Kovászolt káposzta recept

Kovászolt káposzta
Kovászolt káposzta
50 perc / előkészület: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 A kovászolt káposzta Erdélyben közkedvelt igazán. Fűszere: fokhagyma, kapor és borsikafű. A nyári káposzta savanyításhoz kiváló.
Többek közt a nyári töltött káposzta alapanyaga, ahol levét is használjuk felöntésül. Fogyókúrás, sovány leves vagy csülkös egytálétel, székelykáposzta is készülhet belőle.
 

hozzávalók / 4 adag

  • 3 kg káposzta (fehér fejes, tetszés szerinti mennyiségben)
  • 3 ek (púpozott ek)
  • 6 szelet kenyér (üvegenként 2 db)
  • 1.5 dkg élesztő (kg/ 0,5 dkg)

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk, a torzsáját kivesszük. 1 kg káposztához 2-3 dkg sót adunk, elkeverjük.
  2. A sózott káposztát lazán üveg vagy cserépedénybe rakjuk, langyos vizet öntünk rá, annyit, hogy ellepje, letakarjuk két káposztalevéllel. Erre két szelet kenyeret teszünk, amelyre élesztőt morzsolunk. (Egy kilogramm káposztához fél dkg élesztő szükséges.)
  3. A kenyerek közé kaprot is tehetünk. A langyos vizet pótoljuk. A lefedett edényt 6-8 napig tartjuk napsütötte helyen. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret, levét átszűrjük, és jól befedjük.
  4. Hűtőszekrényben hetekig eláll.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 37 414
elküldve: 1
receptkönyvben: 462
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szneki
Szneki / szneki szo, 2011-05-28 18:04

sziasztok!
már tavaly is kacérkodtam a gondolattal,idén el is készítem:)Most hogy már kovi ubi szezon is van,ennek is itt az ideje,tutti fincsi!Imádom a kovászolt cuccokat!
Ági válaszára válaszolva,bár már biztos nem aktuális,de sztem ennek az a titka hogy meleg időben legyen,és érje napfény.Egyszer ugyan mikor tettem el kovi ubit,nagyon hűvös volt napokig,így bemenkítettem egy lábosba,körberaktam törölközővel,és néha alágyújtottam,hogy forróságban legyen.Sikeres volt az akcióm:)
üdv.:Zsuzsi

agnes68
agnes68 v, 2011-02-06 17:25

Egy kérdésem lenne, föltétlen kell neki a napfény vagy elég az is ha meleg helyen tartom? Most szeretném megcsinálni, de sajnos napfényt nem tudok neki biztosítani :) Válaszodat előre is köszönöm Ági

Koszider
koszider / Koszider cs, 2010-11-11 23:47

A kovászolt káposztából sokkal-sokkal finomabb a rakott káposzta (rizses-darált húsos, tejföllel, hagyományos módon), mint a savanyított téli rokonából. Pusztán ezért is érdemes kovászolni.

k.anni
k.anni p, 2010-11-05 18:10

Kata barátnőmtől tanultam a nálunk igen kedvelt nyári káposztát. Ami édes káposztából készül, a hagyományos töltelék-gombócokkal, némi füstölttel ízesítve, friss kapros tejfeles habarással. Amikor elfogy egy adag kovászos uborka, akkor készítem, mert annak a levében fő olyan üdén savanykásra. Eddig mindenkit elvarázsolt, aki megkóstolta.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-07-20 19:34

Sziasztok!
Elkészítettem a kovászolt káposztát. Nagyon finom lett. Csak ajánlani tudom másoknak is. Köszönöm ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-07-01 16:20

Most hallok másodjára erről a savanyításról! Éppen ideje, hogy én is elkészítsem. Köszi

taksi
Mártika és Feri / taksi p, 2010-07-02 11:38

Kedves Etelka!

Nagyanyáink nyáron (amikor már a savanyú, savanyított káposzta elfogyott)
kovászolt káposztából főztek nagyapáinknak.
Receptjeinkkel próbálunk értékeket megmenteni
az utókornak is.

További kellemes főzőcskézést kívánunk!

Mártika és Feri

DimDim
DimDim cs, 2010-06-17 16:40

Elkészítettem, és igazán finom!
Teljesen olyan íze lett mint a kovászos uborkának!
Csak ajánlani tudom mindenkinek!

357