Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus zöldborsóleves Tündértől

Klasszikus zöldborsóleves Tündértől
Klasszikus zöldborsóleves Tündértől
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavasszal az egyik kedvenc levesünk. Össze se lehet hasonlítani az ízét a fagyasztott borsóból készült levesével.

Tudod-e? A borsót a Kárpát-medence területén már a bronzkorban is termesztették. A vándorló magyarság vélhetőleg valamely török nép közvetítésével ismerte meg, amire a török eredetű borsó szó is utal.

Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as, második kiadásban megjelent, magyar nyelvű szakácskönyvében a borsóleves receptje így szól: “A’ borsót főzd-meg jól vízben egy darab kenyérrel, és szép vékonyon petrezselyem gyökérrel együtt; de a petrezselyem gyökeret öszve kösd, hogy el-ne széledjen, egy kevés vereshagymát is metélj belé: azután a’ borsót, kenyeret, hagymát verd által a’ szitán, és a’ maga levével ereszd fel, és a petrezselyem gyökeret-is tedd belé, gyömbér, egynéhány sállya leveletskét-is metélj, és lapos szeltre add-fel, fellyül olajjal hintsd-meg: vidd az asztalra.” (Forrás: foodandwine.hu)

 

hozzávalók / 6 adag

  • 0,5 kg kifejtett zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál zöldség
  • olaj vagy zsír
  • 1 ek liszt
  • pirospaprika
  • ízlés szerint ételízesítő
  • 10 dkg reszelt tészta vagy vajgaluska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
  2. Kevés zsiradékon átfuttatjuk a felkarikázott zöldségeket és a zöldborsót. 
  3. Liszttel meghintjük, megkavarjuk, picit megpirítjuk, a tűzről lehúzzuk, majd pirospaprikával megszórjuk, és vízzel felöntjük. Főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ízesítjük sóval, ételízesítővel. Beletesszük a csokor petrezselyemzöldet.
  4. Elkészítjük a tésztát a levesbe. Reszelt tészta: 1 tojást és annyi lisztet, amennyit a tojás felszed, pici sót összekeverünk, és amikor összeáll, lereszeljük . Vajgaluska: 10 dkg vajgaluskához 5 dkg puha vajat dolgozzunk össze a tojással és 1 csipet sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. A krémes állagú tésztát teáskanállal szaggassuk bele a levesbe.
  5. Amikor a zöldségek már teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a reszelt tésztát vagy a vajgaluskát. Majd pár percig forraljuk össze a levest. Jó étvágyat!
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 62 443
elküldve: 4
receptkönyvben: 107
elkészítve: 15/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Tunder70

Mióta szakács: 2013.03.20.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vajgaluskás zöldborsóleves, reszelt tésztás borsóleves, zöldborsóleves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tunder70
Tunder70 / Tunder70 Fri, 2013-05-31 18:23

Kedves Timike! Köszönöm hozzászólásod. Egyetértek veled.Én jó sűrűn szeretem, jó sok borsó, új répa. új zöldség, tészta ettől finomabb nem kell!

Timike85
Timike85 / Timike85 Fri, 2013-05-31 17:28

Kedves Tündér!
Örömmel olvastam a receptedet! Én is pont így szoktam csinálni a borsólevest, mert szerintem a borsóleves színe piros és nincs benne semmiféle csirkeaprólék. A hideg kiráz amikor borsóleves néven elémraknak egy húsleves-szerű átlátszó izét amiben úszkál két szem borsó...ááá
:)