Kovászos káposzta Marcsiseftől recept

Kovászos káposzta Marcsiseftől
Kovászos káposzta Marcsiseftől
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy szolgálatot tett az emberiségnek, aki kitalálta a kovászos uborkát. Kovászolni nem csak uborkát lehet, hanem egyéb terméseket is, például: csillagtököt, cukkinit, sőt káposztát is. Nyersen nagyon finom, de felhasználhatjuk mindarra, amire a savanyított káposztát.

hozzávalók / 6 adag

  • 1 fej káposzta (kb 1,5 kg)
  • 1 púpos ek só
  • 1 csokor kapor
  • 10-15 szem egész bors
  • 3 db babérlevél összetördelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk egész kömény
  • 1 db kenyérsercli

ajánlat

Jó étvágyat kívánok!

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vega
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposzta, nyári káposzta kovászolva, kovászolt káposzta

elkészítés

  1. A káposzta külső leveleit lefejtjük, a fejet leöblítjük, 4 felé vágjuk, legyaluljuk.
  2. Közékeverjük a fűszereket (kivéve a kaprot).
  3. Tiszta, kb 2 literes befőttes üvegbe rakjuk a fűszerezett káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, plusz két ujjnyi. Rádobjuk a kaprot, rátesszük a kenyérvéget és lefedjük egy kistányérral.
  4. Mehet a napra, védett helyre (hogy le ne lökje a macska). 
  5. 5-7 nap múlva fogyasztható vagy felhasználható.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 234
elküldve: 11
receptkönyben: 244
elkészítve: 5/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
211 recept

Hozzászólások (21)

Cicmic
Cicmiccs, 2014-04-10 09:34

Kedves Marcsi!

Már én is szeretném kipróbálni ezt a receptet, de a közeli napokban felhős lesz az ég :((, inkább várok még vele. 5 literes üvegbe teszem majd, a többi üvegem befőttnek jó inkább. De addig is kérdezem, hogy házi éleszős, kenyérsütőgéppel készült kenyérvég is jó lesz az üvegbe? Ha később krumplival csinálom, akkor 1 egész krumplit kell bele tenni, vagy felszeletelve? Hány nappal tart tovább így a káposzta érése? Ha kenyeret és krumplit is tennék bele egyszerre, akkor hamarabb kész lenne? Előre is köszi! Cicmic

Marcsisef
Marcsisefcs, 2014-04-10 14:18

Kedves Cicmic.
Nagyon finom ez a kovászolt káposzta de én nem sietném el a dolgot. Ha nem az egyenlítő közelében élsz, a siker érdekében várd meg míg tartósan 25 C fok felett lesz a hőmérséklet. Jártam már úgy , hogy kitettem a napra a kovászolni valót, két napig szépen érett, majd hirtelen lehűlt a levegő és az uborkám pöttyedt lett. A káposztának kell legalább egy hét tartós meleg. 1. A házi élesztős kenyér jó bele. 2, burgonyával még nem készítettem. Ha krumplival készíted szeleteld vastagra . Az érési idő az időjárástól függ, nem a kenyértől és a krumplitól. Sok sikert, júliusban várom a hírt az eredményről. Üdv. Marcsi

Wilson bá
Wilson báp, 2013-09-06 22:01

Kedves Marcsi!
Nem tudok jelzőt rá, ezért azt írom csak, isteni lett! :-) Holnap főzök is belőle valami finomat.
Sok ilyen jó receptet kérünk még.. :-) !
Üdv: Wilson bá.

pufinlekvár
pufinlekvárp, 2013-08-16 21:10

Kedves Marcsi!
Már kb 3 hete elkészült a kovászolt káposzta, ami isteni finom lett de eddig a hűtőben pihent. Ma viszont gondoltam egyet és megcsináltam székelykáposztának. Annyira ízlett a családnak, hogy mindjárt ki is találták, hogy vegyek a piacon igazi vékony szálas gyalult káposztát, és azt kovászoljam le, és majd a hűtőben el lesz addig még újra székelykáposzta lesz a menü, mert ezzel a káposztával sokkal finomabb volt mint a bolti dobozos savanyú káposztával.
Köszönet a receptért!!!
Üdv: Erika

Wilson bá
Wilson báp, 2013-07-19 11:12

Kedves Marcsi!

Már tavaly elmentettem ezt a recepted és most végre 2 üveggel elkészítettem.., nagyon várom, milyen lesz, bár eddig az összes recepted, amit megcsináltam, kivétel nélkül nagyon finom volt!
Köszönöm ezt is! :-)

wilson bá.

Marcsisef
Marcsisefszo, 2013-07-20 06:01

Kedves Wilson bá!
Köszönöm az elismerésedet.
Drukkolok, hogy jó idő legyen és beérjen a káposztád, aminek felhasználásához sok sikert kívánok.
Kellemes hétvégét kívánok!
Marcsi

vcsuka
vcsukacs, 2012-10-18 15:29

Kedves Marcsisef! Koszonom a jo otletet. Uborkat en is szoktam kovaszolni, de ez most nagyon tetszik. Megkerdeznem, hogy ebbol lehet toltott kaposztat is kesziteni?
En is szeretem a receptjeidet!
Udv. Veronika

Sancho
Sanchop, 2012-09-28 11:29

Ez jó. Én is így készítem, folyamatosan, egész nyáron. A kenyeret megpirítva teszem rá, akkor nem ázik szét annyira.

Bertalucia
Bertaluciap, 2012-07-27 21:25

Szia!

Talán buta kérdés, de látszik a káposztán amikor elkészült, mert ugye az ubin szemmel látható.

Üdv Bertalucia

Marcsisef
Marcsisefszo, 2012-07-28 07:25

Kedves Bertalucia!
Igen. Látszik a káposzta színén, ahogy az uborka színén is látszik.
A káposzta színe ha megérett sárgába hajló, de nem árt megkóstolni.
Az érett káposzta íze, állaga majdnem olyan mint kovászos uborkáé.
Kellemesen savanykás roppanós.
Sok sikert az elkészítéséhez.
Üdv: Marcsi

rekusi
rekusih, 2012-07-02 22:56

Kedve Marcsi!
Ez valami nagyszerű!
A kovászosubit nem győzöm gyártani magamnak és a szívem szakad meg amikor vége az uborkaszezonnak!
Holnap kipróbálom.

Tőzsér Judit
Tőzsér Juditv, 2013-06-09 13:05

Én minden évben teszek el kovászos uborkát télire. Az uborkát,amikor szezonja van,napon elkészítem, de 1-2 nappal hamarabb beszedem Leöntöm a levét,leszűrőm a kenyér maradékától gézen keresztül.Leöblítem az uborkát is tiszta vízzel,majd visszarakom az üvegbe. A leszűrt levet felforralom,megvárom amíg kihűl,és ráöntöm az uborkára. Lekötözöm,és irány a spájz! Tavaszig finom marad.Nem kell tartósító sem bele,de ha teszel az sem baj.Ici-pici nátrium benzoátot lehet.

Marcsisef
Marcsisefk, 2012-07-03 15:34

Kedves rekusi.
A szíved ne szakadjon meg, ellenben kovászolj káposztát, cukkinit, patisszont, zsenge tököt. Nem bánod meg!
Az eredményről, kérlek tájékoztass!
Sok sikert.
Üdv.: Marcsi

rekusi
rekusip, 2012-07-06 12:15

Kedves Marcsi!
Az eredményről csak annyit, hogy tegnap amikor megkóstoltam imába foglaltam a neved! :) (Jó, az előbb nem fogalmaztam pontosan- fél üveggel megenni az nem kóstolás...)

Most hallottam egy ismerőstől, hogy ő zöldbabot is szokott kovászolni.

Ezer hála az ötletért!
Réka

Marcsisef
Marcsisefp, 2012-07-06 16:38

Kedves Réka.
Tegnap egész nap csuklottam miközben Te az Ave Mariát énekelted. Őrülök, hogy ízlett a kovászos káposzta és köszi dicséretet.
Kellemes hétvégét kívánok.
Üdv.: Marcsi

szfrancy
szfrancyv, 2012-07-01 15:21

Kedves Marcsi!

Kenyér helyett krumplivak is működhet? Én az uborkát is azzal szoktam, nekünk jobb úgy, mint kenyérrel.

Marcsisef
Marcsisefv, 2012-07-01 16:17

Kedves szfrancy.
Ha az uborka "működik" krumplival akkor a káposzta is "működni" fog burgonyával!!!
Azt ne hagyd figyelmen kívül, hogy tovább kell érlelni!!!!
Üdv.: Marcsi

Viola1953
Viola1953v, 2012-07-01 12:09

Kedves Marcsisef!
Én is így készítem, nagyon-nagyon szeretem. Szoktam egyébként levelet is kovászolni, lefejtem
a fejről és 4 db-ot belehajtogatok az üvegbe, fűszerezem és így tovább, a végén ráteszem a
kaprot, a kenyérvéget és felöntöm a sós meleg vízzel.
Szeretem a receptjeidet.
Üdvözlettel: Ágnes

Marcsisef
Marcsisefv, 2012-07-01 15:11

Kedves Viola1953 alias Ágnes.
Köszi a tippet, kipróbálom.
Üdv.: Marcsi

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.