Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka

Kovászos uborka
Kovászos uborka
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kovászos uborka az egyik legegyszerűbben elkészíthető savanyúság, ami a legtöbb magyaros ételhez illik. Én nagyon szeretem. Remélem most is jól sikerül, csak kicsit aggódom, mert nincs még nagyon meleg. Az erjedéshez pedig meleg és napfény kell.

hozzávalók / 4 adag

  • 2 kg uborka (kisebbek, a mennyiség az üveg nagyságától függ)
  • 1 csokor kapor
  • 1.5 l víz (forró)
  • ízlés szerint (literenként 1 púpozott ek)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet kenyér (vastag fehér vagy 1 zsemle)
Szólj hozzá!

elkészítés


  1. Lábasban felteszünk vizet forralni, a víz mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk.
  2. Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagyma gerezdeket. Az uborka tetejére tesszük megmosott kaprot, és a kenyeret vagy a zsemlét.
  3. A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára, úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napig kitesszük a napos teraszra.
  4. Levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Szerintem lehűtve a legjobb.


 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 350
össznézettség: 149 412
elküldve: 11
receptkönyvben: 994
elkészítve: 66/84
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bungyuru
Bungyuru Thu, 2015-09-17 16:30

Köszönöm a receptet, már többször is elkészítettem. Nagy sikert aratott mindenkinél!

KatalinM
KatalinM Sun, 2014-07-20 22:53

Szerintem 4 nap a napos teraszon sok, nálam a konyhában az árnyékos belső ablakpárkányon 2 nap elég. Az ízek összeérnek és finom roppanós marad az uborka.

JudiN
JudiN Thu, 2014-06-26 17:24

A fenti recept szerintem teljesen jó! Nem érdemes egyéb módon variálni. Erről szól a kovászos uborka. Mi mondjuk szoktunk még pár szem borsot és köménymagot a vízbe tenni. Esténként ha "elfogyott" róla víz, akkor pótoljuk. Nálunk úgy szokás, hogy egyenesen pakoljuk az uborkákat egymás mellé és levágjuk a két végét. Nem tudom ennek van-e jelentősége. A fokhagymával jobb óvatosan bánni, mert ha túl sok, az uborka nagyon átveheti az ízét. (Ez történt velem minap..) Szerintem sokkal finomabb ha napon készül, de előfordult már, hogy pont rossz idő lett és napokig melegvízben állt az üveg. Úgy is elkészült csak lassabban. Anyukám szerint az eredmény az uborka minőségétől is függ, de a napon készültek szoktak ropogósabbak lenni. (Hallottam már, hogy valaki sütőben készíti). Azért ez mégis csak nyáron az igazi! Aki a fentiek szerint jár nem tudja elrontani (ha csak nem felejti kint a napon :) )

Budakati
Budakati Thu, 2011-09-01 19:48

Felforralt vizzel felöntöm az uborkát de a tüllbe csavart kenyeret csak akkor teszem rá ha már ki hült.A forró viz megöli az élesztő gombákat.és lehetőleg ne legyen tele a kenyér tartósitó szerrel

nihilistahedonista
nihilistahedonista Wed, 2011-08-24 20:07

Másodjára készítem el, a strandon a barátaim kettő perc alatt megettek egy hatalmas adagot a hekk mellé. :) csodafinom, azóta nagyüzemi gyártáson agyalok :D

Marcs1ka
Marcs1ka Thu, 2011-06-16 14:22

A kenyérrel készült koviubi is nagyon ropogós, ha elegendő fokhagyma van benne. Én frissen pirított kenyeret teszek rá. próbáljátok ki így.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-30 19:54

Kevesbb só kicsivel, egy nagy csokor csombor (borsika) a kapor mellé... Majdnem fővő vízzel leöntve garantáltan nem puhul meg. Télire még nem sikerült megtartani, mindig elfogy...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-06 15:44

Én a krumplis módszert kipróbáltam, de soha többet, gusztustalan nyákos, folyós lett a burgonya, pedig öreg krumplival csináltam. Maradok a kenyérnél továbbra is.

muhikata
muhikata Wed, 2010-07-07 13:41

Nekem meg csak azóta ropogós a kovászos ubim mióta krumplit rakok a kenyér helyett bele!

kalo2314
kalo2314 Sun, 2018-06-10 13:21

A kovászos uborka attól kovászos hogy az erjedést kovászos kenyérrel indítják be . Ha ez nincs benne akkor bármi lehet csak KOVÁSZOS uborka NEM !!!

kh
Jahin / kh Tue, 2010-07-06 09:36

Pont így készítjük mi is a kovászos uborkát,de az üvegbe még egy-két meggyfa levelet is teszünk és hideg vízzel öntjük le.Üdv.Hajni

Richter Lászlóné
Richter Lászlóné Thu, 2010-07-01 19:41

Próbáljátok meg egyszer a káposztát eltenni úgyanúgy mint a kovászos uborkát.
Én a kenyeret egy tüllből varrt zacskóba rakom , igy nem megy bele morzsa. ennél finomabb savanyú káposztát még nem ettem.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-06-08 14:46

Eddig én is kenyeret tettem az uborkához,de ma krumplival probálom ki.Kiváncsi vagyok,hogyan jobb.

lienereva
lienereva Mon, 2010-06-07 17:00

Én még egy kis ecetet is szoktam tenni a vízbe, éppen csak annyit hogy sejteni lehet az ízét, és finom ropogós, kemény marad az ubi! Nekem is eláll következő tavaszig - már ha marad belőle! :D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-11-08 13:21

Kenyér helyett próbáljátok ki krumplival! Jó ropogós marad az ubi.Mindent ugyan úgy kell csinálni csak az aljára kb 3- 4 megpucolt és félbevágott burgonyát kell rakni!

zsuzsmo
Kovács Zsuzsa / zsuzsmo Thu, 2009-07-30 21:42

Köszönjük szépen a receptet! A párommal ez alapján csináltuk meg életünk első, de egészen biztos, hogy nem utolsó kovászos uborkáját! Tovább is adjuk a receptet! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-03-28 00:03

Kenyér helyett nyers szeletelt burgonyával is lehet kovászos uburkát készíteni. Az üveg aljára teszek egy 5-6 db vékonyra szeletelt nyers karikára vágott burgonyát, kaprot (aki szereti egy-két gerend fokhagymát), ezekre az uborkát, majd a tetejére szintén 5-6 db vékonyra szeletelt nyers karikára vágott burgonya kerül. Napon 2-3 nap alatt beérik, sokkal tovább eltartható, mint a kenyérrel készült kovi ubi, ugyanis 2-3 hétig a spejzben is megmarad minden tartósítószer nélkül. Javasolnám még, hogy aki kenyérrel készíti a kovi ubit, a kenyeret tegye be egy nagyobb gézdarabba, így azt a beérés végén egyben ki lehet emelni az üvegből és nem szükséges leszűrni a kovi ubi levét.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-03-28 10:19

szia, köszönöm az ötletet. Bea

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-11-18 19:54

Én úgy hallotam, hogy napfény nem is kell hozzá, csak meleg, amikor akkor raktam el, mikor jött a rossz idő, a konyhában egy fazékban reggel este felforrósítottam az üveget, /mintha dunsztolnék/ és így is finom lett. El szoktam tenni télire is, augusztus végén ugyan úgy mint nyáron, /én a fokhagymásat nem szeretem, de a többi ugyan úgy készül/ kisebb csavaros üvegbe rakosgatom, egy kérhegynyi tartósítószert és kénport teszek rá. Rászűröm a levét és kamrába vele, egész húsvétig eláll.

Beacska
Beácska / Beacska Wed, 2008-11-19 09:20

A felforrósítás biztosan kiváltja a napfényt. Ezzel a módszerrel még nem próbáltam, de biztos jó, főleg, ha húsvétig is eláll.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-05-09 12:39

A kaprot én is hiányolom belőle!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-05-09 10:43

kedves Beácska,
kaprot nem szoktál tenni hozzá? mi mindig úgy készítjük, és még finomabb tőle
persze ahány ház, annyi szokás
majd írd meg kérlek, hogy sikerült-e így, hogy még valóban nincsen nagy meleg!

Beacska
Beácska / Beacska Tue, 2008-05-13 11:13

Sziasztok,

A kaprot kifelejtettem a leírásból, de azóta már pótoltam.
Tegnap megkóstoltam, jó lett, de mégis nyáron az igazi.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-05-08 18:02

Vazze, ez baromi jól néz ki, bárcsak az én csajom csinálna ilyet...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-08-19 16:19

Epi, mi az, hogy a csajod? Csináld meg magad!

131
uborka 2 kg
kapor 1 csokor
víz 1.5 l
0 ízlés szerint
fokhagyma 4 gerezd
kenyér 1 szelet