Konyakmeggyes szelet recept

Konyakmeggyes szelet
Konyakmeggyes szelet
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Príma Konyha márciusi számában találtam ezt  a receptet. Jungreisz Györgyné küldte be az eredetit. Köszi neki érte!

hozzávalók / 12 adag

A kakaós tésztához:


  • 30 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 ek keserű kakaópor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej

A piskótához:


  • 4 tojás
  • 4 ek liszt
  • 4 ek kristálycukor

A krémhez:


  • 4 ek liszt
  • 5 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 kk konyakmeggy aroma
  • 1 ü magozott meggybefőtt

A csokimázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 1-2 ek keserű kakaópor
  • 5 dkg margarin

ajánlat

Az eredeti receptben a piskóta 6 tojásból készül, de én lecsökkentettem 4-re, mert sok volt bele. Ha légkeveréses sütőben sütjük, akkor elég a 165 °C sütési hőmérséklet! Nagyon finom süti. Jó étvágyat hozzá!

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

konyakmeggyes süti, konyakos-meggyes süti, meggyes süti kétféle tésztával, meggyes krémes süti
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kakaós tésztához a lisztet  a sütőporral, a kakaóporral és a cukorral jól összekeverjük, majd a szobahőmérsékletű margarinnal, a tojássárgákkal és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk.
  2. Két gombócra osztjuk, és 30x30 cm-es négyzetre kinyújtjuk  mindkettőt.
  3. Kimargarinozott, lisztezett tepsiben, előmelegített  sütőben 10-10 perc alatt egymás után kisütjük a lapokat.
  4. A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet, és a felvert tojásfehérjével óvatosan piskótatésztát keverünk.
  5. Egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt  piskótát sütünk. Hagyjuk kihűlni, majd  1 cm-es kis kockákra felvágjuk.
  6. A krémhez a lisztet a tejben simára keverjük , sűrű krémmé főzzük, és hagyjuk kihűlni. A puha margarint porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel jól összedolgozzuk, és konyakmeggy aromával ízesítjük.
  7. A piskótakockákat és a lecsöpögtetett meggyet beleforgatjuk a krémbe. Ezzel egyenletessen megkenjük az egyik kakaós tésztalapunkat, és a másikkal befedjük,  jól le is nyomkodjuk.
  8. A csokimázhoz a két tojásfehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, és belekeverjük a kakaót, illetve a puha vajat . Ezzel kenjük meg a tészta tetejét.
  9. 1 napig állni hagyjuk , hogy megpuhuljon a felső és alsó tésztánk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 32 644
elküldve: 7
receptkönyben: 773
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

Hozzászólások (30)

bandibrigitta
bandibrigittap, 2012-08-03 13:22

Nagyon finom sutemeny mar parszor megsutottem, ep en annyit valtoztattam, h a piskotaba tettem a megyet es ugy sutottem meg, mert en valahogy jobban szeretem, mint nyersen. Nagyon finom suti. Koszonom a receptet!

laraed
laraedszo, 2012-08-04 21:34

Kedves Brigitta ! Nagyon szívesen:)) Jó ötlet a meggyet a piskótába tenni:)) Örülök , hogy ízlett.Üdv Edit

laraed
laraedh, 2011-10-31 19:50

Örülök , hogy sikerült ! Én is jártam már így , hogy nem vettem észre , hogy csak le kellett volna görgetnem. :)) Tévedni emberi dolog:)))))))))) Még egyszer Üdv Edit :)))

laraed
laraedh, 2011-10-31 19:48

A kakaós tésztához:

* 30 dkg liszt
* 1/2 cs sütőpor
* 1 ek keserű kakaópor
* 5 dkg kristálycukor
* 5 dkg margarin
* 2 tojássárgája
* 1 dl tej

A piskótához:

* 4 tojás
* 4 ek liszt
* 4 ek kristálycukor

A krémhez:

* 4 ek liszt
* 5 dl tej
* 25 dkg margarin
* 20 dkg porcukor
* 2-3 kk konyakmeggy aroma
* 1 üveg magozott meggybefőtt

A csokimázhoz:

* 2 tojásfehérje
* 12 dkg porcukor
* 1-2 ek keserű kakaópor
* 5 dkg margarin

Kedves Zsani 20 ! Bemásoltam neked ide , mert lehet , hogy nem tudod görgetni a hozzávalók mellett a lapot. :)) Ott van minden , de bemásoltam Neked ide:)) Remélem ízleni fog:)) Üdv Edit

zsani20
zsani20h, 2011-10-31 19:07

Sziasztok a krémhez mennyi tej és liszt kell mert az nincs leirva kösszi épp holnap akoarom meglepni a csládom vele

gregoreva
gregorevav, 2011-10-09 14:31

Kedves Edit!
Na, ez az egyik csodás sütirecept, amiből nem tudok eleget készíteni:-))) /egyre jobban sikerül, gyakorlat teszi:-))) /
Köszönjük szépen, fincsi volt ma is:-))
Szép napot mára.
Éva-Anyóca

laraed
laraedsze, 2011-10-12 12:19

Kedves Éva ! A családod biztos megint körbe puszilgatott ezért a sütiért! Meg is érdemled ,mert nem kis munka ezt a sütit megcsinálni . Puszi Edit

Rita1971
Rita1971szo, 2011-09-17 19:35

Szia Edit!

Elkészítettem a sütit és nagyon finom! Annyit változtattam rajta, hogy csokival vontam be a tészta tetejét, mivel az eredeti konyakos meggy is csokis. Köszi szépen a receptet!
Minden jót!
TraRita

NoSalty
NoSaltyszo, 2011-01-15 09:29

Kedves Edit!
Tiéd lett 2011. január 14. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

NoSalty
NoSaltyp, 2011-01-14 10:46

Kedves Edit!
iWiW klubunkban ajánlottuk a recepted!
Légy Te is a NoSalty.hu iWiW klub tagja!
Boldog új évet kívánunk!
NoSalty.hu csapata

kukuzoe
kukuzoek, 2010-11-30 16:45

Kedves Edit,

egy pár hete megsütöttem az anyukám 53.-ik születésnapjára (bár ő nem igazán édesszájjú), de nagyon ízlett neki, sőt a többi vendégeknél is nagyon nagy sikert aratott, szóval el is fogyott 1 óra alatt:-)

köszönöm neked ezt a receptet

üdv:

kuku

laraed
laraedk, 2010-11-30 19:17

Kedves Kuku ! Nagyon szívesen:)) Örülök, hogy ízlett. Anyukádnak pedig boldog szülinapot így ismeretlenül és utólag is! Üdv Edit

gregoreva
gregorevav, 2010-11-21 21:30

Edit! Utólagosan írom, de azért nem felesleges dolog: megdicsért az apám, hogy ügyes vagyok, finomakat főzök, (a múltkor egy hétköznapi ebédnél lepett meg, és jó illatúnak találta, és megkóstolta,tetszett neki: :-)) ,még nem látott addig olyat, anyum nem csinált,na persze, No Saltys volt), most meg a sütiért dicsért meg, ez a te csodás sütid, de sikerült elkészíteni, úgy örült neki, mintha legalább, nem is tudom, ........:-) Köszi!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevav, 2010-11-21 21:25

Kedves Edit! Ma sütni kellett,sőt, ajándékba is vittem belőle, apum 23-án lesz 71. éves, és a tortát nem igazán szereti, de ezzel megleptem, és nagyon ízlett az egész családomnak: a szüleimnek, és a mi négyesünknek is! :-))))))Nagyon köszönöm. Éva-Anyóca

Lidi1
Lidi1v, 2010-09-12 17:17

Edit!
Nekem minden stimmel.........de........1-2 dologra kíváncsi vagyok.
A végén ha rákened a mázat,mennyire köt,vagy szilárdul meg?
Olyan mintha csokimáz lenne rajta?
Mi a különbség a kettő között?

laraed
laraedv, 2010-09-12 17:36

Kedves Lidi1 ! A képen is látszik , hogy ez nem lesz kemény csoki réteg rajta. Nem olyan mint a csokimáz mert az sűrűbb és keményebb lesz
. Úgy képzeld el , hogy olyan mint amikor a tojásfehérjét kemény habbá vered és rákened a sütire. Igaz ez egy kicsit sűrűbb mivel gőz felett kell felverni és megy bele kakaó is és vaj is. Folyni nem fog , de nem is keményedik meg mint az igazi csokimáz , ami kakaóból, pici vízből ,porcukorból és vajból készül.Remélem tudtam segíteni . Üdv Edit Próbáld ki mert nagyon finom

Lidi
Lidih, 2010-09-13 13:50

Köszönöm a gyors választ,tuti kipróbálom!
Majd jelzem az eredményt!

randrea
randreaszo, 2010-07-24 13:50

Tegnap készítettem el a sütit és alig vártam, hogy reggel legyen, hogy megkóstolhassam. Nagyon finom lett! Bár én más krémet kutyultam hozzá. 2 cs. vaníliás pudingot fél liter tejben megfőztem + cukor és amikor kihűlt 250 g mascarponét adtam hozzá. Köszi a receptet:-) Még a gyerekeim is ettek belőle, pedig kijelentették, hogy ők a meggy miatt nem hajlandóak enni belőle:-)

laraed
laraedszo, 2010-07-24 15:44

Nagyon örülök , hogy ízlett. Jó ötlet a mascarpone :))) Üdv Edit

Sonny
Sonnyp, 2010-07-09 13:56

Szia Edit!
Az lenne a kérdésem, hogy a piskótába nem kell sütőpor, vagy szódabikarbóna,...?
Köszi előre is, és nagyon szép lett a sütid, gratula! :)

laraed
laraedp, 2010-07-09 16:23

Kedves Sonny ! Nem kell bele mert nem az a célunk , hogy magas legyen hanem inkább , hogy olyan lapos legyen mint amikor piskóta tekercset készítünk. Köszönöm a dicséretet . Amilyen szép olyan finom is. Üdv Edit

Bató Edit
Bató Editszo, 2010-07-03 18:56

Szia Edit!
Örülök, hogy feltetted ezt a sütireceptet, nagymamám sütött régen hasonlót, de a recept valahol elkallódott. Most Neked köszönhetően, végre megsüthetem. Köszi, Edit.

laraed
laraedv, 2010-07-04 21:07

Szia Edit ! Na ennek nagyon örülök , hogy örömet tudtam szerezni:))) Nagyon finomakat tudtak sütni azok a Drága Nagyik:))) Üdv Edit

Legfrissebb cikkek

Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)