Kovászos zsemlegombóc recept

Kovászos zsemlegombóc
Kovászos zsemlegombóc
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kovászolós kalandjaim kezdetén a lelkesedésem hatalmas volt, a hozzáértés azonban még hiányzott, így hamarosan már pukkadozott a mélyhűtő a "később még jó lesz" kategóriába sorolt, tökéletlen, kicsit lapos, kicsit sűrű, kicsit sápadt stb. zsemléktől és kenyerektől. Nem fogytak nagyon, már csak azért sem, mert folyton sütöttem valami újat, és minden adag kezdett jobban sikerülni, mint az előző, így a félig-meddig elrontottak egyre kevésbé voltak vonzóak. Kidobni sem akaródzott őket, így lett egy részükből zsemlemorzsa, a többiből meg jó nagy adag zsemlegombóc. Ebben a formában egy jó kis vadas mellett nagyon gyorsan eltűntek.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Vadas mellé tökéletes köret, de tulajdonképpen bármilyen szaftos húst jól kiegészít.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: köretek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: köret
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zsemlegombóc házilag, szalvétagombóc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemléken, szalonnán, petrezselymen és olajon kívül keverjünk a hozzávalókból egy sűrű palacsintatésztát. (A vizet csak a végén adjuk hozzá, amikor a többi alapanyagot már csomómentesre kevertük.) Lefedve hagyjuk pihenni 1-2 órát.
  2. Vágjuk nagyon apró kockákra a szalonnát, nagy lángon pirítsuk meg kicsit az olajon, majd egy kis vizet öntve rá fedjük le, és kis lángon pároljuk, amíg teljesen üveges nem lesz. Ekkor vegyük le a fedőt, és megint nagyobb lángon folytassuk, míg el nem fő a víz alóla. Szedjük egy tálba, fedjük le, hogy ne száradjon ki.
  3. Vágjuk kockacukor méretű kockákra a zsemléket, és pirítsuk meg őket a szalonna után maradt zsír-olaj keveréken.
  4. Keverjük a szalonnát, zsemlekockákat és a petrezselymet a palacsintatésztához, majd ismét hagyjuk állni fél-egy órát.
  5. Forraljunk sós vizet, és amikor már lobogva forr, vizes vagy olajos kézzel formázzunk tetszés szerinti méretű gombócokat a zsemlés masszából, és főzzük ki őket. 4-5 perc alatt megfőnek, de ha biztosra akarunk menni, kivehetünk egyet, és félbevághatjuk, hogy lássuk, megfőtt-e a közepe is.
  6. Gyakorlatilag így készen is vannak, de ízlés szerint kiszedés után még meg is futtathatjuk őket forró kacsazsírban, úgy kevésbé ragadnak, és kapnak egy kis plusz ízt.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 804
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

492