Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Könnyű forgácsfánk én kicsi konyhámtól

Könnyű forgácsfánk én kicsi konyhámtól
Könnyű forgácsfánk én kicsi konyhámtól
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nem vagy kellően bátor vagy ügyes, vagy nincs elég időd a hagyományos kelt tésztás szalagos fánkhoz, akkor itt a forgácsfánk (csőröge) receptje. Sokkal egyszerűbb, kezdők is elkezdhetik és nagyon finom (ez is)! Keresztanyám receptje, kijavítva érthető mértékegységekkel (tehát nem az „amennyi lisztet felvesz, kislányom” módozat).

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csőröge, csörge, csőrögefánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral és a sütőporral, majd ebben elmorzsoljuk a hideg, kemény vajat. (Késsel egyre apróbb kockákra vágjuk.)
  2. A tejfölben elkeverjük először az alkoholt, majd a tojássárgákat. Ezt a keveréket adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz. Én ekkor még géppel (robotgép dagasztó alkatrészével) szoktam összekeverni, de amikor már nem látszik benne a lisztes rész, akkor kiszedem a tálból, és enyhén lisztezett deszkán szép simává dagasztom. Puha, jól formázható tésztát kapunk, melyet 15-20 percre hűtőben pihentetünk.
  3. 2-3 mm-esre nyújtjuk. Szaggatás: derelyevágóval 6-7 cm-es csíkokat vágunk, ezeket 10-12 centinként ferdén vágjuk, hogy rombuszhoz hasonló formákat kapjunk. A rombuszok közepére „rést” vágunk, amelyen átbujtatjuk a rombusz egyik hosszanti csücskét.
  4. Bő olajban sütjük ki. Nem fordulnak meg maguktól sütés közben! Vaníliás porcukorral, fahéjas porcukorral vagy gyümölcslekvárral tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 602
össznézettség: 77 796
elküldve: 5
receptkönyvben: 115
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Krisztina9
Krisztina9 Sat, 2015-10-10 10:55

Nem tudom, hogy én vagyok-e túl ínyenc, de nekem ez a recept kicsit sem ízlett! Sajnos az egész a kukában landolt. Minden előírást betartottam, mégsem lett jó.

kólya edit
kólya edit Wed, 2017-02-15 22:54

Tisztában vagy a váltószámokkal, talán eltévesztetted a vaj mennyiségét, bár nem tudom hány éves vagy és mióta sütsz..?

én kicsi konyhám
én kicsi konyhám / én kicsi konyhám Sun, 2015-10-11 21:55

Kedves Krisztina9!
Sajnálom, hogy nem ízlett, de nem tudok mit hozzászólni ehhez a kritikához, mert nem találkoztam még olyannal, akinek nem ízlett, vagy nem sikerült volna. Én farsangi szezonban nem győzöm sütni, ezt kérik a barátaink, a gyermekem barátai és a rokonok is, de már olyan is volt, hogy mi mentünk vendégségbe, otthon állítottam össze a tésztát és amikor megérkeztünk ott sütöttük ki.

bekapete
bekapete Sat, 2015-02-14 12:05

Nagyon klassz recept! Egyszerű és nagyszerű, semmi macera! :)

298
finomliszt 250 g
sütőpor 1 kávéskanál
1 csipet
porcukor 4 g
vaj 50 g
tejföl 150 g
tojássárgája 3 db
rum 1 ek