Kozáksapka Szofika módra recept

Kozáksapka Szofika módra
Kozáksapka Szofika módra
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, az igazi kozáksapkának vagy nevezzük hólabdának akár, NEM ilyen a krémje. Hanem az a lisztes-vajas/margarinos főzött krém, amitől szálanként tépem ki a hajam. Megcsináltam először AZT a krémet. Rövid gondolkodási idő után kivágtam a kukába, és megcsináltam a jól bevált vaníliakrémemet. Meg a jól bevált piskótámat. És ebből született meg az én kozáksapkám. Nincs mit hozzáfűzni, 20 éve a kedvenc sütim. Szívecske.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

  • 8 tojás
  • 160 g cukor
  • 115 g liszt
  • 45 g kakaópor

A krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 1 kk vanília esszencia
  • 30 g keményítő
  • 300 ml tej
  • 50 g vaj

Továbbá:

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalomválasztó: karácsonyi terülj asztalkám
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hólabda, kókuszos krémes sütemény, kókuszos süti vaníliás krémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 tojásból piskótát készítünk és 2 részletben sütjük meg. Hogy egyforma piskótáink legyenek, a masszát mérjük le (nekem 700 g lett).
  2. Vegyünk egy sütőpapírral bélelt kb. 30x20 cm-es tepsit, és simítsuk bele a massza felét, azaz 350 g nyers piskótatésztát. 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 20 perc alatt süssük készre. Hasonlóképp járjunk el a tészta másik felével. Tehát van 2 kakaós piskótánk.
  3. Ha kihűlt, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat, a leeső részeket adjuk oda a konyhában lábatlankodó, türelmetlen családtagoknak. :)
  4. Készítsük el a krémet: a tojássárgákat a cukorral, vaníliával, keményítővel, pici tejjel dolgozzuk simára, habosra. A maradék tejet forraljuk fel.
  5. Húzzuk félre a tejet, folyamatos kevergetés mellett csurgassuk hozzá a tojásos masszát, és közepes lángon, állandóan kevergetve, néhány perc alatt főzzük puding sűrűségűre. Még melegen keverjük hozzá a vajat, és hűtsük le. (Pici időspórolás: állítsuk hideg vizes edénybe a krémet, ha kihűlt, kézi vagy gépi habverővel dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen.)
  6. A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze a krémmel, az oldalát is kenjük be a krémmel, és hempergessük meg kókuszreszelékben. Az alja és a teteje marad üresen.
  7. Az étcsokit mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük el a vajjal/olajjal, és vonjuk be a kozákok tetejét. Amint megkötött a csoki, indulhat a kozákfalatozás.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 6 039
elküldve: 5
receptkönyben: 119
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
109 recept

Hozzászólások (4)

molnarmagdi55
molnarmagdi55sze, 2014-10-08 11:32

Sziasztok! én is megsütöttem,de annyi a különbség, hogy én a masszát egy nagy gáztepsibe raktam és csak egyszer kellett sütni, mert mikor megszült csak kiszaggattam a pogácsákat és megkentem és ez nem macerás.

omonie
omonieszo, 2013-09-07 07:55

Köszönöm a receptet, végre egy "normális" krém. :)

giuditta25
giuditta25v, 2013-04-07 23:59

Kedves Levendula,
Őszintén örülök, hogy a vajas-lisztes krém nem csak nálam veri ki a biztosítékot :) Próbáld ki így, tuti imádni fogod :)
Üdv:
Szofika :)

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)