Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krémes rakott kel

Krémes rakott kel
Krémes rakott kel
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alapötlet ízHUSZÁR remek, szaftos rakott kel receptjéből származik, amit elkezdtem a főzés során variálni. Elgondolkodtam rajta, hogy mi lenne, ha a víz fele helyett a párolásnál joghurtot is használnék. De ehhez már nem passzolt az eredeti recept szerinti pirospaprika, jött helyette a római kömény és a koriandermag, valamint a végén a petrezselyem, a tetejére pedig a reszelt sajt. A végeredménynek akkora sikere lett, hogy tiszta szerencse, hogy rögtön az első adagot lefotóztam, mert a végén maximum az üres tepsi képe kerülhetett volna fel a recept mellé.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott kelkáposzta, rakott kel, joghurtos rakott kel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kel leveleket forró, sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk hűlni. A levelekből kivágjuk a vastag ereket.
  2. Kevés olívaolajban megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a darált húst, és kevergetve tovább pároljuk. Hozzáadjuk a rizst (nekem egy bögrényi a 20 deka), jól megkeverjük az egészet. Rászórjuk a mozsárban összetört római köményt és koriandermagot.
  3. Rákanalazzuk a joghurtot, és felöntjük egy bögre forró vízzel, amiben előtte feloldjuk a leveskockákat. Kicsit utánasózunk.
  4. Fedő alatt szép lassan készre főzzük az egészet. Amikor megpuhul, hozzákeverjük a vajat és a felaprított petrezselymet.
  5. Egy tűzálló tál alját vékonyan megkenjük olajjal, beborítjuk kel levelek felével, erre rákanalazzuk a húsos keveréket, jön a kel levelek másik fele, majd az egészet befedjük tejföllel.
  6. Lefedve 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük, a végén levesszük a fedelét, rászórjuk a reszelt sajtot, amit visszarakva a sütőbe kicsit rápirítjuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 125
össznézettség: 67 576
elküldve: 7
receptkönyvben: 486
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: 2

szakács

Pogácsa

Mióta szakács: 2014.01.01.
148 recept

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Wed, 2018-02-28 00:36

Kedves Edit,
örülök, hogy ízlett, és köszönöm, hogy megírtad.
Üdv
Pogácsa/Kriszta

Lonni
Lonni Tue, 2016-10-11 20:18

Nagyon szuper ez a recept!A fűszerezés egyszerűen tökéletes!Még sosem használtam római köményt, de ezentúl gyakrabban fogom!Köszönöm :) :)

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Tue, 2016-10-11 20:44

Kedves Lonni!
Nagyon örülök, hogy tetszett, használd bátran a római köményt, annyira izgalmas fűszer.
Szép napot
Pogácsa/Kriszta

divica
divica Thu, 2016-10-06 12:29

Nagyon finom lett ezzel a fűszerezéssel (koriander, római kömény)! :)

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Thu, 2016-10-06 14:00

Kedves divica!
Nagyon örülök, hogy ízlett, annak meg különösen, hogy ezt megírtad. A római kömény nagy kedvencem, ahol lehet, szívesen használom.
Szép napot
Pogácsa/Kriszta

663
kelkáposzta 1 közepes db
darált pulykahús 30 dkg
rizs 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 3 ek
joghurt 2 dl
római kömény 1 kávéskanál
koriandermag 1 kávéskanál
leveskocka 2 db
tejföl 2 dl
sajt 5 dkg
vaj 5 dkg
petrezselyem 1 csokor
víz 2.5 dl