Kelkáposzta leves - nem Frankfurti recept

1 adag
174
kcal
Kelkáposzta leves - nem Frankfurti
Kelkáposzta leves - nem Frankfurti
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta lúgosítással próbálkozom, állandó fejtörést okoz a fözés. Rá kellett jönnöm, hogy nem csak finomat, hanem a szervezetre valóban jótékony hatású ételt nem sokat főztem ezelőtt. Igyekszem ezen változtatni. (Persze megbotlások lesznek néha... :-)
Nos, ezen irányvonal nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az ételeknek ízetlennek kell lennie.
Így született meg ez a leves, tekintve, hogy szeretem a kelkáposztát, és rendkívül hasznos is.
Ès nem,  nem frankfurti. Két okból: ha lenne benne virsli, akkor elvesztené nagyban lúgosító voltát.

A másik, hogy a frankfurti levest igazából a virsli miatt hívták így. Az eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják, és főzés helyett csak melegítést igényel. Hát ettől lenne a leves frankfurti. Innen a név, és nem onnan, hogy olyan sokan eszik ezt itt, Frankfurtban. Mi több, ezt a levest itt nem is ismerik, így az a nézet sem valós, miszerint "tipikusan német eredetü". Van nekik valami hasonló, de sem elkészítése, sem ízesítése nem áll rokonságban az otthonival.
Szóval, egyszerűen kérem szépen, ez itt csak egy kelkáposztaleves, amit Ildikó szuper sajtgaluskájával készítettem el, és ekkor  készült a manócipő is.
 


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

pH besorolás: erősen lúgosít.
Erről bővebben itt olvashatsz.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

majorannás burgonyás-zelleres-sárgarépás kelkáposztaleves tejszínes habarással
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket felkockázzuk, csíkozzuk, akármizzük.
  2. Olajon megpirítjuk a hagymát, később a fokhagymát egy-két percig, majd erre szórjuk a fűszereket, és szintén egy-két percig pirítjuk. NE tovább, mert a majoranna keserű lesz.
  3. Szórjuk bele az összes zöldséget, a kelkáposzta kivételével, öntsünk alá egy decinyi vizet, majd fedő alatt kevergetve pirítsuk-pároljuk 15 percig.
  4. Szórjuk bele a laskára vágott káposztát, és annyi vízzel öntsük fel, ami épphogy ellepi. Fedő alatt főzzük készre, ízlés szerint sósszuk, borsozzuk.
  5. Utolsó lépésként a tejszínt vagy creme fraiche-t keverjük el egy kis forrró levessel egy tálban, és így öntsük a fazékba, hogy a forró lé ne kapja össze. Ekkor szaggassuk bele a galuskákat.
  6. Tálalhatjuk akárhogyan, én még megtorpedóztam egy kis pirított lenmaggal a végén.
     

statisztika

beküldve:
nézettség: 32 554
elküldve: 3
receptkönyben: 224
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (9)

kamforka
kamforkasze, 2012-02-22 09:39

Kedves Eszter!
Én nem tudom, hogy kell sajtgaluskát csinálni :((
Segítenél?
Köszi :)))

Gargoyle
Gargoylesze, 2012-02-22 14:41

A sztori részben kékkel szedett sajtgaluskára klikkelj rá az egérrel és elvisz ahhoz a recepthez. :-)

A Harmadik Hang Ördöge
A Harmadik Hang Ördögesze, 2011-11-09 21:31

Most készitettem el, és engedjék meg, hogy azon frissibben megosszam az élményemet: hát ez nagyon rossz volt. Kár a kelkáposztáért.

Petunia
Petuniacs, 2011-07-28 08:33

Ez a leves nekem is nagy kedvencem lett, már sokszor megcsináltam. Sajtgaluska nélkül, citromlével megöntözve egy kifejezetten pikáns leves lesz belőle.

witch
witchsze, 2011-07-27 17:51

Finom volt, sajnos mar el is fogyott.:( A sajtgaluska nagyon illett bele! Vegre valaki tudja, hogy semmi koze Frankfurthoz!

Petunia
Petuniav, 2010-07-11 16:38

Szia Eszter! Biztos vagy benne, hogy a kelkáposzta előtt ennyi ideig elő kell főzni a zöldségeket? Tapasztalataim szerint a kelkáposzta kb. akkora puhul meg, mint a krumpli. Ma úgy csináltam meg ezt a levesedet, hogy csak addig pároltam a zöldségeket, amíg felvágtam a kelkáposztát. Jelentem, nagyon finom lett :)

Köszönöm a receptet!

Gargoyle
Gargoylev, 2010-07-11 17:01

Szia Petúnia! De jó, hogy szóltál! Elírtam...Ezért elnézést kérek! Máris javítom.
Még az a szerencse, hogy így is finom lett! :-)
Örülök, és köszönöm a visszajelzést!
Eszter

Legfrissebb cikkek

A legolcsóbb olasz egytálétel
A legolcsóbb olasz egytálétel
Vannak ételek, amelyeket századokon át csak szegények főztek, a gazdasági felemelkedéssel eltűntek, majd pár éve újra felbukkantak a fine dining menükön. A polenta pont ilyen!
174