Komapogácsa recept

Komapogácsa
Komapogácsa
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Komapogácsa - Somogy megyei receptgyűjtés.

Paprikás, sajtos, káposztás, azaz piros, fehér, zöld, ezek a magyarság színei - ez a komaság lényege.
Érdekesség: az eredeti receptben külön-külön készülnek a paprikás, káposztás, sajtos pogácsák. A mi receptünkben az az újdonság, hogy felül a paprikás, alatta a sajtos, majd a káposztás pogácsalap (réteg) található. Köszönhetően annak, hogy Ferenc az eredeti receptet másképpen értelmezte.


 

hozzávalók / 7 adag

A pogácsatésztához

A különböző színű rétegekhez

A kenéshez és a ragasztáshoz

ajánlat

Őszi, téli borozgatásokhoz ajánljuk. Magában is kiadós, változatos ízvilágú pogácsa. 
Megjegyzés:
9-10 db kistányér méretű pogácsa készíthető belőle.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

egyéb elnevezések

háromízű pogácsa, káposztás-sajtos-paprikás pogácsa, háromrétegű pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vajjal, a sütőporral, sóval és az áttört burgonyával jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.
  2. Az így elkészített pogácsatésztát szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük (kelesztjük).
  3. Majd a pogácsatésztát három részbe vesszük.
  4. Az 1. harmadához a kalocsai édesnemes paprikát, a 2.  harmadához a reszelt füstölt sajtot,  a 3. harmadához a pirított borsos káposztát adjuk.
  5. Rudakba nyújtjuk a háromféle pogácsatésztát. A tésztákat ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egymáshoz ragasztjuk a felvert tojásokkal az alábbi sorrendben: paprikás, sajtos, káposztás.
  6. Majd kiszúrjuk. (Mi fánkszaggatóval vágtuk ki a pogácsákat kb 10 cm átmérőjűre.)
  7. Megformázzuk a tetejét, felvert tojással lekenjük, késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.
  8. Fél óra kelesztés után 180C-os sütőben szép piros mosolygósra sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 30 303
elküldve: 1
receptkönyvben: 166
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lina912
lina912 p, 2011-08-12 12:15

Elkészítettem a pogácsát Nagypapámnak szülinapjára.Isteni lett,bár nem 3 réteggel csináltam hanem csak kettővel!Káposztás és sajtos lett,de nagyon ízlett mindenkinek.Azt mondták,hogy elég volt még kevés is.XD.Köszönöm a receptet,máskor is csinálok.

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág h, 2010-07-12 02:29

bravo Ildikó, szép beszólás volt. biztos azért volt adott napon ez a legnépszerűbb recept, mert annyira "borzasztó" íze van... :) (az azért megvan, hogy csaknem 2 KILOGRAMM alapanyag kapja a 2 cs sütőport, ugyi?) javaslom legközelebb a "vagy jót vagy semmit" inkább...

taksi
Mártika és Feri / taksi v, 2010-05-23 06:33

Kedves Benedek Ildikó!

Észrevételedet nagyon köszönjük!

További jó főzőcskézést kívánunk:
Mártika és Feri

taksi
Mártika és Feri / taksi sze, 2009-11-25 16:35

Kedves vebali!

Örülünk, hogy elkészítetted
a pogácsát, hiszen ezzel is a magyar hagyományokat
és a magyar gasztronómiát vitted tovább.
Örülünk, hogy ízlett.

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

vebali
vebali sze, 2009-11-25 13:19

Isteni lett a pogi!Igaz én a második adagnál sült bacont raktam bele a káposzta helyett,de káposztásan is fenséges!

taksi
Mártika és Feri / taksi cs, 2009-11-19 08:04

Kedves látogató!

Köszönjük az észrevételt.
Az eredeti somogyi receptben
amely egy 92 éves nénitől
származik így szerepel.
Igen, szerintünk is a pihentetés jobb szó lenne.

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

látogató
Bloemcake / látogató cs, 2009-11-19 07:21

Ha nincs benne élesztő, akkor szobahőmérsékleten mitől várható, hogy "kelni" fog?
A sütőpor csak sütés közben fejti ki hatását.

Benedek Ildikó
Bloemcake / Benedek Ildikó cs, 2010-05-20 16:28

Mosolyogtam ezen a válaszon. Már rég nem bosszankodom, csak legyintek, mikor buzgó Mártikák és Ferik, esetleg fordítva, (úgy is jól hangzik... ) pontatlanul leírnak -mert szereztek valahol- egy receptet.
Szóval ez tetszett.
valószínűleg a 2cs. sütőporos dologtól világgá menne mindenki, aki ismeri a kémiát és van ízlelő bimbó a nyelvén, mert tudja, milyen borzasztó tud lenni a sütőporos íz.
üdv. Benedek Ildikó

928