Kovászos tönkölykenyér recept

Kovászos tönkölykenyér
Kovászos tönkölykenyér
25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a tönkölykenyér tömör és kissé savanykás ízű a benne lévő kovász miatt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A kovász és a liszt aránya mindig 1:3. A megadott mennyiségek kb. egy félkilós kenyérhez elegendőek.

Természetesen kemencében sütve az igazi, de jobb híján sütőben sütve is finom lesz.

A szaporított kovász fokozatos tisztulásának köszönhetően egyre jobb állagú és ízű kenyerek születnek, ha kitartóak vagyunk.

A sütési időt ki kell tapasztalni, az eredmény sok tényezőtől függhet, tehát ne keseredjünk el, ha esetleg az első nem sikerül túl jóra. Nekem személy szerint már az első kenyér is nagyon ízlett, s azóta csak jobbak lettek.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, tönkölybúzakenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kelesztőtálba szitáljuk a tönkölylisztet és összekeverjük a sóval.
  2. Hozzáadjuk a kimért kovászt és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet (vagy forralás nélküli tisztított vizet), hogy sűrű, egyáltalán nem ragadó tésztát kapjunk.
  3. Legalább 10 percig kézzel dagasztjuk.
  4. Dagasztás után, ha lehet, légmentesen fedjük le a tálat, hogy ne száradjon ki a tészta teteje. Ha ez esetleg nem megoldható, kenjük be vízzel a tészta felszínét, majd takarjuk le a tálat egy konyharuhával. 5-6 órán át hagyjuk kelni meleg helyen. (Nem fog annyira megkelni, mintha élesztő lenne benne.)
  5. A megkelt tésztát nagyon kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, és megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 904
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

chihiro

Mióta szakács: 2011.12.13.
4 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

457