r
Nosalty Logó

Kenyér 2.

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Kenyér 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 679 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 5423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 267 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1639 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    256 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    236 micro
Összesen 679 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    197.1 g

Zsír

  • Összesen
    154.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13112.1 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    61 mg
  • Magnézium
    2048 mg
  • Foszfor
    5401 mg
  • Nátrium
    4787 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    37 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    887.9 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    140 mg

VÍZ

  • Összesen
    737 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1887 micro
Összesen 5423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    650.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    268 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 267 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A különböző liszteket összekeverjük egy nagy tálban a sóval és azőrölt köménnyel.
  2. Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképp sós-e.
  3. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki és ide tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együttösszekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  4. Ezután hozzáadjuk a napraforó- és tökmagot és még kb. 3 dl langyos vízzel alaposan kidolgozzuk.
  5. Inkább lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, de avíz mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát előfordulhat hogy közben kicsit korrigálnunk kell a tésztát (ha lágy, adjunk hozzá még lisztet; ha kemény, akkor pedig vizet).
  6. Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájárakelesztjük.
  7. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat is.
  8. Hosszúkásra formázzuk és egy kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól.
  9. Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  10. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast amibe vizet öntünk.
  11. Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héjja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
  12. Először magas hőmérségketen (200 C-on) sütjük 10 percig, majd 180 C-ra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc).
  13. Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rátöbb rétegben összehajtottkéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 45145
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 07.

Receptkategóriák

Kenyér 2.
ze(n)derta 188 recept

A kenyér hazánkban az étkezések egyik főszereplője. Kenyeret eszünk reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára, főzelékhez, leveshez, húsokhoz, lekvárhoz, gyümölcshöz... Apukám még a tésztához is eszik kenyeret! A kenyér elkészítése a paraszti háztartásokban a gazdasszony feladata volt, ami a fizikai erőkifejtést nézve felveszi a versenyt bármely kemény férfimunkával is. Sajnos én már nem láthattam nagyanyámat kenyeret sütni, de annál többször hallottam arról: milyen finom is volt az ő kenyere. Hetente egyszer készítették, és annak ki kellett tartani a következő sütésig. A kenyér szó szerint családtag volt. Ha szűkösebb időket éltek, és spórolni kellett mindennel, akkor nagyanyám azt mondta a gyerekeknek, hogy a "kenyér elment aludni". Ez azt jelentette, hogy aznap már nem lehetett többet enni. Később a pékségek által előállított mindig frissen kapható kenyér térhódításával az otthoni kenyérsütés hagyománya egyre inkább feledésbe merült. Az egészségtudatos táplálkozás elterjedése, illetve a különböző kenyérsütőgépek elérhetővé válása újra divatba hozta az otthon sütött kenyeret. Nincs is finomabb, mint a frissen sült kenyér illata! Azt is mondják, ha valaki el akarja adni a lakását, akkor az érdeklődők látogatása előtt süssön kenyeret, mert kenyér illata rögtön otthonos érzéseket ébreszt. Kenyeret készíteni felér egy imádsággal. Nagyon bensőséges viszony alakul ki a tészta és a szakács között. Egyéb esetekben használok elektromos konyhai eszközöket, de a kenyértészta kidagasztását mindig saját kézzel végzem. Így folyamatosan nyomon tudom követni, hogy hogyan alakulnak át az egyszerű összetevők a világ legcsodálatosabb ételévé. "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk!"

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!