Körömpörkölt recept

1 adag
804
kcal
Körömpörkölt
Körömpörkölt
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban soha sem ettem körömpörköltet, ám az én drága anyósomnál megkóstoltam és azóta is rendszeresen elkészítem a családomnak. A férjem nagy-nagy örömére.  :-) és az enyémre!

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Akkor az igazi, ha a szánkat az első falat után nem tudjuk kinyitni.
Friss kenyérrel,savanyúsággal szoktuk enni.
Utána egy pohár (vagy kettő) finom olaszrizling.... :-)

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Cuppogós körömpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk. Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk.
  2. Az olajon a kockára vágott vöröshagymát kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fokhagymát.
  3. Őrölt pirospaprikával, csipet borssal, sóval fűszerezzük.
  4. Beletesszük a sertéslábakat és jól átkeverjük az egészet. Mindezt többször ismételjük, addig, amíg újra el nem kezd melegedni a lábos tartalma.
  5. Ekkor ráöntjük az 1,2 liter vizet és lassú tüzön főzzük, épp hogy rottyanjon, körülbelül 4 órát.
  6. Amikor már ragadós, cuppogós, beleöntjük az 1 dl vörösbort, beletesszük az 1 kg krumplit.
  7. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 94 238
elküldve: 9
receptkönyben: 387
elkészítve: 11/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Lolaci

Mióta szakács: 2009.10.30.
9 recept

Hozzászólások (29)

heart
heartp, 2012-10-05 02:36

Szia Lolaci!
A porialapokhoz en is szoktam keveske paradicsomot es zoldpaprikat tenni. Nem ront el semmit.
En kuktaba szoktam fozni az energia/idotakarekossag miatt is,es eleg 35p,es leesik a csontrol a husi. A kicsi lanyom is szeret cuppogni a csonton:)
Nekem olyan valtozatom van,hogy a fuszerezese: so,bors,szerecsendio,gyomber, majoranna, mindig megkostolom,mennyire majorannas,es a bort a vegen teszem bele, osszeforralom,es mehet a lakoma:)

apora
aporasze, 2012-04-18 08:59

Pörköltek, gulyások, egyéb paprikás magyar ételek olajjal való készítése nemzeti kultúránk meggyalázása!

Figura57
Figura57szo, 2013-11-09 04:27

Szent igaz. Nem is beszélve arról, hogy az őrölt paprika csak sertés zsírban oldódik igazán, adja ki a színét, zamatát. Főzésnél lehet helyettesíteni a nagyon egészséges kacsa és libazsírral. Egyszóval ezt kidumálni sem lehet! Miért gondolják az emberek, hogy a növényi zsiradék az egészségesebb, jobban emészthető?

otromba
otrombak, 2013-05-14 16:44

Ez igaz!Egyetértek!
-A zsírt is én szoktam kisütni! Üdv.Szép napokat!

Georgina319
Georgina319p, 2012-04-13 21:54

Úr Isten! 4 óra hosszáig kell főzni?... és addig el sem mozdulhatok mellőle, hogy le ne égjen?

lolaci
lolaciszo, 2012-04-14 00:06

Kedves Georgina319!
Azért "elmozdulhatsz" mellőle,néha ránézel,és megrázogatod vízszintesen a lábast...természetesen kislángon főzd,fedő alatt!Jóétvágyat hozzá,..../nyammm/ ;D

erzse
erzsev, 2012-03-04 17:31

Ma elkészítettem én is, nagyon finom lett. Egy kedves barátom tanácsára bőrös malachúst is tettem bele. A vörösbort viszont kihagytam (direkt).
Köszönöm a receptet.

lolaci
lolaciv, 2012-03-04 20:33

Örülök,hogy ízlett,ez a bőrös malachús jó ötlet,én is kipróbálom!!,köszi:Brigitta

erzse
erzseh, 2012-03-05 19:51

Szia.

Én is örülök, hogy átadhattam egy kedves barátom ötletét, tényleg finom lett. A malachúst a harmadik órában tettem csak bele.
Megfogom próbálni a többi receptedet is.
Minden jót!

zsolt

Viola1953
Viola1953h, 2011-11-21 11:58

Kedves Lolaci!
Én is nagyon szeretem a körömpörköltet. Szoktam így krumplival is készíteni, de sokszor inkább savanyú-
káposztát teszek bele. Kicsit hosszabb lére engedem a kb. fentiek szerint elkészített pörköltet, és mikor
már félpuha a köröm, beleteszem a savanyúkáposztát és készre főzöm. Esetleg teszek még az elején
hozzá valamilyen füstölthúst, az ízét fokozza. Nagyon szeretem.
További jó főzést.
Üdv: Ágnes

lolaci
lolacip, 2011-07-15 16:49

Egy kisebb paradicsommal együtt felvágom,és az egészhez hozzáteszem,az íze kedvéért...
/persze ki is hagyható,igyis-ugyis nagyon nyamiii!!/ :)
-most nézem,hogy ez kimaradt a leírásból,de eddig nem szólt senki.Köszönöm:Brigi

Yve
Yvesze, 2011-06-01 09:40

:-)))))))))))))))) Hat minden esetre, megvolt, ugy, ahogy irod! Jot mosolyogtam soraidon es magamon az asztalnal :-)))) Bevallom ez nem paradicsomosan keszult, de mint igertem ugy is ki fogom probalni.
Minden jot neked, szia-szia, Evy

lolaci
lolacisze, 2011-06-01 15:19

Kedves Evy!

Örülök,hogy jó kedvet "főztem" Neked,és szép hetet .Szia:Brigi :)))))))))))))))))))

Yve
Yvecs, 2011-05-19 08:48

Nyami-nyami!!! Megha csaladom nem is szereti, neha magamert csak elkeszitem (ok pedig kieszik belole a krumplit :P :-))) Paradicsommal is ki kell probaljam, koszi az otletet.
Vidam hetveget, Evy

lolaci
lolacics, 2011-05-19 15:11

Kedves Yve!Nagyon szívesen...de én köszi neked,hogy írtál,mert most 7végén el kell hogy készítsem,annyira szeretjük,és ha nem írsz nekem,nem tévedtem volna ide....
Neked is szép,cuppogós,ujjszopogatós hétvégét!!,Brigi

Trixi7309
Trixi7309h, 2010-08-30 09:59

Szia Lola!

Kuktában meg lehet csinálni?Én valahol láttam úgy és mintha mindent egybe beletettek volna!
A másik,hogy tehetek e bele sovány husit is?Mert a párom nem eszi a zsírosat,de én annál inkább imádom :D
Előre is köszönöm a válaszod!

Beatrix

lolaci
lolacih, 2010-08-30 11:33

Szia Trixi!
Szerintem kuktában is meg lehet csinálni,de akkor a főzési időt le kell rövidíteni arányosan ahogy előbb fő meg más étel is.Bár itt a kislángon hosszú ideig főzés a lényeg.De szerintem elrontani biztosan nem fogod vele.A sovány husit tedd bele,isteni íze lesz.Azt hiszem már ma főznöm kell nekem is,mert nagyon nagyokat nyelek,... :) Jó étvágyat hozzá Nektek!Brigitta

brekancs
brekancsv, 2010-08-29 03:20

Hetvegen megcsinaltam es igazan buszke voltam magamra. Ezekkel a mennyisegekkel csinaltam es 2 ember 2 nap alatt elfogyasztotta. Imadtuk. Laci es Lola nagyon szepen koszonjuk a receptet. Krisz

lolaci
lolaciv, 2010-08-29 09:29

Kedves Brekancs!

Nagyon örülök,hogy ennyire ízlett,és hogy most eszembe juttattad a körömpörit,mert már nagyokat nyelek,és biztosan egy két nap múlva Én is elkészítem!! :-) Lola/Brigi

luveges
luvegesk, 2010-08-17 11:13

Nagyon guszta én szoktam bele tenni velőt mivel én imádom a velőt van amikor kuktában csinálom csak ki kell kísérletezni hogy mennyi ideig főzzem.Rá jöttem hogy a kuktában jobban meg maradnak az ízek . Gratula laci,

lolaci
lolacik, 2010-08-17 17:41

Finom lehet velővel is,még nem próbáltam.Köszi ,de a Laci a másik felem, :-) Lola

lolaci
lolacik, 2010-08-17 18:10

:-) ugyértem a másik felem,-a férjem-Laci.Én meg Lola.

luveges
luvegesk, 2010-08-17 19:12

Értem de az én nevem is Laci.ÉN írtam rosszul nem raktam pontot a gratula után.

lolo
loloh, 2010-01-04 18:24

Atya-gatya, 4 óra főzés! Nem csoda, hogy nekem soha sem sikerült elég cupákosra. Soha nem bírtam rá várni ennyit. Na jó, nyáron majd bográcsban elkészítem. :-) Köszi ezt a receptet!

Bálintné
Bálintnéh, 2010-01-04 21:07

Nagyon szívesen,remélem nagyon megszereted.Az is tuti,hogy bográcsban még finomabb lesz,én megköszi az ötletet,nyáron én is me gcsinálom kinti tűzön...-utána akár le is lehet kinnt tussolni!!.. :-)

Legfrissebb cikkek

Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Ha eddig azt gondoltad, hogy kedvenc istant tésztalevesedet csak a megszokott módon készítheted el, nagyot tévedsz! Irodisták és kollégisták figyelem, mutatjuk tippjeinket!
Ősz gombamódra
Ősz gombamódra
Ha ősz, akkor gombaszezon. Ilyenkor nem telhet el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerülne asztalunkra a kalapos vendég.
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Volt már gyümölcscentrifugád? Túl drágának találod, azért nem vásároltál idáig? Miért nem veszel használtan? Mi megmondjuk, mire figyelj. (x)
804