Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt pite Fahéj konyhájából

Kelt pite Fahéj konyhájából
Kelt pite Fahéj konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi recept, az első kelt tészták közt volt, amiket haj-hajdanán megsütöttem. Frissen a legfinomabb. De még annál is finomabb, ha egy kis vaníliasodóval leöntve tálaljuk. Én ebédre szoktam készíteni, valami tartalmasabb leves mellé.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ha a cukros dió alá, a tészta tetejére kerül egy kis magozott szilva vagy sárgabarack, úgy is nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
  2. A lágy vajat kikeverjük a tojások sárgájával és a cukorral.
  3. A lisztbe csipetnyi sót keverünk, majd hozzáöntjük az élesztőt, a vajas keveréket, és annyi langyos tejet, hogy lágy, galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. Fakanállal vagy géppel jól kidolgozzuk.
  4. Végül finoman beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
  5. Egy mélyebb tepsit alaposan kikenünk, és belesimítjuk a tésztát. 3/4 órát kelesztjük.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük.
  7. A diót durvára vágjuk, összekeverjük a cukorral.
  8. A tészta tetejét tejjel megkenjük, és egyenletesen rászórjuk a cukros diót.
  9. Lassú tűznél megsütjük.
  10. A tepsiben hagyva langyosra hűtjük, és már lehet is szeletelni.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm
  • költség: 650 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 24 740
elküldve: 15
receptkönyvben: 420
elkészítve: 16/28
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt lepény, diós tetejű pite, vajas pite

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-04-16 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.04.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Dafkeee
Dafkeee Fri, 2014-01-31 15:29

Kedves Fahéj! Nos, gondoltam egyet, és nekiestem. Olyan "örökséggel", hogy az édesanyám már majd' 70 éves, de a mai napig azt mondja, hogy a kelt tészta valami borzalom, és a mai napig nem hajlandó készíteni. Nos, én nekiestem, mert nekem a neved garancia arra, hogy jó lesz. ^^ Okulva a hozzászólásokból, 3,5 dl tejjel készítettem én is a "galuskatésztát". Komoly fenntartásaim voltak, hogy hogy fog ez a nokedli megkelni, de nem volt semmi gond, megkelt, megsült, gyönyörű, púpos. Volt. Mert fogta magát, és összeesett, ahogy kivettük. Pedig a tűre már nem ragadt, éreztem az illatát, hogy kész (nagyon jó az orrom), dió megpirult, 25 perc eltelt. Úgyhogy visszakerült a sütőbe pár percre, meg ott is hagytam, elzártam. Lehet, nem szabadott volna kikapni? Most már mindegy.
Kíváncsi leszek rá mindenesetre.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-01-31 17:50

Hűha! Erre én is kíváncsi leszek. Az nem lehet, hogy levegő szorult a tészta alá és attól látszott púposnak? Aztán mikor kivetted, akkor visszaesett a süti a tepsi aljára. Mert én már jártam így. Nem tudom, mi lehetett a baj, ha nem lett jó. Sajnálom, ha csalódtál benne. :(
Üdv: Fahéj

Dafkeee
Dafkeee Fri, 2014-01-31 19:34

Dehogyis csalódtam benne. :) Finom lett, alig maradt belőle. :)
Időközben megkérdeztem anyósomat - aki nem elég, hogy mindent tud, de a mindent mindenkinél jobban is :))) -, és felvilágosított róla, hogy a kelt tésztákkal sülés után is nagy tisztelettel kéne bánni, ergo lassan hűteni. Én meg csak úgy kikaptam a sütőből, rá a márványlapra, és ez nem tetszett neki :) De ez maximálisan az én kelttészta-hozzá nem értésem, most már megtanultam a leckét. :) Egyébként ő maga (már az anyós) is megdicsérte, hogy finom, de ha jobban figyelek, lehetett volna épp olyan szép magas, mint a tied. Biztosan elkészítem még, akkor majd jobban figyelek. Hálásan köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-02-01 16:47

Huhh, nagy kő esett le a szívemről. Nem szeretem, ha nem sikerül a receptem szerint egy étel. Akkor együtt szomorkodom az elkészítővel. De így most akkor együtt örülök. :)))
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

tity
Tity / tity Sun, 2013-10-27 15:32

Hahó Fahéj!

Én is most sütöm, de kíváncsi leszek az eredményre, mert csak nagyon nagyon ragadós massza szerű barna cukrom volt itthon, így azzal van a tészta és a dió is:)
Lehet készítek mellé vanília sodót is!
Mindenesetre nagyon guszta a képen , és elég egyszerű az elkészítése is.
Szép Napot!
t

tity
Tity / tity Sun, 2013-10-27 17:26

Isteni lett a süti, remek recept! kicsit barnább lett és pirultabb a barna cukor miatt, de sebaj.
Végül fehércsokis tejszínes öntettel tálalom:)
Köszönöm , hogy feltöltötted a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-10-27 16:49

És tényleg finom vaníliasodóval, én is szoktam úgy készíteni.
Üdv: Fahéj

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2013-07-16 22:48

Kedves Fahéj!
Most, hogy írod "szilva", hát, még ez az a gyümölcs amit én is minden formában készítek, mert az is a család kedvence. Egy biztos ez a meggyes változat igazi nyerő lett. Szombaton sütöttem először, ma meg ugye kedd van.
Üdv: Jucus

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2013-07-16 19:49

Kedves Fahéj!
Ma másodszorra sütöttem meg a kelt pitét, és mondhatom tökéletes. Kicsi változtatás, hogy dupla adag cukor és a tetejét vastagon megszórtam a dión kívül jó érett meggyel (mert most érik). Hát mit mondjak a férjem csak eszi, csak eszi....
Köszi
Jucus

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-07-16 22:25

Jaj, az nagyon finom lehet! Cukros-diós meggy a tetején, azt én is csak enném és enném... :)
Én cukros-diós szilvával szoktam készíteni, mikor érik a szilva, hát az se kutya! :))
Üdv: Fahéj

vigherzsikati
vigherzsikati Mon, 2012-10-01 11:55

Széplett és nagyon fimom pont mint a képen mégegyszer nagyon kőszi és szépnapot!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-10-01 18:47

Igazán nincs mit! Örülök, hogy jól sikerült. :)
Neked is szép napot kívánok: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Mon, 2012-05-28 14:37

Kedves Fahéj,
ma megint megsütöttem és tökéletes! A változások: csak 3,5 dl tejet adtam a tésztába (decinként kevertem, a végén már fél decinként -, a sütőben, 25 C-on, légkeverésen kelesztettem, a tetejét olvasztott vajjal kevert tejjel kentem le (sokkal jobban tapad a cukros dió), a tört diót barnacukorral kevertem el, és pontosan harminc percig sütöttem.
A kinézete, mint a képen, az állaga: könnyű, levegős, puha.
Valószínűleg a liszteknek is van köze mindenhez (én egy ideje Nagymama-féle liszteket használok), de megéri próbálkozni.
Köszi még egyszer, a recept otthonra lelt nálunk!
Üdv: L.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-05-28 16:35

Ez szuper! :) Igen, a lisztek néha nagyon megviccelik az embert. Érdemes megvenni a jobb minőségűt. A nagymamásat én is használom, meg a gyermelyit, meg még sokfélét. Viszont a sparosat meg a tescosat száműztem a sütijeimből, azokkal jól megjártam egyszer. De csak egyszer! :))
Üdv: Fahéj

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Fri, 2012-05-25 16:10

Kedves Fahej!
Ismet egy nagyon szuper recept Toled :) Kicsit bizonytalankodtam, mikor hozzakevertem a feherjet a masszahoz, mert nekem nem annyira akart keveredni. Galuskat meg nem keszitettem, ilyen jellegu tesztaval - rovidke konyhai palyafutasom alatt - meg nem volt dolgom. De a kelesztes felidejeben rakukkantottam es akkor mar lattam, mi lesz belole. Megint tanultam valami ujat :)
A vegeredmeny tokeletes lett, nem szaraz-nem nedves, pont eleg edes, es a piritott dio a tetejen hmmm :)
Koszi a megosztast!
Udv: Chococat

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-05-25 23:02

Kedves Chococat!
Örülök, hogy nem csalódtál benne. És a dió a tetején, az tényleg hmmm. :)
Szép hétvégét! Fahéj

sarabell
sarabell Sun, 2012-05-13 15:07

Kedves Fahéj.a pulykagulyásodhoz nagyon jó párosítás a kelt pite,ami egyébként nagyon finom,az íze a kürtőskalácséra emlékeztet. üdv:S

Levendula
Levendula / Levendula Sat, 2012-05-12 15:26

Kedves Fahéj,
ma én is megsütöttem - gulyásleves utánra tervezve, rumos csokoládékrémmel -, és mivel kicsit nagyobb tepsim volt csak, mint amit írtál, értelemszerűen nem lett olyan szép maga, mint a tied.
Volna egy kérdésem: kb. mennyi ideig kell sütni?
Én olyan háromnegyed órát sütöttem a megadott hőfokon. Tovább nem mertem, mert kezdett a dió pirulni a tetején. Több helyen megböködtem egy húsvillával és a villára nem tapadt semmi, ezért kivettem a sütőből. Szeletelés után láttam csak, hogy a középső rész még kissé "szalonnás" állagú ... tehát azt hiszem, sülhetett volna még. De vajon mennyit?
(Azért a férjemnek ízlett, három nagy szeletet evett és azt mondta fel lehet venni a listára a - tartalmas leveseket általában követő - lángos, bere(cicege), túrógombóc, palacsinta, rétes, stb. mellé. Így lesz, ha sikerül legközelebb tényleg rendesen megsütni!)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-12 17:56

Kedves Levendula!
Igazán sajnálom, hogy nem lett maradéktalanul jó. Nekem a sütéshez 25-30 perc mindig elég. Lehet, hogy nem pontos a jelzés a hőfokszabályzómnál, de az én sütőmön 160 fokra szoktam állítani. Fogalmam sincs, hogy ez most a valóságban tényleg annyi-e, elképzelhető, hogy kicsit több. Lehet, hogy picit keményebbre kell venned a tésztát, akkor hamarabb kisül belőle a nedvesség. Ezzel ugyanis már én is jártam úgy, hogy kissé túl lágy lett, és emiatt bizony itt-ott szalonnás. Az más téma, hogy a kóstolóim közül volt, akinek pont az ízlett jobban. :)
Szerintem se add fel, mert ez egy nagyon fincsi ebédtészta.
Üdv: Fahéj

Levendula
Levendula / Levendula Sat, 2012-05-12 20:09

Semmi gond nincsen vele (már elfogyott!:-), nem zavaró a dolog, csak tudod, hogy van ez: a zemberlánya látja, hogy nem pontosan ilyennek kéne lennie és akkor elgondolkodik, mi lehet a probléma?
Én is 160 fokra állítottam a sütőt (Zanussi), ahogyan azt írtad is a receptnél.
Az lehetséges, hogy legközelebb nem teszem bele az összes tejet - bár a nyers tészta állaga is pont olyan volt, mint írtad: galuskaszerű -, tehát a csoda tudja, tán a mai frontos időjárás és a szélvihar kavart be! :-)
Köszönöm a választ, ha legközelebb megcsinálom - és az nem lesz túl sokára, érzem -, majd beszámolok, történt-e változás!
Üdvözlettel: L.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-05-12 22:16

Teljesen értem az aggodalmadat, én is ilyen vagyok. Folyton tökéletesítek valamit, mert nem hagy nyugodni, ha nem száz százalékos.
Az én sütőm Indesit.
Majd számolj be légyszi, ha rájöttél a megoldásra.
Szép vasárnapot! Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-05-11 13:55

Kedves Fahéj!

Igen, a régi nagyik, dédik, és azok testvérei, valami fantasztikus dolgot tudtak a konyhában alkotni, étel vagy süti néven.:-))

Akiről írtam, ő nagyon hosszú életet élt szerencsénkre, és mindig a sütijeiről volt híres, minden kisebb, és nagyobb családi alkalmakra Ő sütött, és amit még szerettem benne, hogy nem méricskélt, mert annyiszor készítette, hogy tudta fejből mi kell bele, és kézzel a mennyiséget, ....:-))
Ma, ha valaki nem írja le pontosan, hogy hány gramm, vagy deka kell valamiből egy sütibe, ételbe valami alapanyagból, világvége van.:-)
Nekem, amikor kérdeztem, hogy mi kell bele és miért pont annyi, azt mondta,- ez azért, mert a jellegzetes ízét adja, na ez meg azért, mert az állagán javít és a tészta feljön, vagy a krém nem lesz folyós,....azért ennyi, mert több már édessé teszi, és azért ennyi, mert már tudom, érzéssel, tapasztalatból, se több se kevesebb...:-)
Mi nem vagyunk ilyenek, én is lesek, nem csak szakácskönyvet : innen is.:-))

Nagyon szép napot kívánok, és hétvégét Nektek is, köszönjük, reméljük jó hétvégénk lesz.:-))

Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-05-11 08:56

Évikém, de jó ez a recept! Réges-régen Nagymamám sütött ilyet, ő ebédtésztának hívta, mert legtöbbször vmi tartalmas leves után került az asztalra. Sztem egy pohár tejjel még reggelire is fincsi lesz!
Köszi, hogy feltetted! :)))
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-05-11 15:32

Kedves Edit!
Igazán nincs mit! És tényleg ebédtésztának nevezik, már én is hallottam.
Szép hétvégét: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-05-10 17:00

Kedves Fahéj!

Köszi a receptet, nekem az apai nagyapám részéről csinálta még anno, gyerekkoromban : biztos volt száz sütit, köztük ezt is egy kedves idős hölgy rokon.:-))
Nem tudjuk, hogy ő anno leírta-e ezt és a többi töménytelen mennyiségű sok sütit,- amikor mentünk, mindig sütött valami finomságot, és nem volt előtte se könyv, se maga vagy más által leírásos füzet, mindig mást és mást tudott sütni, fejből,-kérésre volt ismétlés :-)) ....így utólag veszem észre, hogy nincs írás róluk, kár! :-)
Ha lehet, utána érdeklődök a családban, de szerintem elmentek a süti receptek, vele együtt...:-(

Elmentettem, köszönöm.
Szép napos napokat kívánok!

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-05-10 18:17

Kedves Éva-Anyóca!
Hú, de irigylem azokat, akik mindent fejből tudnak sütni. Én is improvizálok sokszor, de ha ugyanolyan finomra akarok sütni valamit, mint előzőleg, akkor bizony sokszor nézem a receptjeimet. Még a NoSaltyn is. :)))
Nagyszüleink generációjának nagyon fincsi sütijei voltak, és egyszerűek is ugyanakkor. Kár, hogy nem maradt meg Neked valami kis füzetnyi legalább.
Neked is szép napokat!
Fahéj

cserti jutka
cserti jutka Thu, 2012-05-10 14:37

Kedves Fahéj

Nagyon régen keresem ezt a receptet.Köszönöm.
Udvözlettel
Jutka

almamag
almamag Thu, 2012-05-10 12:57

Kedves Fahéj!

Ó,de jó,hogy megtaláltam ezt a receptet! Régen nagymamám sokszor sütött ilyet. Nagyon szerettük a pirított diót a tetején. :-)
Régi emlékeket idéz. Biztosan megsütöm én is! Köszönöm!
Üdv. Ili

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-05-10 18:09

Kedves Ili!
Én is a pirított dió miatt szeretem. Na meg a kelt tészta miatt, amiből nekem sose elég... :)
Remélem, Neked is ízleni fog!
Üdv: Fahéj

545
finomliszt 40 dkg
tej 4 dl
friss élesztő 2 dkg
tojás 2 db
vaj 5 dkg
cukor 4 dkg
1 csipet
vaj 1 ek
dió 10 dkg
cukor 4 ek