Kombe recept

1 adag
1258
kcal
Kombe
Kombe
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy blogon láttam a receptet, aztán egy ideig mindenhonnan elém került. Kicsit utánanéztem, úgy tűnik, hogy török gyökerekkel bíró recept. Első látásra beleszerettünk, és az egész családnak nagyon ízlett, amikor elkészítettem. 

A tésztát szinte bármivel meg lehet tölteni, ezért nagyon jó "maradékfeldolgozó" recept, nálunk a következő egy savanyú káposztás, főtt csülkös verzió lesz közkívánatra.:)

Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis hatalmas sikert lehet vele aratni: aki szereti az otthon készített tésztákat, az bátran fogjon hozzá, bár jó, ha közben senki nem fogyókúrázik a családban.:)

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Töltelékhez

ezt olvastad már?

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: török
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

kömbe, csirkehúsos-kukoricás kelt tészta, csirkével töltött tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A vajat olvasszuk fel, és keverjük el az olajjal.
  2. Az élesztőt a (langyos) vízben elkevert cukorral felfuttatjuk.
  3. A lisztet, a sót és a tejet elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt: alaposan összegyúrva egy rugalmas tésztát készítünk.
  4. A tésztát 3 részre osztjuk. Az első lapot négyzet alakúra formázva vékonyra nyújtjuk.
  5. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével(!).
  6. Kinyújtjuk a második lapot is úgy, hogy ugyanakkora legyen, mint az első, és ráfektetjük a megkent első lapra.
  7. Az összekevert tölteléket egyenletesen elsimítjuk a lapon.
  8. A harmadik lappal befedjük, majd a tetejét megkenjük a vajas-olajos keverék másik felével.
  9. Hajtogassuk össze az alábbi módon: a bal oldalt hajtsuk be a tészta feléig, majd a jobb oldalt is, a tészta tetejét hajtsuk be félig, majd az alját is.
  10. A meghajtogatott tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a hajtás az aljára kerüljön.
  11. Langyos helyen hagyjuk egy órát kelni, majd kenjük be a felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal.
  12. Vágjuk be átlósan úgy, hogy csak a felső réteget érintse a vágás.
  13. 180 fokos sütőben (légkeverés) süssük 30 percig, amíg ropogósra nem sül a teteje.

Töltelékhez

  1. A hozzávalókat (hagyma, csirkemell sonka, szalonna, sajt) apróra vágjuk.
  2. Összekeverjük a tejföllel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 6 038
elküldve: 3
receptkönyben: 108
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

michelle

Mióta szakács: 2013.01.15.
5 recept

Hozzászólások (4)

michelle_tm
michelle_tmsze, 2014-02-05 13:07

Nincs mit, örülök, hogy tetszik a recept :) Majd írj, hogy hogy sikerült :)

pufinlekvár
pufinlekvárk, 2014-02-04 11:46

Szia! Jó ideje szemezek én is ezzel a recepttel. Csak annyit szeretnék kérdezni hogy a belső tésztarétegek átsülnek a töltelék nedvességétől rendesen?? Nem marad kicsit ragacsos hogy ilyen vastag a tészta réteg? Bocsi hogy ilyeneket kérdezek? :)

michelle_tm
michelle_tmk, 2014-02-04 12:13

Szia!
kicsit tucskos marad, nem lesz olyan ropogós, mint az alja és a teteje, de megsül, ez inkább amiatt van, hogy a tejföl beleivódik a középső rétegekbe. Az a lényeg, hogy elég vékonyra kell nyújtani a tésztát, mert akkor egyrészt a hajtogatásnál is könnyebb a dolgod, másrészt jobban átsülnek a belső rétegek is. (persze, ha meg túl vékony, akkor szakadhat, bár én nem érzékeltem, hogy különösebben könnyen szakadna, elég rugalmas lesz a tészta) :)

Legfrissebb cikkek

Ez aztán a tökös zöldség!
Ez aztán a tökös zöldség!
Az egyik legkarrieristább zöldség minden bizonnyal a sütőtök, hiszen nem semmi teljesítmény bébiétel-alapanyagból feljönni a sztárséfek őszi kedvencei közé!
A hét szakácsa: Redy
A hét szakácsa: Redy
Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.
1258