Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kemencés kenyérlángos Kornéltól

Kemencés kenyérlángos Kornéltól
Kemencés kenyérlángos Kornéltól
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron a Balaton partján meglehetősen sok kenyérlángost sütünk, miután ott van szezonális üzletünk. Egyértelmű, hogy kizárólag fatüzeléses kemencében kellene sütni, azonban otthoni körülmények között ezt nehezen tudnánk kivitelezni. Ugyanakkor a kenyérlángos elkészítése annyira egyszerű és gyors, valamint ma már újkori reneszánszát is éli, hogy miért ne süthetnénk meg házilag is. Igaz, hogy a sütés kicsit tovább fog tartani, és a füstös íze is hiányozni fog, de a végeredmény tekintetében így sem lesz hiba.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Kisebb-nagyobb összejövetelekhez tökéletes választás. A feltéteket ízlés szerint lehet változtatni, így az sem probléma, ha vegák is kerülnek a csapatba, zöldségekkel legalább olyan finom, mint a húsimádóknak készített verziók.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha van kisebb dagasztógépünk, akkor nagyon egyszerű dolgunk van, mert 12 perc alatt elkészíti a megfelelő állagú tésztát. Ha nincs gépünk, akkor a tésztához való alapanyagokat egy keverőtálba öntsük bele, és nagyon alaposan dolgozzuk össze, amíg lágy, sima tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle cipót, fedjük le egy tiszta konyharuhával és pihentesük 30-40 percig langyos helyen. Tehetjük sütőbe is, ez esetben viszont a hőmérséklet ne legyen több 50 C foknál (nem tévedés, az élesztőt nem kell külön futtatni).
  2. A feltétek előkészítése: a szalonnákat kockázzuk fel, kb. 0,5 cm-es nagyságra, majd egy edényben keverjük össze őket. A lilahagymát szintén kockázzuk fel, hasonló méretben. A sajtot reszeljük le nagylukú reszelőn, a tejfölt pedig keverjük össze a zúzott fokhagymával, ízesítsük sóval és borssal.
  3. Lepény elősütése: (ez a mennyiségű tészta fatüzeléses kemencéhez tartozó 40x50 cm méretű sütőlemezhez tartozik. Otthoni körülmények között célszerű a tésztát megfelezni, és két alkalommal kisebb sütőlemezen sütni.) A sütőlemezünket olajozzuk ki. Sima felületen a tésztát nyújtsuk ki sodrófával téglalap alakúra, majd a sodrófára óvatosan feltekerve fektessük a sütőlemezre. Igazítsuk el a széleknél, majd villával szúrkáljuk meg. Tetejére fújjunk vízpermetet (a háztartásban használatos virágokhoz való permetező tökéletes erre a célra), majd azonnal tegyük forró sütőbe. Süssük addig, amíg teteje már szilárd, az alja pedig zsemleszínű, majd vegyük ki a sütőből.
  4. Tetejét kenjük meg a fokhagymás tejföllel, szórjuk rá a reszelt sajtot, majd a szalonna, végül pedig a hagymakockákat. A sütőbe visszatéve süssük rá a feltéteket.
  5. Szeleteljük fel téglalap formájúra, és tálaljuk frissen, azonnal.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 500 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 68 641
elküldve: 29
receptkönyvben: 441
elkészítve: 31/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: lángos
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mangalica szalonnás kenyérlángos, langalló, kemencében sült kenyérlángos

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

miklosi.julcsi
miklosi.julcsi Sat, 2014-12-27 11:35

Van egy pizzériánk, ahol fatüzeléses kemence van nyár óta. Mivel besokalltam az ünnepek alatt a sok húsból és sütiből, úgy gondoltam ma jöjjön össze a család az étteremben, ahol szeretném nekik ez alapján a recept alapján megsütni a kenyérlángost. Még soha nem próbáltam, nagyon izgulok, remélem finom lesz. (Majd megírom, hogyan boldogultam.)

Ritajudith15
Ritajudith15 Tue, 2013-07-30 14:15

A Te recepted alapján már többször készítettem el a kenyérlángost, hőlégkeveréses sütőben pont így ahogy leírtad és isteni lett! Köszi a receptet!

manocicuka
manocicuka Sun, 2013-05-26 18:58

Elronthatatlan!!! Nagyon jó a recept, nekem is sikerült! Egyszerű-nagyszerű!!! Köszi a receptet!

Kuncyka23
Kuncyka23 Wed, 2013-02-27 14:27

Ez a recept több, mint tökéletes! :0) Nem lehet elrontani és a családom is imádja! Köszönöm szépen!
Üdv:
Ildi

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2012-07-08 23:23

Kedves Betti,

a 3 dl olaj mindenképpen, miután a recept szerint az olaj menyisége nincs 1 dl sem, o,7 dl mindösszesen.
Sztem valamit benéztél a receptben...
Próbáld ki újból a helyes mennyiségekkel, hidd el nem lesz benne hiba...:)

üdv.:Kornél

467
finomliszt 70 dkg
víz 4 dl
élesztő 2 dkg
cukor 0.5 teáskanál
2 dkg
napraforgó olaj 0.7 dl
mangalica szalonna 10 dkg
kolozsvári szalonna 10 dkg
lila hagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
ementáli sajt 20 dkg
tejföl 2 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint