Kovászos káposzta Marcsiseftől recept

1 adag
87
kcal
Kovászos káposzta Marcsiseftől
Kovászos káposzta Marcsiseftől
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy szolgálatot tett az emberiségnek, aki kitalálta a kovászos uborkát. Kovászolni nem csak uborkát lehet, hanem egyéb terméseket is, például: csillagtököt, cukkinit, sőt káposztát is. Nyersen nagyon finom, de felhasználhatjuk mindarra, amire a savanyított káposztát.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Jó étvágyat kívánok!

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposzta, nyári káposzta kovászolva, kovászolt káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposzta külső leveleit lefejtjük, a fejet leöblítjük, 4 felé vágjuk, legyaluljuk.
  2. Közékeverjük a fűszereket (kivéve a kaprot).
  3. Tiszta, kb 2 literes befőttes üvegbe rakjuk a fűszerezett káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, plusz két ujjnyi. Rádobjuk a kaprot, rátesszük a kenyérvéget, és lefedjük egy kistányérral.
  4. Mehet a napra, védett helyre (hogy le ne lökje a macska). 
  5. 5-7 nap múlva fogyasztható vagy felhasználható.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 12 097
elküldve: 11
receptkönyben: 300
elkészítve: 7/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
215 recept

Hozzászólások (22)

Hoborc
Hoborch, 2014-08-25 10:00

Én nem gyalulom le a képosztát, hanem négy-hat felé vágom hosszában, így is nagyon szépen átérik, és lehet ropogtatni.

Cicmic
Cicmiccs, 2014-04-10 08:34

Kedves Marcsi!

Már én is szeretném kipróbálni ezt a receptet, de a közeli napokban felhős lesz az ég :((, inkább várok még vele. 5 literes üvegbe teszem majd, a többi üvegem befőttnek jó inkább. De addig is kérdezem, hogy házi éleszős, kenyérsütőgéppel készült kenyérvég is jó lesz az üvegbe? Ha később krumplival csinálom, akkor 1 egész krumplit kell bele tenni, vagy felszeletelve? Hány nappal tart tovább így a káposzta érése? Ha kenyeret és krumplit is tennék bele egyszerre, akkor hamarabb kész lenne? Előre is köszi! Cicmic

Marcsisef
Marcsisefcs, 2014-04-10 13:18

Kedves Cicmic.
Nagyon finom ez a kovászolt káposzta de én nem sietném el a dolgot. Ha nem az egyenlítő közelében élsz, a siker érdekében várd meg míg tartósan 25 C fok felett lesz a hőmérséklet. Jártam már úgy , hogy kitettem a napra a kovászolni valót, két napig szépen érett, majd hirtelen lehűlt a levegő és az uborkám pöttyedt lett. A káposztának kell legalább egy hét tartós meleg. 1. A házi élesztős kenyér jó bele. 2, burgonyával még nem készítettem. Ha krumplival készíted szeleteld vastagra . Az érési idő az időjárástól függ, nem a kenyértől és a krumplitól. Sok sikert, júliusban várom a hírt az eredményről. Üdv. Marcsi

Wilson bá
Wilson báp, 2013-09-06 21:01

Kedves Marcsi!
Nem tudok jelzőt rá, ezért azt írom csak, isteni lett! :-) Holnap főzök is belőle valami finomat.
Sok ilyen jó receptet kérünk még.. :-) !
Üdv: Wilson bá.

pufinlekvár
pufinlekvárp, 2013-08-16 20:10

Kedves Marcsi!
Már kb 3 hete elkészült a kovászolt káposzta, ami isteni finom lett de eddig a hűtőben pihent. Ma viszont gondoltam egyet és megcsináltam székelykáposztának. Annyira ízlett a családnak, hogy mindjárt ki is találták, hogy vegyek a piacon igazi vékony szálas gyalult káposztát, és azt kovászoljam le, és majd a hűtőben el lesz addig még újra székelykáposzta lesz a menü, mert ezzel a káposztával sokkal finomabb volt mint a bolti dobozos savanyú káposztával.
Köszönet a receptért!!!
Üdv: Erika

Wilson bá
Wilson báp, 2013-07-19 10:12

Kedves Marcsi!

Már tavaly elmentettem ezt a recepted és most végre 2 üveggel elkészítettem.., nagyon várom, milyen lesz, bár eddig az összes recepted, amit megcsináltam, kivétel nélkül nagyon finom volt!
Köszönöm ezt is! :-)

wilson bá.

Marcsisef
Marcsisefszo, 2013-07-20 05:01

Kedves Wilson bá!
Köszönöm az elismerésedet.
Drukkolok, hogy jó idő legyen és beérjen a káposztád, aminek felhasználásához sok sikert kívánok.
Kellemes hétvégét kívánok!
Marcsi

vcsuka
vcsukacs, 2012-10-18 14:29

Kedves Marcsisef! Koszonom a jo otletet. Uborkat en is szoktam kovaszolni, de ez most nagyon tetszik. Megkerdeznem, hogy ebbol lehet toltott kaposztat is kesziteni?
En is szeretem a receptjeidet!
Udv. Veronika

Sancho
Sanchop, 2012-09-28 10:29

Ez jó. Én is így készítem, folyamatosan, egész nyáron. A kenyeret megpirítva teszem rá, akkor nem ázik szét annyira.

Bertalucia
Bertaluciap, 2012-07-27 20:25

Szia!

Talán buta kérdés, de látszik a káposztán amikor elkészült, mert ugye az ubin szemmel látható.

Üdv Bertalucia

Marcsisef
Marcsisefszo, 2012-07-28 06:25

Kedves Bertalucia!
Igen. Látszik a káposzta színén, ahogy az uborka színén is látszik.
A káposzta színe ha megérett sárgába hajló, de nem árt megkóstolni.
Az érett káposzta íze, állaga majdnem olyan mint kovászos uborkáé.
Kellemesen savanykás roppanós.
Sok sikert az elkészítéséhez.
Üdv: Marcsi

rekusi
rekusih, 2012-07-02 21:56

Kedve Marcsi!
Ez valami nagyszerű!
A kovászosubit nem győzöm gyártani magamnak és a szívem szakad meg amikor vége az uborkaszezonnak!
Holnap kipróbálom.

Tőzsér Judit
Tőzsér Juditv, 2013-06-09 12:05

Én minden évben teszek el kovászos uborkát télire. Az uborkát,amikor szezonja van,napon elkészítem, de 1-2 nappal hamarabb beszedem Leöntöm a levét,leszűrőm a kenyér maradékától gézen keresztül.Leöblítem az uborkát is tiszta vízzel,majd visszarakom az üvegbe. A leszűrt levet felforralom,megvárom amíg kihűl,és ráöntöm az uborkára. Lekötözöm,és irány a spájz! Tavaszig finom marad.Nem kell tartósító sem bele,de ha teszel az sem baj.Ici-pici nátrium benzoátot lehet.

Marcsisef
Marcsisefk, 2012-07-03 14:34

Kedves rekusi.
A szíved ne szakadjon meg, ellenben kovászolj káposztát, cukkinit, patisszont, zsenge tököt. Nem bánod meg!
Az eredményről, kérlek tájékoztass!
Sok sikert.
Üdv.: Marcsi

rekusi
rekusip, 2012-07-06 11:15

Kedves Marcsi!
Az eredményről csak annyit, hogy tegnap amikor megkóstoltam imába foglaltam a neved! :) (Jó, az előbb nem fogalmaztam pontosan- fél üveggel megenni az nem kóstolás...)

Most hallottam egy ismerőstől, hogy ő zöldbabot is szokott kovászolni.

Ezer hála az ötletért!
Réka

Marcsisef
Marcsisefp, 2012-07-06 15:38

Kedves Réka.
Tegnap egész nap csuklottam miközben Te az Ave Mariát énekelted. Őrülök, hogy ízlett a kovászos káposzta és köszi dicséretet.
Kellemes hétvégét kívánok.
Üdv.: Marcsi

szfrancy
szfrancyv, 2012-07-01 14:21

Kedves Marcsi!

Kenyér helyett krumplivak is működhet? Én az uborkát is azzal szoktam, nekünk jobb úgy, mint kenyérrel.

Marcsisef
Marcsisefv, 2012-07-01 15:17

Kedves szfrancy.
Ha az uborka "működik" krumplival akkor a káposzta is "működni" fog burgonyával!!!
Azt ne hagyd figyelmen kívül, hogy tovább kell érlelni!!!!
Üdv.: Marcsi

Viola1953
Viola1953v, 2012-07-01 11:09

Kedves Marcsisef!
Én is így készítem, nagyon-nagyon szeretem. Szoktam egyébként levelet is kovászolni, lefejtem
a fejről és 4 db-ot belehajtogatok az üvegbe, fűszerezem és így tovább, a végén ráteszem a
kaprot, a kenyérvéget és felöntöm a sós meleg vízzel.
Szeretem a receptjeidet.
Üdvözlettel: Ágnes

Marcsisef
Marcsisefv, 2012-07-01 14:11

Kedves Viola1953 alias Ágnes.
Köszi a tippet, kipróbálom.
Üdv.: Marcsi

87