Körömpörkölt recept

1 adag
804
kcal
Körömpörkölt
Körömpörkölt
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban soha sem ettem körömpörköltet, ám az én drága anyósomnál megkóstoltam és azóta is rendszeresen elkészítem a családomnak. A férjem nagy-nagy örömére.  :-) és az enyémre!

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Akkor az igazi, ha a szánkat az első falat után nem tudjuk kinyitni.
Friss kenyérrel,savanyúsággal szoktuk enni.
Utána egy pohár (vagy kettő) finom olaszrizling.... :-)

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Cuppogós körömpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk. Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk.
  2. Az olajon a kockára vágott vöröshagymát kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fokhagymát.
  3. Őrölt pirospaprikával, csipet borssal, sóval fűszerezzük.
  4. Beletesszük a sertéslábakat és jól átkeverjük az egészet. Mindezt többször ismételjük, addig, amíg újra el nem kezd melegedni a lábos tartalma.
  5. Ekkor ráöntjük az 1,2 liter vizet és lassú tüzön főzzük, épp hogy rottyanjon, körülbelül 4 órát.
  6. Amikor már ragadós, cuppogós, beleöntjük az 1 dl vörösbort, beletesszük az 1 kg krumplit.
  7. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 95 624
elküldve: 9
receptkönyben: 392
elkészítve: 12/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Lolaci

Mióta szakács: 2009.10.30.
9 recept

Hozzászólások (29)

heart
heartp, 2012-10-05 02:36

Szia Lolaci!
A porialapokhoz en is szoktam keveske paradicsomot es zoldpaprikat tenni. Nem ront el semmit.
En kuktaba szoktam fozni az energia/idotakarekossag miatt is,es eleg 35p,es leesik a csontrol a husi. A kicsi lanyom is szeret cuppogni a csonton:)
Nekem olyan valtozatom van,hogy a fuszerezese: so,bors,szerecsendio,gyomber, majoranna, mindig megkostolom,mennyire majorannas,es a bort a vegen teszem bele, osszeforralom,es mehet a lakoma:)

apora
aporasze, 2012-04-18 08:59

Pörköltek, gulyások, egyéb paprikás magyar ételek olajjal való készítése nemzeti kultúránk meggyalázása!

Figura57
Figura57szo, 2013-11-09 04:27

Szent igaz. Nem is beszélve arról, hogy az őrölt paprika csak sertés zsírban oldódik igazán, adja ki a színét, zamatát. Főzésnél lehet helyettesíteni a nagyon egészséges kacsa és libazsírral. Egyszóval ezt kidumálni sem lehet! Miért gondolják az emberek, hogy a növényi zsiradék az egészségesebb, jobban emészthető?

otromba
otrombak, 2013-05-14 16:44

Ez igaz!Egyetértek!
-A zsírt is én szoktam kisütni! Üdv.Szép napokat!

Georgina319
Georgina319p, 2012-04-13 21:54

Úr Isten! 4 óra hosszáig kell főzni?... és addig el sem mozdulhatok mellőle, hogy le ne égjen?

lolaci
lolaciszo, 2012-04-14 00:06

Kedves Georgina319!
Azért "elmozdulhatsz" mellőle,néha ránézel,és megrázogatod vízszintesen a lábast...természetesen kislángon főzd,fedő alatt!Jóétvágyat hozzá,..../nyammm/ ;D

erzse
erzsev, 2012-03-04 17:31

Ma elkészítettem én is, nagyon finom lett. Egy kedves barátom tanácsára bőrös malachúst is tettem bele. A vörösbort viszont kihagytam (direkt).
Köszönöm a receptet.

lolaci
lolaciv, 2012-03-04 20:33

Örülök,hogy ízlett,ez a bőrös malachús jó ötlet,én is kipróbálom!!,köszi:Brigitta

erzse
erzseh, 2012-03-05 19:51

Szia.

Én is örülök, hogy átadhattam egy kedves barátom ötletét, tényleg finom lett. A malachúst a harmadik órában tettem csak bele.
Megfogom próbálni a többi receptedet is.
Minden jót!

zsolt

Viola1953
Viola1953h, 2011-11-21 11:58

Kedves Lolaci!
Én is nagyon szeretem a körömpörköltet. Szoktam így krumplival is készíteni, de sokszor inkább savanyú-
káposztát teszek bele. Kicsit hosszabb lére engedem a kb. fentiek szerint elkészített pörköltet, és mikor
már félpuha a köröm, beleteszem a savanyúkáposztát és készre főzöm. Esetleg teszek még az elején
hozzá valamilyen füstölthúst, az ízét fokozza. Nagyon szeretem.
További jó főzést.
Üdv: Ágnes

lolaci
lolacip, 2011-07-15 16:49

Egy kisebb paradicsommal együtt felvágom,és az egészhez hozzáteszem,az íze kedvéért...
/persze ki is hagyható,igyis-ugyis nagyon nyamiii!!/ :)
-most nézem,hogy ez kimaradt a leírásból,de eddig nem szólt senki.Köszönöm:Brigi

Yve
Yvesze, 2011-06-01 09:40

:-)))))))))))))))) Hat minden esetre, megvolt, ugy, ahogy irod! Jot mosolyogtam soraidon es magamon az asztalnal :-)))) Bevallom ez nem paradicsomosan keszult, de mint igertem ugy is ki fogom probalni.
Minden jot neked, szia-szia, Evy

lolaci
lolacisze, 2011-06-01 15:19

Kedves Evy!

Örülök,hogy jó kedvet "főztem" Neked,és szép hetet .Szia:Brigi :)))))))))))))))))))

Yve
Yvecs, 2011-05-19 08:48

Nyami-nyami!!! Megha csaladom nem is szereti, neha magamert csak elkeszitem (ok pedig kieszik belole a krumplit :P :-))) Paradicsommal is ki kell probaljam, koszi az otletet.
Vidam hetveget, Evy

lolaci
lolacics, 2011-05-19 15:11

Kedves Yve!Nagyon szívesen...de én köszi neked,hogy írtál,mert most 7végén el kell hogy készítsem,annyira szeretjük,és ha nem írsz nekem,nem tévedtem volna ide....
Neked is szép,cuppogós,ujjszopogatós hétvégét!!,Brigi

Trixi7309
Trixi7309h, 2010-08-30 09:59

Szia Lola!

Kuktában meg lehet csinálni?Én valahol láttam úgy és mintha mindent egybe beletettek volna!
A másik,hogy tehetek e bele sovány husit is?Mert a párom nem eszi a zsírosat,de én annál inkább imádom :D
Előre is köszönöm a válaszod!

Beatrix

lolaci
lolacih, 2010-08-30 11:33

Szia Trixi!
Szerintem kuktában is meg lehet csinálni,de akkor a főzési időt le kell rövidíteni arányosan ahogy előbb fő meg más étel is.Bár itt a kislángon hosszú ideig főzés a lényeg.De szerintem elrontani biztosan nem fogod vele.A sovány husit tedd bele,isteni íze lesz.Azt hiszem már ma főznöm kell nekem is,mert nagyon nagyokat nyelek,... :) Jó étvágyat hozzá Nektek!Brigitta

brekancs
brekancsv, 2010-08-29 03:20

Hetvegen megcsinaltam es igazan buszke voltam magamra. Ezekkel a mennyisegekkel csinaltam es 2 ember 2 nap alatt elfogyasztotta. Imadtuk. Laci es Lola nagyon szepen koszonjuk a receptet. Krisz

lolaci
lolaciv, 2010-08-29 09:29

Kedves Brekancs!

Nagyon örülök,hogy ennyire ízlett,és hogy most eszembe juttattad a körömpörit,mert már nagyokat nyelek,és biztosan egy két nap múlva Én is elkészítem!! :-) Lola/Brigi

luveges
luvegesk, 2010-08-17 11:13

Nagyon guszta én szoktam bele tenni velőt mivel én imádom a velőt van amikor kuktában csinálom csak ki kell kísérletezni hogy mennyi ideig főzzem.Rá jöttem hogy a kuktában jobban meg maradnak az ízek . Gratula laci,

lolaci
lolacik, 2010-08-17 17:41

Finom lehet velővel is,még nem próbáltam.Köszi ,de a Laci a másik felem, :-) Lola

lolaci
lolacik, 2010-08-17 18:10

:-) ugyértem a másik felem,-a férjem-Laci.Én meg Lola.

luveges
luvegesk, 2010-08-17 19:12

Értem de az én nevem is Laci.ÉN írtam rosszul nem raktam pontot a gratula után.

lolo
loloh, 2010-01-04 18:24

Atya-gatya, 4 óra főzés! Nem csoda, hogy nekem soha sem sikerült elég cupákosra. Soha nem bírtam rá várni ennyit. Na jó, nyáron majd bográcsban elkészítem. :-) Köszi ezt a receptet!

Bálintné
Bálintnéh, 2010-01-04 21:07

Nagyon szívesen,remélem nagyon megszereted.Az is tuti,hogy bográcsban még finomabb lesz,én megköszi az ötletet,nyáron én is me gcsinálom kinti tűzön...-utána akár le is lehet kinnt tussolni!!.. :-)

Legfrissebb cikkek

17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
17 trükk, ami megváltoztatja az életed!
Ha nem is változtatja meg, de hogy megkönnyíti, az egyszer biztos. Következzenek a pofonegyszerű, azonban annál hasznosabb praktikák!
Almavaj, ami nem vaj
Almavaj, ami nem vaj
Almavajnak hívják, de mégsem vaj, mi az? Nem találós kérdés, pusztán egy jó magyar elnevezés hiánya.
804