Kölesgombóc - vegán és gluténmentes recept

Kölesgombóc - vegán és gluténmentes
Kölesgombóc - vegán és gluténmentes
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A másnapi reggelire valót szerettem volna előkészíteni, de egyszerűen nem jött az ihlet. :-) Nézelődtem a kamrában, amikor megláttam a kölest, és eszembe jutott, hogy legyen belőle gombóc.

A köles kifejezetten megosztó alapanyag, van, aki rajon érte és van, aki nagyon nem... Az elkészítésének egyetlen pici trükkje van, jól át kell mosni, és hipp-hopp el is tűnt a kellemetlen illata... Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is. :-)

hozzávalók / 4 adag

A köleshez

A tálaláshoz

ajánlat

Száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat.
Ha nem cél a tejmentesség, akkor édes tejföllel is tálalható.
A képen látható gombóc nyers nádcukorral készült narancs lekváron tálalva.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

édes reformgombóc, gluténmentes sütemény, édes kölesgolyó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest (egy sűrű szűrőben) alaposan mossuk át, majd egy lábosban öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket, a mazsolát, és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg.
  2. Ha elfőtte a levet és megpuhult, zárjuk el a hőt alatta, és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja).
  3. Ha kissé kihűlt, enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat.
  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 489
elküldve: 5
receptkönyvben: 392
elkészítve: 15/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsaszinparduc
rozsaszinparduc h, 2013-04-15 16:22

Nagyon szeretem a kölest, gyakran készítek belőle "körözöttet", kását, köretet, de ez a gombóc eddig eszembe sem jutott. Nagy hiba volt, mert ebben is rengeteg lehetőség rejlik. :-) Mivel még nincs itt a friss, hazai gyümi szezon és a sk. lekvárok is megcsappantak itthon, ezért aszalt szilvából készítettem hozzá öntetet (aszalt szilva, vörösbor, vaj, fahéj és méz hozzáadásával). Finom volt így is. Köszönet a receptért! :-)

Kremy
Kremy / Kremy szo, 2012-05-19 18:04

Sokszor szoktam ilyet csinálni,a Candida diéta alatt nyírfacukorral,zabtejben főzve egy kis natúr kakaóval remekül alkalmas leküzdeni a néha előtörő édesség utáni vágyat.

Gyenes Csilla
Gyenes Csilla k, 2012-03-27 12:17

Érdeklődnék, hogy mennyi vízbe kell feltenni mert én ezt eddig sehol sem láttam leírva, arra gondolok, hogy mondjuk úgy kell mint a rizst, dupla mennyiségbe, illetve, hogy mennyi ideig kell főzni? Köszi előre is a válaszodat!

Receptműves
Receptműves / Receptműves k, 2012-03-27 14:18

Szia Csilla, a 2. összetevő az 5 dl víz, ez kicsit több, mint háromszoros mennyiség. Nálam ettől a mennyiségtől kellemesen "fogkeményre" főtt a köles :-)

Futrinka
KissAnett / Futrinka k, 2012-03-27 13:24

Kedves Csilla!
Remélem nem haragszik meg a recept gazdája, hogy én válaszolok. Háromszoros mennyiségű vízben szoktam feltenni a kölest.

Külön köszönet a receptért, pont édes köleses receptért "indultam" erre mindjárt ilyen volt az első. Egyszerű és nagyszerűen variálható ötlet. Köszönet érte!
Üdv:KissAnett

290