Kovászos kakaós csiga recept

Kovászos kakaós csiga
Kovászos kakaós csiga
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A péksütemények mellett édes tésztákat is szeretek kovásszal készíteni, finom levegősek, könnyűek lesznek. Az egyik kísérleti alanyom a mindenféle töltelékű csiga. Ezeket mindenki szereti, és sok-sok variációjuk van. Lassan meg is fejtem, milyen töltelék milyen lágyságú, állagú tésztát „kíván”, és egyre szebb, puhább a végeredmény. Van is sikere, egyre több angol ismeri körülöttem a „kakaós csiga” kifejezést, még ha ugyanezt használják is a pizzásra, almásra is...

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

Összeállítás

  • 20 g repceolaj (vagy étolaj, olvasztott vaj)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós tekercs, kovászos tésztájú csiga
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A liszteket és a sikért a tejjel és az édesítővel keverjük el, hagyjuk állni 1-2 órát.
  2. Adjuk hozzá a kovászt is, keverjük el, megint pihenjen fél-1 órát. Adjuk hozzá a margarint, dagasszuk ki jó alaposan, közben a só és az aszkorbinsav is belemehet.
  3. Dagasztás után pihentessük 10 percet, majd gombóccá formálva lisztezzük körbe (én rizslisztet használok erre), és kelesszük letakarva 1-2 órát.
  4. Ha megduplázódott, egyszer hajtogassuk át, inkább finoman húzva, mint lapítva, azaz tegyük ki a tésztát a finoman meglisztezett deszkára, nyomjuk le a közepét, majd lisztes kézzel markoljuk meg a szélét egy ponton. Finoman, óvatosan húzzuk felfelé, míg a tészta engedi, aztán hajtsuk be középre, és nyomkodjuk le óvatosan. Fogjuk meg a tészta szélét kicsit arrébb is, ismételjük a műveletet. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztésekkel lefelé, és hagyjuk a deszkán letakarva fél órát. Vágjuk ketté, ha kisebb csigákat szeretnénk, hagyjuk egyben, ha nagyobbakat.

Töltelék

  1. Keverjük el a kakaót az édesítővel.

Összeállítás

  1. Nyújtsuk ki a lapo(ka)t téglalappá. Én vékonyra nyújtottam, de lehet vastagabbra is hagyni, ki milyen csigára vágyik. Kenjük le vékonyan olajjal, a széleket kihagyva, majd ugyanígy szórjuk meg a kakaóval. Finoman nyomkodjuk bele a tésztába tenyérrel a tölteléket. Tekerjük fel szorosan, vizezzük be a tészta végét, mielőtt rányomjuk a tekercsre, így nem fog lenyílni, elválni. Kenjük körbe a tekercset olajjal, hogy ha összeérnek is a sütőben a csigák, el lehessen őket választani. Zárt edényben tegyük a tekercset a hűtőbe 1-2 órára.
  2. Ha kicsit megkeményedett, szedjük ki deszkára, és éles késsel vagy cérnával vágjuk szeletekre, majd ezeket egyengessük vissza karikává. Tegyük sütőpapírra, és letakarva kelesszük meleg helyen 1-2 órát, míg szépen megnőnek.
  3. Előmelegített, 190 fokos sütőben süssük 20-30 percig, míg az aljuk is megszilárdul. Az előmelegítés kezdetén tegyünk a sütőbe egy üres edényt, és mielőtt betennék a csigákat, tegyünk ebbe vizet, valamint spricceljük le a csigákat is vízzel. Letakarva hűtsük ki őket rácson.
  4. Ha még édesebben is, csinosabban szeretjük őket, még forrón szórjuk meg őket porcukorral.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30*40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 514
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 2

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

207