ehelyett és a paradicsom helyett 0.3l paradicsomlevet adtam ami édes és még így is sós lett.

Muci
Mucics, 2011-12-01 21:03

Szia "bjencee " !
Sajnálom, hogy kicsit sós lett a levesed, de egy kis víz hozzáadásával lehet rajta segíteni. Ha figyelmesen elolvasod a receptet sót a levesbe már pluszban nem írtam, csak a krumpli főzővizébe és a gombóc tésztájába.
De legközelebb, ha ismét megfőzöm pontosítom a só mennyiségét és, ha szükségesnek látom javítom a receptet.
Üdv.: Muci

Kitchen_Profi
Kitchen_Profiszo, 2011-10-22 03:05

Hasonló krumpligombóc kerülhet a szentesi gombóclevesbe, amit szentesi lévén sokszor ettem régebben és a mostani ottani családi rendezvényeken. Az egy raguleves sok zöldséggel, amibe kis krumpligombócokat főzünk és a végén kis tejfölt is.

mrsgrob
mrsgrobcs, 2011-10-06 13:03

Már régebben elkészítettem a gombócokat, remekül feldobta az egyszerű kolbászos krumplilevesemet ami így kolbászos krumpligombóc levessé avanzsált. :) Köszönöm.

Fulike
Fulikek, 2011-09-06 23:24

Nahát! Nem is gondoltam, hogy ennyien ismerik ezt a fajta levest, mert én (a családomon kívül) nem ismerek senkit, aki tudta volna, milyen finom is ez! :) mi gombóclevesnek hívjuk (Pest megye peremén) :), gölődin levesnek pedig azt nevezzük, amikor ugyanez a krumpligombóc (kicsit oválisabb formában) cukros "tejlébe" kerül. Nekem a dédim csinált olyat, a levesből kimaradt gölődint ő utána vékony szeletekre vágta, mindkét oldalát megpirította kicsi vajon/zsíron, és tejföllel, lila hagymával, vagy csak úgy magában lehetett enni. :)

skaresz
skareszszo, 2011-08-27 22:12

Balatonföldváron 30 évvel ezelőtt is ezt ettük a nagymamánál. Isteni volt ! Ráadásul a gombóctésztát olajban is ki lehet sütni,majd lekvárral megkenni. Mindig ezt kértük !

Cicmic
Cicmicv, 2011-07-24 14:51

Kedves Muci!

Nagyon finom lett a leves. A hagymát lereszeltem úgy, hogy pépes hagyma lett belőle és ezt dinszteltem meg. Milyen lyukú reszelőn kell amúgy lereszelni? Üdv, CicMic

vikidar hajni
vikidar hajniv, 2011-05-08 14:52

Szia én Pesti lány vagyok és tavalyig nem ismertem ezt a levest de tavaly anyosom megtanitotta nekem .Tényleg egyszerü és nagyszerü.

Csevapcsicsa
Csevapcsicsaszo, 2011-04-23 11:54

Szia, én is gölödin levesnek ismerem, minden évben elkészítem ezt a levest. A húsvéti asztalra kerül, mivel nálam a zsírtalanított megfőtt sonka leve az alapja. Nálunk mindenki szereti, örülök, hogy megtaláltam itt ezt a receptet, kipróbálom ezt a változatot, biztosan sűrűbben fogjuk fogyasztani! Üdv: Csevapcsicsa

Muci
Mucik, 2011-02-22 17:09

Szia Mézecske74 !
Nagyon szívesen. Én is akkor szoktam legtöbbször ilyen levest készíteni, amikor nudli, vagy gombóc a második fogás.
Üdv. : Muci

mézecske74
mézecske74k, 2011-02-22 10:42

Szia Muci! gyerekkorom legfinomabb levese! én igaz ami kimarad belőle azt nudlinak csinálom meg.nagyon szeretjük ezta fajtáját köszi a receptet puszi mézecske 74!

Muci
Mucik, 2011-02-08 21:50

Kedves "Gothdarky "!
Örülök, hogy bejött ez az egyszerű leves az egész családodnak.
Üdv.: Muci

Gothdarky
Gothdarkyh, 2011-02-07 23:13

Én Veszprém megyei vagyok, nálunk nem is nagyon ismeretes a családban ez az étel...
Viszont, amikor elkészítettem, mindenkinek elnyerte a tetszését, és a receptet követelték:)
Köszönöm!

Muci
Mucisze, 2011-01-05 16:24

Szia " gyalog " !
Remélem nem csak mondod, hanem tényleg elkészíted, már csak nosztalgiából is.
Üdv.: Muci

Muci
Mucisze, 2011-01-05 16:16

Kedves " kokla " !
Nagyon szívesen. A tejfölös variáció még nem jutott eszembe, de egy próbát megér.
Üdv.: Muci

kokla
koklah, 2011-01-03 20:52

Kedves Muci!

A krumpligombóc leves kiváló! Julcsi68 tanácsa, a tejföllel még finomabbá tette. Én kis friss csipi paprikát is tettem bele, módjával. Legközelebb a gombócokat kisebbre "aprítom", mogyorónyira, úgy még gyönyörűbb lesz. Köszönöm Nektek!

gyalog
gyalogh, 2010-12-13 01:22

Ezt meg fogom csinálni. Ránézésre drága jó dédimamám gombóclevese lesz ez... huszonöt éve ettem ilyent utoljára.

Muci
Muciv, 2010-09-19 15:51

Szia " grandma " !
Jó ötlet a krumpligombóc betétet más levesbe is alkalmazni,amivel harmonizál az íze.
További jó sütés, főzést kívánok: Muci

Muci
Muciv, 2010-09-19 15:44

Kedves Sziszi!
Örülök, hogy ízlett és felidézte gyerekkori emlékeidet.
Üdv : Muci

sziszi01
sziszi01szo, 2010-09-18 17:57

Szia! Pont olyan,mint gyermekkoromban,amit anyukám csinált! A férjem még életében nem evett ilyet, de neki is nagyon ízlett. Köszi a receptet! Sziszi

grandma
grandmaszo, 2010-09-11 20:48

Nagyon koszonom a hajszal pontos fozesi idot, meg mibol mennyi kell.
Csak a gombocot keszitettem el, mert kelkaposzta levest foztem es
gondoltam krumpli helyett ezt fozom bele es nagyon jo lett!

Sissi74
Sissi74k, 2010-08-31 09:20

Hogy folytassam a sort,én is hódmezővásárhelyi vagyok,és ez a leves a gyerekkoromat idézi.Mi is zöldségekkel készítjük,és anyukám a gombócnak való tésztából másodikként zsírban sütött pogácsákat sütött.Persze dupla mennyiségű tészta kell,hogy a levesbe is jusson.

smire
smirep, 2010-06-18 10:25

Pécsi vagyok, de nálunk is gölödin :) igaz Kunhegyesről származik a család :)

anyko3
anyko3h, 2010-02-01 16:48

Nálunk Jász-Nagykun-Szolnok megyében gölődin levesnek hívjuk ezt a levest, amely az egyik kedvencem:).

Julcsi68
Julcsi68h, 2009-03-23 17:04

Én hódmezővásárhelyi vagyok, s nálunk a családban imádja ezt a levest mindenki.
Hasonlóan készítjük mi is. A vegeta helyett mi leveszöldséget használunk, így nincs benne semmilyen "mű dolog". Teszünk bele egy kis tejfölt vagy tejet is, ki melyiket szereti, azt teszi a tányérjába. Úgy még finomabb.

360