Kozáksapka Szofika módra recept

Kozáksapka Szofika módra
Kozáksapka Szofika módra
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, az igazi kozáksapkának vagy nevezzük hólabdának akár, NEM ilyen a krémje. Hanem az a lisztes-vajas/margarinos főzött krém, amitől szálanként tépem ki a hajam. Megcsináltam először AZT a krémet. Rövid gondolkodási idő után kivágtam a kukába, és megcsináltam a jól bevált vaníliakrémemet. Meg a jól bevált piskótámat. És ebből született meg az én kozáksapkám. Nincs mit hozzáfűzni, 20 éve a kedvenc sütim. Szívecske.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 8 tojás
  • 160 g cukor
  • 115 g liszt
  • 45 g kakaópor

A krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 1 kk vanília esszencia
  • 30 g keményítő
  • 300 ml tej
  • 50 g vaj

Továbbá:

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hólabda, kókuszos krémes sütemény, kókuszos süti vaníliás krémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 tojásból piskótát készítünk és 2 részletben sütjük meg. Hogy egyforma piskótáink legyenek, a masszát mérjük le (nekem 700 g lett).
  2. Vegyünk egy sütőpapírral bélelt kb. 30x20 cm-es tepsit, és simítsuk bele a massza felét, azaz 350 g nyers piskótatésztát. 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 20 perc alatt süssük készre. Hasonlóképp járjunk el a tészta másik felével. Tehát van 2 kakaós piskótánk.
  3. Ha kihűlt, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat, a leeső részeket adjuk oda a konyhában lábatlankodó, türelmetlen családtagoknak. :)
  4. Készítsük el a krémet: a tojássárgákat a cukorral, vaníliával, keményítővel, pici tejjel dolgozzuk simára, habosra. A maradék tejet forraljuk fel.
  5. Húzzuk félre a tejet, folyamatos kevergetés mellett csurgassuk hozzá a tojásos masszát, és közepes lángon, állandóan kevergetve, néhány perc alatt főzzük puding sűrűségűre. Még melegen keverjük hozzá a vajat, és hűtsük le. (Pici időspórolás: állítsuk hideg vizes edénybe a krémet, ha kihűlt, kézi vagy gépi habverővel dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen.)
  6. A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze a krémmel, az oldalát is kenjük be a krémmel, és hempergessük meg kókuszreszelékben. Az alja és a teteje marad üresen.
  7. Az étcsokit mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük el a vajjal/olajjal, és vonjuk be a kozákok tetejét. Amint megkötött a csoki, indulhat a kozákfalatozás.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 5 497
elküldve: 5
receptkönyben: 110
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
102 recept

Hozzászólások (3)

omonie
omonieszo, 2013-09-07 08:55

Köszönöm a receptet, végre egy "normális" krém. :)

giuditta25
giuditta25h, 2013-04-08 00:59

Kedves Levendula,
Őszintén örülök, hogy a vajas-lisztes krém nem csak nálam veri ki a biztosítékot :) Próbáld ki így, tuti imádni fogod :)
Üdv:
Szofika :)

Legfrissebb cikkek

Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
A menzai koszton szocializálódva sűrű fehér szószban úszó zöldségdarabkákként gondolunk a főzelékekre, holott sokkal több lehetőség van ebben a jellegzetes magyar ételben.