Kókuszos szelet Besameltől recept

Kókuszos szelet Besameltől
Kókuszos szelet Besameltől
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerintem az egyik legfinomabb sütemény, és jó kiadós, egy szelet is elég egyszerre belőle, bár aki nagyon torkos többet is le tud győzni. :)

Kb. 25-30 szelet jön ki belőle.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A fehér krémhez

A sárga krémhez

A tetejére

ajánlat

Született arra is javaslat, hogy a kókuszos réteg vékonyabb legyen, mondjuk a fele, végül is el tudom képzelni, bár nekem így is nagyon ízlik.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mennyei kókuszos szelet, krémes kókuszos süti, kókuszos süti krémesen
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához előbb a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  2. Míg felverjük a tojásfehérjét a cukorral és hozzákeverjük a kókuszt, a tésztát hűtőbe tesszük.
  3. Ezután két részre osztjuk, egyik felét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, majd elegyengetjük rajta a tojásfehérjés krémet.
  4. Kinyújtjuk a másik felét is, és rátesszük a fehér krém tetejére. Előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Míg sül, megfőzhetjük a sárga krémet. A tejet feltesszük melegedni, a tojássárgákat elkeverjük a liszttel és kevés (2 merőkanálnyi) meleg (nem forró) tejjel, majd a tűzhelyen lévő (szintén nem forró) tejhez adjuk. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  6. Ezután hagyjuk kihűlni, eközben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje. A margarint pedig kivesszük a hűtőből (mert fontos, hogy a krém és a margarin ugyanolyan hőmérsékletű legyen!).
  7. Ha kihűlt a krém, a margarint kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a krémmel homogén masszává vegyítjük, és a kihűlt tésztás réteg tetejére terítjük.
  8. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és óvatosan elterítjük a sütemény tetején, majd megszúrjuk kókuszreszelékkel.
  9. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 85 856
elküldve: 152
receptkönyvben: 2 379
elkészítve: 69/127
Facebookon megjelent: -

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept
hirdetés

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gesztenye.50
gesztenye.50 k, 2016-03-22 19:01

Jól sikerült, csak kissé morzsálódik a középső fehér kókuszos réteg amikor szeletelem a süteményt. Egyébként én csak locsoltam csokoládéval a tetejét, úgy is nagyon finom.

disymagdi
disymagdi h, 2014-04-21 10:44

Tegnap megsütöttük az unokáimmal annyi változtatással, hogy a tetejére színes tortareszeléket szórtunk. Isteni finom volt és egy nagyon jó és vidám délutánt töltöttünk együtt.

n_Jucuska
n_Jucuska v, 2013-12-15 20:21

Szia! Gondolkodom rajta, hogy karácsonyra megcsinálnám. Milyen méretű tepsiben szoktad sütni? köszi

maria54321
maria54321 p, 2013-01-18 20:29

Meg csináltam a tészta egy kicsit kemény lett nagyon nehéz volt nyújtani ,nagyon szakadt .Csak darabonként sikerült a tepsibe rakni .

ibimami
ibimami k, 2012-11-27 23:53

KEDVES BESAMEL ! GRATULÁLOK ÉN IS SOK SÜTIT INNEN VETTEM LE ÉS NAGYON FINOMAK :) :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2012-11-27 10:17

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.11.26. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

gyümölcsöskocka
gyümölcsösfinomság / gyümölcsöskocka v, 2012-09-02 01:24

Köszönöm hogy feltetted nekem megvolt eza recept, valaki elkérte a receptfüzetemet és meglépett vele örülök hogy rátaláltam nem csak erre a receptre, sok más régi kedvenc receptemre köszi!!

zoltancsilla
zoltancsilla szo, 2012-09-01 15:14

A tojássárgájját is kikell keverni 6 evk. cukorral és úgy a tejhez adni. Köszi BESAMEL nagyon guszta a süti.

riki44
riki44 v, 2012-04-15 10:38

Sajnos nem találom a sárga krém pontos leirását! A két merőkanál tej az ismeretlen mennyiségű tojássárgájával nem elég. A vajkrém szintén ismeretlen a számomra, hány dekagramm margarin hány dkg cukorral? Bizonyára bennem van a hiba, látom rajtam kivűl mindenki megtudta csinálni.
üdvözlet Riki

Besamel
Besamel / Besamel v, 2012-04-15 12:32

Fent a jobb oldalon minden mennyiséget pontosan megtalálsz. A merőkanállal értelemszerűen abból a tej mennyiségből szükséges kimérni, amit ott megadtam. Vajkrém nincs a receptben. Ha valamit nem tudsz még, kérdezz nyugodtan!
Szabina

écee
écee v, 2012-02-26 19:00

Nagyon fincsi ez a süti, olyan régen vadásztam a receptjét... viszont nekem is a sárga krémmel adódtak problémák :D de csak annyi hogy nekem nem lett a tetején ilyen szép vastag... talán túl korán raktam rá és lefolyt.. :( de az íze pazar! :D köszönjük!

editheperke
editheperke h, 2012-02-20 18:24

hellllooo!
hany percig kell sutni????
majd beszamolok az eredmenyrol...:D
koszi: e

editheperke
editheperke h, 2012-02-20 23:33

jo lett, koszi a receptet!
a sarga krem kicsit fura, sos ize van, valoszinuleg a margarintol...
koszi, edith

Aranyhaj
Aranyhaj p, 2012-02-17 17:38

Szia! Köszi a receptet nagy sikere volt! Mindenkinek ízlett a munkahelyemen is :-)

Pingyur
Pingyur cs, 2012-02-16 12:29

Na nekem nem sikerült a sárga krém. =( Úgy maradt a süti, nélküle.

Pingyur
Pingyur cs, 2012-02-16 12:15

Én most csinálom és a tej egy idő után nekem nem veszi fel a tojássárgáját. Ez mitől lehet?

Besamel
Besamel / Besamel cs, 2012-02-16 17:20

Kedves Pingyur!
Nem értem pontosan, hogy mi volt a gond, mit értesz azon, hogy "nem veszi fel"? Leírnád, hogy készítetted, és mi volt pontosan a probléma? Hátha tudok segíteni!
Üdv. Szabina

Pingyur
Pingyur cs, 2012-02-16 18:53

Összekevertem a sárgájákat a 3 evőkanál liszttel, majd olyan 3 evőkanálnyi meleg tejjel (szerintem túl kevés tejet raktam a sárgájához, az lehetett a gond, mert picit darabos volt, hiába kevertem sokáig). Aztán a maradék tejjel elkezdtem főzni. Egy darabig nagyon szépen keveredett el a lábasban a tojás a tejjel. Alacsony hőfokon csináltam (villanytűzhelyem van, hármason), aztán darabosodni kezdett az a tojás mennyiség, ami még nem keveredett el és gumis állagú lett.
Próbáltam menteni a menthetőt, de sajnos még átpasszírozva sem sikerült. Így nem is fojtattam tovább.
Minden más sikerült (egyelőre vanília sodó van a tetején) és isteni finom lett! =)
Csak ez a sárga krém nem sikerült nekem.

Besamel
Besamel / Besamel cs, 2012-02-16 19:03

Valószínűleg forró volt a tej a lábasban, és összekapta a tojást, gyakorlatilag rántotta lett belőle. Lehet, hogy kevés is volt, mert 2 merőkanállal kell rá nagyjából mikor a liszttel elkevered, hogy folyékony legyen, és fontos, hogy az a tej se legyen forró.
Azért örülök, hogy ízlett! Legközelebb biztosan sikerül majd! :)
Köszönöm, hogy írtál! :)

Pingyur
Pingyur cs, 2012-02-16 19:21

Nnna, akkor majd kipróbálom!
Köszönöm a segítséget, és a receptet! =)

742