Kovászos kenyér durumliszttel recept

Kovászos kenyér durumliszttel
Kovászos kenyér durumliszttel
65 perc / előkészület: 10 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első kovászos kenyere. :) ...na jó, igazából a harmadik. Az első két prototípus jó alapanyag lesz prézlinek és kétszersültnek, de sebaj, mert valahol el kellett kezdeni. Nyilván ez a kenyér is egy állomás, a kovásszal való sütés hosszú és kísérletezéssel teli útján, amit remélem még jó sok követ. Talán lesz ennél még szebb is, pláne magasabb (főleg, ha beszerzek egy alkalmas sütőtálat, vagy végre rászánom magam, és kipróbálom a római tálat is kenyérsütésre). :) Más lisztekkel és fűszerekkel más ízek és textúrák... Végtelen lehetőség. :D

Aki elindított a kovászkészítés és ezáltal a hagyományos kenyérsütés útján egy nagyon-nagyon kedves barátom Torma. :) Csak meg kell nézni a receptjeit! Olyan kenyércsodákat találtok nála, hogy csak na! Ő igazi ismerője a különböző kovászoknak. Nagyon sokat segített nekem abban, hogy hogyan kell egy kovászt elindítani (aki végül Bözsi lett, mert mint ezt is megtudtam, nevet is kell neki adni). Ellátott rengeteg jó tanáccsal, praktikával, és persze a biztatása nagyon sokat jelent! Hálás köszönet érte! :D Ezért ezt a kenyeret neki ajánlom!

Igazad van Torma, ez tényleg "óriási jó móka"!

A durumlisztnek köszönhetően a kenyér állaga kicsit más -rugalmasabb-, mintha csak kenyérlisztből készült volna; sűrűbb is az átlagosnál. Ezen talán lehet segíteni egy kevés sikér hozzáadásával (ez még tesztelésre vár :)), vagy "ügyesebb" kovásszal (ez meg türelem kérdése). "Ügyesebb" kovászból elég lehet kevesebb is... Bözsi még elég friss volt, lehet, hogy egy hét múlva már kevesebbel is megkel a tészta. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni a saját kovászával. :) Érdemes lehet az általam megadottnál kicsivel kisebb átmérőjű, magasabb falú tálba tenni, akkor gondolom magasabb lesz, de lehet, hogy ettől picit megnő a sütési idő. Kellemes kísérletezést mindenkinek!

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

durumlisztes kovászos kenyér, durumlisztes kenyér élesztő nélkül, élesztő nélküli kenyér durumliszttel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót.
  2. A kovászhoz keverjük a víz felét, majd az olajjal együtt liszthez adjuk, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. A maradék vizet fokozatosan adagoljuk, míg rugalmas tésztát nem kapunk. Lehet, hogy nem kell mind, attól függ, mennyire híg a kovász.
  3. Ha a tészta összeállt, 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva, jól bebugyolálva, langyos helyen 6 órát kelesztjük. A kelesztési idő változó, attól függ, hogy "működik" a kovász. A lényeg, hogy a tészta szép hólyagos legyen, tele levegőbuborékkal.
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Az aljába egy kis tűzálló edénybe vizet teszünk.
  5. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kerek cipót formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt hőálló tálba tesszük. A tetejét bevágjuk. Pihentetjük, míg a sütő teljesen bemelegszik (10-15 perc).
  6. Megspricceljük a tetejét langos vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel, és mehet a forró sütőbe 50-55 percre (tűpróbával ellenőrizzük). (Én kezdetben az öt magasságból alulról a másodikra tettem, majd félidőben tettem középre.)
  7. Ha kisült, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 336
elküldve: 1
receptkönyvben: 33
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2013-01-26 08:44

Kedves Ági!
Én is a kovászos kenyér híve vagyok, annak ellenére, hogy még sose sütöttem kovásszal. Pontosabban igazi kovásszal. De nagyon érdekel. Sajnos egész nap nem vagyok itthon, nehéz dolgom lesz, de hétvégeken, amikor több időm van, nekiállok majd. Mindenképp ki akarom próbálni.
Nagyon szép a kenyered, és ne is törődj vele, ha nem olyan magas. Látszik rajta, hogy nagyon finom, olyan, mint a régi kenyerek, nagyon büszke lehetsz rá.
Üdvözlettel: Fahéj

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2013-01-26 10:45

Szia Fahéj!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, aranyos vagy!
Igen, tényleg nehéz összehozni ezt a dolgos hétköznapokon...:) Én is hétvégén sütök, mert akkor tudom figyelni, hogy mit ügyködik "Bözsi". Még mi is csak ismerkedünk, szóval nem tudom kiszámolni előre, hogy mikorra kel meg vele a tészta, de majd kialakul. Addig is marad a hétvégi sütés. Jó sütés-főzést a hétvégére!
Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma szo, 2013-01-26 03:10

Ágikám, FANTASZTIKUS a "Bözsibaba"! Látszik a kenyérben a jó kemény durum liszt ( az az igazi kenyér, amit rágni kell, nem a "pihepaplan"!) szép lyukacsos a belseje, gyönyörű vastag, ropogós a héja ! GRATULÁLOK!
Persze tudtam, hogy sikeres leszel, mert a Te gyakorlatoddal es lelkesedéseddel nem is lehetett volna másképp!
Az óriási dícsérettel meg igen zavarba hoztál, mert én is csak egy kezdő kovászos vagyok! De irtó jo móka! Ismételnem kell magam :)
Remélem, hogy hamarosan minél többen csatlakoznak a "kovászos táborhoz"!!! Évi néni a " Józsival", Veronika a "Rogerrel"! nagyon várom a következő kenyereket!!!
A kisebbik lányomat is "felpingoltam", ki fogja próbálni a dagasztas nélküli kenyér receptemet; élesztővel persze. Szerintem jo megtanulni a sima élesztős dagasztást, kelesztést először: rövidebb a folyamat és kiszámíthatóbb a kelesztési és sütési idő is.
Akik dolgoznak, azoknak igen nehéz a vadélesztős kovásszal dolgozni, mert ezzel sütni hosszabb időt vesz igénybe, de nem lehetetlen. Ha megismerjük a kovászunk erősségét, akkor könnyen ki lehet alakítani egy rutint!
Kellemes hétvégét kívánok, a többi lelkes hozzászólónak is!!!
Jöjjenek a kovászos kenyér receptek!! Puszillak, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2013-01-26 11:11

Szia Torma! Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik a "Bözsibaba"! :D Köszönöm szépen a dicsérő szavakat! Már olyan kíváncsi voltam, hogy mit szólsz majd hozzá. Igaz, hogy én is "csak" hétvégenként tudok ügyködni Bözsivel (a meló miatt), de sebaj, mert így van egy hetem, hogy kiagyaljam, milyen kenyeret sütünk legközelebb. Addig Bözsi is erősödik. Képzeld, vegyes kovász lett belőle, mert elfogyott a teljes kiőrlésű lisztem, és rozslisztet tettem bele. Úgyhogy most azt eszi, hozzáteszem elég jó étvággyal. Most azon gondolkodtam, hogy elfelezem és egyik részét pihenni teszem a hűtőbe, a másik marad a pulton.
Én is olyan kíváncsi vagyok a többiek receptjeire, meg kovászaira, hogy kié milyen és hogy ügyködik. Annyira bírom ezeket a neveket!!!! Oltáriak! "Józsi", "Roger", "Jani", "Rozska".... :D
Olyan jó, hogy a lányod is kipróbálja a kenyérsütést! Mondjuk, ilyen szuper kenyérsütő mellett a családban, az lenne a csoda, ha nem... Biztos ő is nagyon ügyes!
Sok puszi: Ági

Torma
Torma / Torma szo, 2013-01-26 12:10

Képzeld, most olvastam, hogy Piroska is elkezdi a kovászozást! OK, egy kicsit könyörögtem Neki...hogy csatlakozzon már a "kovászos táborhoz", mert akkor többen tudnánk tanácskozni :) meg ő biztos jó kis recepteket tudna kitalálni...Vagy Fahéj??? Remélem Ő is elkezdi hamarosan!
Nagyon izgalmas!!!
Jo ötlet a felezés és ha igazán beindult a Bözsi, akkor rögtön szárítsál, meg fagyasszál belőle! Jó a tartalék :) puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2013-01-26 14:31

:) Szió! Jaj én is nagyon remélem, hogy jó sokan leszünk! Úgy bírom, hogy ilyen lelkes mindenki! És tényleg olyan klassz ötleteik vannak, hogy tuti szuper receptek fognak születni! Lehet, hogy lüke kérdés, de hogy kell kovászt szárítani? Mert úgy beindult, hogy estére kinövi a nagy üveget. :)
Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma szo, 2013-01-26 15:27

Ági, a szárítás: kimérsz egy adagot ( én 1 bögrényit/ 250 ml) és rákened egy sütőpapírra. Én a sütőpapírt azért egy tálcára tettem, mert ahogy szárad a kovász, úgy repedezik....
Száradás után szépen leválik a sütőpapírról. Akkor kisebb darabokra tördeled és beleteszed egy jól záródó nylonzacskóba. Jó a nevet és dátumot is ráírni.
No, most aztán megyek csicsikázni, éjfél elmúlt... Puszi, Torma :)
Ui: a tegnapi mákos- köményesem is másmilyen lett ( csak sütőlapon sütöttem, így vékonyabb héja lett), de valami isteni, el is fogyott! Holnap is sütök; azt hiszem rozsosat...
A Bözsi nehogy szétdurrantsa az üveget! Képzeld, Jani az etetés után félórával már "le is hányta" magát ;).........(kifutott az üvegből!)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2013-01-26 17:24

Köszönöm a szárítási tanácsot. Mindenképp kipróbálom. :) Bözsi most egy 1,7 l-es üvegben csücsül, de szerintem a vacsora előtt felezem. Köszi még egyszer és jóccakát! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva p, 2013-01-25 20:39

Kedves Ági!

nagyon szép kis kenyeret sütöttél. Gratulálok hozzá. Végig követtem, hogy tanítgatott, segített Torma a kovászolás útján. Hát ő tényleg elkötelezett híve a kovászos kenyérnek. Én is most tettem fel egy kovászost, de már kel a következő. Meglátod, abba sem lehet hagyni. Nagyon sok ilyen szép kenyeret kívánok még neked. Szeretettel: Évi néni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-01-25 19:50

Ágicám, nagyon guszta ez a kenyér, ilyen lyukacsosnak kell lennie, én is kacérkodom a kovászos kenyérrel. Követem a Torma kovászos fejleményeit. Közelebbről én is megpróbálom. Nagyon ügyes vagy. Piroska

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2013-01-25 20:46

Szia Piroska! Nagyon örülök, hogy tetszik! Ha minden igaz, ma sül a következő kovászos kenyerünk itthon... lehet, hogy meg is lesem, hogy halad. Talán Bözsi is ügyesebb már. :) Próbáld ki te is, mert nagyon jópofa dolog, bár én is még csak ismerkedek a dologgal, szóval inkább lelkesedek és gyűjtöm a tapasztalatot. :) Jó hétvégét! Puszi: Ági

350