Kovászos fehér kenyér Bettymami konyhájából recept

Kovászos fehér kenyér Bettymami konyhájából
Kovászos fehér kenyér Bettymami konyhájából
115 perc / előkészület: 60 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik legjobban sikerült kovászos kenyér receptem. Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom, pihe-puha ízletes kenyér.

hozzávalók / 6 adag

Előtészta

Kenyértészta

ajánlat

TIPP: A tésztának lágynak, de még éppen nem ragadósnak kell lennie. 
Lisztezett kézzel könnyebb hajtogatni, és később formázni is. Ne a tésztát lisztezzük, a kezünk legyünk picit lisztes!
 
Fázisfotók a recepthez a blogomon.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér kenyér, kovászos kenyér, előtésztás kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

Előtészta

  1. A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100 g-ot, kikeverjük 2 dl langyos vízzel, majd a 200 g lisztet is belekeverjük.
  2. Folpackkal letakarva a konyhapulton hagyjuk 12 órát.

Kenyértészta

  1. Az egész előtésztához hozzákeverjük a langyos vizet, lisztet és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük (pl. fakanállal), és 30 percet állni hagyjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy, inkább lágyabb felé hajló állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
  3. Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe. Ismét lisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a másfélszeresére kel.
  4. Azután meghajtogatjuk: óvatosan kilapítgatjuk a tésztát, gondolatban 3 részre osztjuk, egyik oldalt a gondolatbeli jelölésig hajtjuk, aztán a másik oldalát arra rá. Így egy keskenyebb téglalapot kapunk, azt ugyanúgy 3 felé képzeljük, a felső részt lehajtjuk a gondolatbeli jelölésig, az alsót pedig arra rá vagy akár alá is lehet... (Nehezebb leírni, mint megcsinálni...)
  5. Ismét hagyjuk letakarva kb. 30 percet pihenni, majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Letakarva újra pihentetjük, amíg legalább a másfélszeresére nő.
  6. Majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk ízlés szerint magokkal. A sütőedény tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és 55-60 perc alatt készre sütjük.
  7. Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni. A magokat természetesen tetszés szerint variálhatjuk, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 2 736
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept
hirdetés

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fercsibercsi
fercsibercsi sze, 2016-07-13 11:36

Hagyjuk már ezt a burgonyapelyhet! Sehol nem lehet kapni! Egy főtt krumpli és kész!

Bettymami
Bettymami / Bettymami szo, 2016-07-16 18:14

Természetesen használhatunk ugyanúgy főtt krumplit is, de akkor picit kevesebb folyadékkal célszerű indítani, mert a krumpli lágyítja a tésztát. De simán el is hagyható az a burgonyapehely... anélkül is lehet remek kenyeret sütni :)

Torma
Torma / Torma cs, 2014-10-30 20:48

Iby meszarosova, 12 órával előtte...én általában este készítem az előtésztát, aztán reggel folytatom a dagasztással stb. Sok sikert! :)

Torma
Torma / Torma cs, 2014-10-30 20:45

Csodás kenyér és a recept SZUPER Betty! nekem most ez a kedvenc kenyér recim; elkészítettem tk és rozsliszttel, kukoricadarával, pirított magkeverékkel. Működik a reci ezekkel a lisztekkel is!! GRATULA! :) továbbra is látogatom a blogodat; különösen szeretem a vadkovászos receptjeidet; pogi, fánk, kalács!!! :)

iby meszarosova
iby meszarosova cs, 2014-10-30 12:10

én nem látom, mikor adtad az elotésához a kovászt, amely elozoleg 12 órát állt a pulton.
kposzonom a választ.

373