Krumpligombóc leves recept

Kalória?
Krumpligombóc leves
Krumpligombóc leves
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nudli, vagy szilvás gombóc készítésekor gyakran előfordul, hogy ilyen levest főzök, mivel akkor nem kell a levesbe való gombóchoz külön tésztát gyúrni.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A gombóchoz

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tejmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

burgonyagombóc leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra feldaraboljuk.
  2. 2 liter vízben, amit 1 teáskanálnyi sóval ízesítettünk, feltesszük főni.
  3. A hagymát megtisztítjuk és lereszeljük. Egy másik fazékban a zsíron megdinszteljük, a tűzről levéve rászórjuk az őrölt paprikát.
  4. Amikor a krumpli megfőtt (kb. 20 perc), a levét rászűrjük az őrölt paprikával elkevert dinsztelt hagymára.
  5. Beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, pirosaranyat és a vegetát, kb. 20 percig főzzük.
  6. Közben a krumplit krumplinyomón áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót és az olajat, összegyúrjuk.
  7. A tésztából kis, kb. 1,5-2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amit belefőzünk a forrásban lévő levesbe. 6-7 perc alatt megfőnek a gombócok.

  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 85 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 78 962
elküldve: 12
receptkönyben: 920
elkészítve: 27/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
171 recept

Hozzászólások (29)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi szo, 2012-02-11 14:57

Szintén hódmezővásárhelyi vagyok! :) Én imádtam kislányként ezt a levest, a férjeméknél nem volt szokás, de holnapra ezt terveztem be ebédre. A 40 dkg krumpli hámozva értendő, ugye? Üdv: Ági

Kela
Kela h, 2012-01-30 16:15

Ez a leves nagyon finom, kislányom is és az egész család nagyon szereti. Már régóta ismerem, s rendszeresen elkészítem,azzal a különbséggel, hogy a leves - a fent leírtak szerint így nagyon híg. Én amióta főzöm, úgy szoktam egy picit besűríteni, hogy amikor a krumplit áttöröm krumplinyomón, akkor 3-4 evőkanál összetört krumplit teszek a leves levébe. (Persze a lé mennyiségétől függ az adag.) Ételízesítőt nem használok soha.
Nagyon finom még, ha frissen vágott petrezselyem kerül a tetejére tálaláskor.
Jó étvágyat!

V.Kata
V.Kata p, 2011-12-09 20:34

Kedves Muci! Ez a leves nagyon finom,elkészítettem.Köszönöm szépen a receptet!

bjencee
bjencee sze, 2011-11-30 11:42

Szerintem túl sok sót ír a recept:a krumpli főző vízbe 1 tk,a gombóchoz 1 tk,a levesbe 1tk+1tk vegeta+a pirosarany is sós.Az alaplé már úgy is elég sós,én 1 tk-val kevesebb sót adtam hozzá és pirosaranyat sem adtam hozzá ehelyett és a paradicsom helyett 0.3l paradicsomlevet adtam ami édes és még így is sós lett.

Muci
Muci / Muci cs, 2011-12-01 21:03

Szia "bjencee " !
Sajnálom, hogy kicsit sós lett a levesed, de egy kis víz hozzáadásával lehet rajta segíteni. Ha figyelmesen elolvasod a receptet sót a levesbe már pluszban nem írtam, csak a krumpli főzővizébe és a gombóc tésztájába.
De legközelebb, ha ismét megfőzöm pontosítom a só mennyiségét és, ha szükségesnek látom javítom a receptet.
Üdv.: Muci

Kitchen_Profi
Kitchen_Profi szo, 2011-10-22 03:05

Hasonló krumpligombóc kerülhet a szentesi gombóclevesbe, amit szentesi lévén sokszor ettem régebben és a mostani ottani családi rendezvényeken. Az egy raguleves sok zöldséggel, amibe kis krumpligombócokat főzünk és a végén kis tejfölt is.

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob cs, 2011-10-06 13:03

Már régebben elkészítettem a gombócokat, remekül feldobta az egyszerű kolbászos krumplilevesemet ami így kolbászos krumpligombóc levessé avanzsált. :) Köszönöm.

Fulike
Fulike k, 2011-09-06 23:24

Nahát! Nem is gondoltam, hogy ennyien ismerik ezt a fajta levest, mert én (a családomon kívül) nem ismerek senkit, aki tudta volna, milyen finom is ez! :) mi gombóclevesnek hívjuk (Pest megye peremén) :), gölődin levesnek pedig azt nevezzük, amikor ugyanez a krumpligombóc (kicsit oválisabb formában) cukros "tejlébe" kerül. Nekem a dédim csinált olyat, a levesből kimaradt gölődint ő utána vékony szeletekre vágta, mindkét oldalát megpirította kicsi vajon/zsíron, és tejföllel, lila hagymával, vagy csak úgy magában lehetett enni. :)

skaresz
Karesz / skaresz szo, 2011-08-27 22:12

Balatonföldváron 30 évvel ezelőtt is ezt ettük a nagymamánál. Isteni volt ! Ráadásul a gombóctésztát olajban is ki lehet sütni,majd lekvárral megkenni. Mindig ezt kértük !

Cicmic
Cicmic v, 2011-07-24 14:51

Kedves Muci!

Nagyon finom lett a leves. A hagymát lereszeltem úgy, hogy pépes hagyma lett belőle és ezt dinszteltem meg. Milyen lyukú reszelőn kell amúgy lereszelni? Üdv, CicMic

vikidar hajni
vikidar hajni v, 2011-05-08 14:52

Szia én Pesti lány vagyok és tavalyig nem ismertem ezt a levest de tavaly anyosom megtanitotta nekem .Tényleg egyszerü és nagyszerü.

Csevapcsicsa
Csevapcsicsa szo, 2011-04-23 11:54

Szia, én is gölödin levesnek ismerem, minden évben elkészítem ezt a levest. A húsvéti asztalra kerül, mivel nálam a zsírtalanított megfőtt sonka leve az alapja. Nálunk mindenki szereti, örülök, hogy megtaláltam itt ezt a receptet, kipróbálom ezt a változatot, biztosan sűrűbben fogjuk fogyasztani! Üdv: Csevapcsicsa

Muci
Muci / Muci k, 2011-02-22 17:09

Szia Mézecske74 !
Nagyon szívesen. Én is akkor szoktam legtöbbször ilyen levest készíteni, amikor nudli, vagy gombóc a második fogás.
Üdv. : Muci

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 k, 2011-02-22 10:42

Szia Muci! gyerekkorom legfinomabb levese! én igaz ami kimarad belőle azt nudlinak csinálom meg.nagyon szeretjük ezta fajtáját köszi a receptet puszi mézecske 74!

Muci
Muci / Muci k, 2011-02-08 21:50

Kedves "Gothdarky "!
Örülök, hogy bejött ez az egyszerű leves az egész családodnak.
Üdv.: Muci

Gothdarky
Gothdarky h, 2011-02-07 23:13

Én Veszprém megyei vagyok, nálunk nem is nagyon ismeretes a családban ez az étel...
Viszont, amikor elkészítettem, mindenkinek elnyerte a tetszését, és a receptet követelték:)
Köszönöm!

Muci
Muci / Muci sze, 2011-01-05 16:24

Szia " gyalog " !
Remélem nem csak mondod, hanem tényleg elkészíted, már csak nosztalgiából is.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci sze, 2011-01-05 16:16

Kedves " kokla " !
Nagyon szívesen. A tejfölös variáció még nem jutott eszembe, de egy próbát megér.
Üdv.: Muci

kokla
kokla h, 2011-01-03 20:52

Kedves Muci!

A krumpligombóc leves kiváló! Julcsi68 tanácsa, a tejföllel még finomabbá tette. Én kis friss csipi paprikát is tettem bele, módjával. Legközelebb a gombócokat kisebbre "aprítom", mogyorónyira, úgy még gyönyörűbb lesz. Köszönöm Nektek!

gyalog
Bloemcake / gyalog h, 2010-12-13 01:22

Ezt meg fogom csinálni. Ránézésre drága jó dédimamám gombóclevese lesz ez... huszonöt éve ettem ilyent utoljára.

Muci
Muci / Muci v, 2010-09-19 15:51

Szia " grandma " !
Jó ötlet a krumpligombóc betétet más levesbe is alkalmazni,amivel harmonizál az íze.
További jó sütés, főzést kívánok: Muci

Muci
Muci / Muci v, 2010-09-19 15:44

Kedves Sziszi!
Örülök, hogy ízlett és felidézte gyerekkori emlékeidet.
Üdv : Muci

sziszi01
sziszi01 szo, 2010-09-18 17:57

Szia! Pont olyan,mint gyermekkoromban,amit anyukám csinált! A férjem még életében nem evett ilyet, de neki is nagyon ízlett. Köszi a receptet! Sziszi

grandma
Bloemcake / grandma szo, 2010-09-11 20:48

Nagyon koszonom a hajszal pontos fozesi idot, meg mibol mennyi kell.
Csak a gombocot keszitettem el, mert kelkaposzta levest foztem es
gondoltam krumpli helyett ezt fozom bele es nagyon jo lett!

Sissi74
Sissi74 k, 2010-08-31 09:20

Hogy folytassam a sort,én is hódmezővásárhelyi vagyok,és ez a leves a gyerekkoromat idézi.Mi is zöldségekkel készítjük,és anyukám a gombócnak való tésztából másodikként zsírban sütött pogácsákat sütött.Persze dupla mennyiségű tészta kell,hogy a levesbe is jusson.

smire
Bloemcake / smire p, 2010-06-18 10:25

Pécsi vagyok, de nálunk is gölödin :) igaz Kunhegyesről származik a család :)

anyko3
Bloemcake / anyko3 h, 2010-02-01 16:48

Nálunk Jász-Nagykun-Szolnok megyében gölődin levesnek hívjuk ezt a levest, amely az egyik kedvencem:).

Julcsi68
Bloemcake / Julcsi68 h, 2009-03-23 17:04

Én hódmezővásárhelyi vagyok, s nálunk a családban imádja ezt a levest mindenki.
Hasonlóan készítjük mi is. A vegeta helyett mi leveszöldséget használunk, így nincs benne semmilyen "mű dolog". Teszünk bele egy kis tejfölt vagy tejet is, ki melyiket szereti, azt teszi a tányérjába. Úgy még finomabb.

356