Kovászos uborka egyszerűen recept

Kovászos uborka egyszerűen
Kovászos uborka egyszerűen
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával.
Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor lett, amikor a jászladányi pékség 2 kg-os kovászos cipójából került egy szelet kenyér bele.
2017 júliusában megnyílt egy új kézműves pékség "A Kenyér" (https://www.facebook.com/akenyer) , az ott kapható faluszéli kovászos kenyér is hasonlóan jó eredményt ad.
Lehetőleg friss alapanyaggal dolgozzunk, ha az uborka "szúrós", akkor friss, és valószínűleg sikerült őstermelőtől venni (ha nem saját termés), mert a pakolástól, szállítástól ledörzsölődik ez a szúrós külső réteg az uborkáról. Mi nem csak friss fogyasztásra készítjük, hanem dunsztolva nagyon jól eláll tartósítószer nélkül is télire.

hozzávalók / 4 adag

  • 3 kg uborka (kovászolni való, mérettől függően)
  • 1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)
  • 4 ek (literenként 1 ek)
  • 4 l víz

ajánlat

Birkapörkölt mellé ajánlom, de nagyon finom zsíros kenyérrel.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Kovászos uborka egyszerűen-akár télire is, kovászolt uborka, kovászos uborka télire, kovászos uborka tartósítószer nélkül
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
  2. Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4L mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
  3. Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített) körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja. Felénk úgy szokás bevágni, hogy a két végén marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről 90°-kal elforgatva.
  4. Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
  5. A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. Szépen megfogalmazta ezt Zilahy Ágnes: "uborkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva", "nyakhajlásig". A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük.
  6. Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.
  7. Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
  8. Ha télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított, tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük. Kidunsztoljuk, mint ahogy a befőttet szokás. Tartósítószer sem kell bele.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 185
össznézettség: 36 284
elküldve: 5
receptkönyvben: 72
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

SLC

Mióta szakács: 2012.03.12.
5 recept
hirdetés

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

toeszli
toeszli cs, 2015-07-09 12:31

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 4l víz hány üvegbe fér bele? Mert nekünk az 5l-es üvegbe, 3 kg uborka mellé 1,8 liter víz fér.

SLC
SLC / SLC cs, 2015-07-09 12:55

Annyi vizet öntünk az üvegbe amennyit felvesz. Ez függ az uborkák méretétől, az uborkák "bepakolásától" stb. (Feleségem lazábban tudja csak rakni, több víz kell, én szorosabban rakom azaz kevesebb víz) A többi víz időjárástól függően utánpótlásra kell! Amikor az idő ilyen borzasztó meleg van mint most a hét elején, napi fél liter víz alapból kell a pótláshoz.

SLC
SLC / SLC cs, 2015-07-09 12:57

A képen egy 3L üveggel van, de abba éppen elég lett a 3liter lé pótlással.

Koszider
koszider / Koszider cs, 2015-07-09 09:32

Így igaz. Lehet variálni, de ez a legjobb, nincs mese. Az elmúlt napok eszeveszett forróságában csináltam kovászost (hétvégén vendégek jönnek és nekik), féltem, hogy megpuhul, de semmi baja. 2 napig érleltem kenyérrel, aztán levettem és még 2 napot kenyér nélkül, tökéletes lett. Az üveg olyan forró volt, hogy alig lehetett megfogni (tegnap 42 fok volt az erkélyen!), szerencsére ez se ártott az uborkának. Most fokhagyma helyett tormával csináltam. Az az "akkor jó a lé" kezdetű mondat tökéletes meghatározás a sósságra!
Üdvözöl: Koszider

SLC
SLC / SLC cs, 2015-07-09 13:01

Kedves Koszider!

Kedves egészségedre! Tormával is finom, de én inkább ezt szeretem :-)

183