Körömpörkölt Kornél konyhájából recept

1 adag
574
kcal
Körömpörkölt Kornél konyhájából
Körömpörkölt Kornél konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom óta szeretem a körömpörköltet, az elsőt még nagyanyámnál ettem. Azóta is több helyen kóstolgattam, minden alkalommal rendkívül zsírosan készítették el, ettől pedig étvágyrontóvá vált számomra. A receptemben kevesebb zsiradékot használok a kelleténél a pörköltalap elkészítésekor, hiszen a körmökből még a főzés során is kerül további zsír az ételbe, ezáltal viszont az egyensúly megfelelő lesz.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Személy szerint friss, kovászos házikenyérrel, és házi savanyúsággal ajánlom, de különböző, főtt burgonyából készült köretekkel is fogyasztható. A hagyma gorombára, tehát éppen csak néhányszor átvágva kerül a pörköltalapba, ettől lesz jó a szaftja. A túlzott mennyiségű hagymától az étel édessé, élvezhetetlenné válik.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

körömpörkölt, pörkölt sertéskörömből, fűszeres körömpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szerezzük be hentesünknél a körmöket, és rögtön kérjük meg, hogy darabolja el mindegyiket öt részre.
  2. Készítsük elő a pörköltalapot: a vöröshagymát vágjuk gorombára, a zölpaprikát és a paradicsomot pedig tetszés szerint aprítsuk fel.
  3. Tegyük a lábasba a zsírt, adjuk hozzá a hagymát, sózzuk meg, majd pirítsuk aranybarnára. Ha kész, adjuk hozzá az aprított paprikát, pirítsuk együtt tovább a hagymával, amíg a paprika kissé megpuhul, majd végül adjuk hozzá az aprított paradicsomot is. Hagyjuk lassú tűzön addig, ameddig a paradicsom is megpuhul, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kevésbé haladók húzzák félre az edényt a tűzről, nehogy a paprika megégjen. Ha a paprika felhabzott, és kiadta magából a szükséges olajat, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd lassan forraljuk. Pirítsuk többször zsírjára az alapot, majd újból öntsük fel kevés vízzel. Ismételjük meg ezt az eljárást 3-4 alkalommal.
  4. A körmöket nagyon alaposan mossuk meg, az apróbb csontszilánkokat távolítsuk el. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a bőrös felükkel lefelé a lábasba. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük zúzott fokhagymával, darált paprikával és mozsárban zúzott köménymaggal. Öntsük fel vízzel, kb. a körmök magasságának háromnegyedéig, mindig ügyelve arra, hogy nem szabad a víznek teljesen ellepnie.
  5. Pároljuk lassan fedő alatt, többször rázzuk, forgassuk meg az edényt, hogy ne ragadjon le a köröm, így elkerülhetjük, hogy leégjen. Eleinte főzőkanállal ne is keverjük, csak rázogassuk, ahogy a bográcsot szokás.
  6. Gyakori ellenőrzés mellett lassan pároljuk, a vizet időnként pótoljuk, de mindig csak keveset adjunk hozzá. Ellenőrizzük a sósságát, illetve a megfelelő intenzitású ízt. A köröm ízét leginkább a kömény hozza elő, ha nem érezzük megfelelőnek, nyugodtan adjunk a levéhez még zúzott köménymagot főzés közben is. A főzés végéhez közeledve ügyeljünk arra, hogy mindig csak minimális vizet adjunk az ételhez, ne higítsuk túl.
  7. Ha a körmök teljesen puhára párolódtak, elkészült az étel. Tálaljuk melegen friss kenyérrel, vagy főtt, illetve tört burgonyával.
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 20 252
elküldve: 3
receptkönyben: 136
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
145 recept

Hozzászólások (16)

csomeszke
csomeszkeszo, 2013-06-01 14:25

Őrületesen jó lett... :D köménymagról nem tudtam, hogy kell bele, eddig meg voltam győződve, a lecsó alaptól lesz tökéletes. Kösz a megosztást. :)

Georgina319
Georgina319p, 2012-04-13 21:48

Holnap készülök körömpörköltet főzni. Friss peprika, és paradicsom helyett mehet bele eltett lecsó?

salumeria
salumeriaszo, 2012-04-14 00:43

Szia,
simán mehet a lecsó, csak az arányokra figyelj oda.
Gyakorlatilag ízre majdnem ugyanaz, sőt...sokak szerint a lecsó ízletesebb.
Én viszont ezzel óvatos vagyok, miután a lecsóban található paradicsom el tudja tolni az ízeket olyan irányba, ami már nem kívánatos, adott esetben túlságosan savas, savanyú lesz az étel...
Szóval arányokra figyelj, és patent lesz...:)

Üdv.: K.

Tarackos
Tarackoscs, 2012-04-05 17:02

A jobb hentesek kérésre elfűrészelik a körmöket és akkor nem lesz szilánkos.Gáz fölött kitűnően lehet lepörkölni a maradék szőröket.

kozma-gyula
kozma-gyulacs, 2012-03-29 19:07

A bőrös felükkel lefelé? Én a bőrös felét felfelé teszem így nem sül az edény aljára.

zafirov
zafirovszo, 2012-03-24 17:19

Hát nekem már hosszú évek óta ugyan az a hentesem /családi jó barát/ És még ő is azt mondja, hogy célszerű otthon átpirítani és átkapirgálni, ha nem akar az ember szőrszálakkal küzdeni. Ami pedig a roncsolás illeti a hentes bárdnál jobban semmi nem szilánkosítja ki jobban. Én mint nő simán szét tudom vágni anélkül, hogy csontfűrészt kellene használni. Nem utolsó sorban pedig egy egészen más pikánsabb íze lesz a pörköltnek ha otthon még egyszer átpirítja és átkapirgálja az ember. De ízlés dolga, én biztos nem enném meg azt a trutyit amit a hentes szét csapkod.

salumeria
salumeriaszo, 2012-03-24 18:31

én pedig azt nem főzöm meg...nekem úgy vágják szét, ahogy kell, szilánk nélkül, máskülönben a nyakukon marad, ennyire már ismernek...
Amúgy a szőrre visszatérve: nem tudom ki a hentesed, -mindegy is- azért arról tudjál, hogy sertésköröm megy ki exportra, valamint jön be importból is. Alapvető kritérium, hogy nem lehet rajta szőr...Ettől kezdve feltehetően a vágóhíd a ludas, aki nem megfelelően feldolgozott félsertést szállít a hentesednek. De ez tényleg egy másik story...

zafirov
zafirovszo, 2012-03-24 23:15

hát csak főzzed, jó étvágyat hozzá. a hentesedet meg biztos szentté avatják és neki külön válogatnak a vágóhídon, mert félnek, hogy rajtuk marad az a 5-6 db amit te nem veszel meg

zafirov
zafirovp, 2012-03-23 20:46

Hááááááááááát nem tudom, de én soha nem vágatom össze a hentessel, mert akkor nem tudom megpirítani és átszőrteleníteni. Annál pedig nem utálok semmit jobban mint amikor a fogam közül kell kihúzgálni a szőrszálakat, akár milyen szép is a köröm. Még soha nem találkoztam olyan körömmel ami szőrmentesen lett volna az üzletben.

salumeria
salumeriaszo, 2012-03-24 00:43

én meg összevágatom, mert otthoni körülmények között lehetetlen roncsolás nélkül megoldani. (hacsak nem lóg valahol egy csontfűrész...)
Amúgy manapság igenis lehet szépen tisztított körmöket kapni, más kérdés, hogy ki kell válogatni, és azt bizony nem mindegyik hentes "eszi"....

574