Körmös pacal 2. recept

Körmös pacal 2.
Körmös pacal 2.
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elég körülményes az elkészítése, de megéri. Nálunk mindig dupla adag készül belőle, mivel kollégák, barátok, ismerősök is "tesztelik" az ízét.
A gyerekek miatt szoktunk belefőzni lapockát is. Így a háromféle  húsból mindenki kedvére csemegézhet.


hozzávalók / 6 adag

  • 1 kg pacal
  • 1 kg köröm
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 50 dkg hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • 1 dl vörösbor
  • 4-5 púpos ek sertészsír (lehetőleg mangalicazsír)

ajánlat

Főtt burgonya illik hozzá.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pacal körömmel, körmös pacalpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  pacalt mielőtt még felszeletelnénk, egy darabban kb. 30-40 percig vízben főzzük. Így nem csak tiszta lesz, de sokkal könnyebb lesz szeletelni. Lehűtjük, csíkokra vágjuk.
  2. Ismét vízbe felrakjuk főni, forralunk rajta egyet, majd hideg vízben kihűtjük.
  3. A hagymát kockára vágjuk, sertészsíron megdinszteljük. Tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele.
  4. Hozzátesszük a pacalt, a kockára vágott paprikát, a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, a majoránnát, és egy kevés vizet öntünk alá. Megsózzuk. Kuktában, gyorsfőző edényben  kb. 40 percig, ha csak egyszerű lábasban, akkor kb. 2-3 órát főzzük, amíg félig meg nem puhul.
  5. Ezután tesszük hozzá a körmöket, majd ha félig megpuhult (ez kb. 1/2-1 óra), a felkockázott sertéslapockát.
  6. A hozzávalókat addig főzzük, míg minden hozzávaló tökéletesen puha nem lesz. ( Ez leginkább a pacaltól függ).
  7. Befejezésképpen beleöntjük a vörösbort és ezzel még 10 percig rotyogtatjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 25 027
elküldve: 2
receptkönyben: 122
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (4)

kozma-gyula
kozma-gyulak, 2012-08-28 19:26

Inkább csülök mint lapocka! A pacal 50% -át ne haladja meg a másik fajta hús, mert akkor neve is meg változik. PL, köröm pacallal vagy pacal körömmel !

Beatrix567
Beatrix567p, 2011-01-07 22:17

Annyira szeretem, de rajtam kívül senki nem szereti a családban, így nem szoktam főzni. Úgy megkívántam, hogy biztos főzök magamnak, aztán be a fagyasztóba a többit. :) Alig várom!

z1
z1h, 2010-11-15 19:23

Oda van írva.
"a gyerekek miatt"
Amúgy én sem raknék bele.
Minek?
A véleményem szintén egyéni.
Z.

luveges
luvegescs, 2010-08-19 18:08

Most ez mi sertéspörkólt körmös pacallal,,? Minek a körmös pacalba a lapocka , inkább.gomba.velő. szerintem. de ez csak az egyéni véleményem .

Legfrissebb cikkek

Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
A menzai koszton szocializálódva sűrű fehér szószban úszó zöldségdarabkákként gondolunk a főzelékekre, holott sokkal több lehetőség van ebben a jellegzetes magyar ételben.