Kefirkovászos lángos Tormától recept

Kefirkovászos lángos Tormától
Kefirkovászos lángos Tormától
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig ropogós, puha-paplanosak a lángosaim, mert mi így szeretjük, de most kíváncsi voltam a kefírkovászos variációra, mert a kefíres vadkovász különlegesen selymes állagot produkált az előzőleg sütött, friss-bazsalikomos kenyeremnél.

Nem csalódtam; a tészta már kelesztéskor is fényes, könnyű, "selyem-paplanos" volt; a kisült lángosok pedig kívül ropogósak lettek (kevésbé ropogós, mint az élesztővel-vízzel készült), óriási-lyukacsos, puha belsővel. Ezután mindig így fogom sütni!

hozzávalók / 3 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Lehetséges, hogy a kefírrel való erjesztés jobban megkívánja a langyos helyen való erjesztést. Ez a mostani kovászom 2 napig "szédelgett", nem igazán indult be. Ekkor nyakon vágtam 2 ek joghurttal, majd langyos helyre tettem, mert valószínű nem szerette a jelenlegi 18-20 fokot. Ezután beindult, mint egy gyorsvonat! :)

A tésztát lehet este dagasztani és reggel sütni, vagy reggel dagasztani és este sütni. A 15-30 perces pihentetést a vadkovászos okosok ajánlják; a kis pihenő alatt a liszt ellazul, így könnyebb a tésztát kidolgozni. Ha nincs időnk, dagaszthatunk azonnal. A kelesztési idő pedig rugalmasabb, mint az élesztős tésztánál; az élesztős hamar kel és könnyen túlkelhet. A vadkovászos lassan kel, és nagyobb az idő-intervallum az ideális sütéshez.

Kezdetben a legtöbben "alul-kelesztjük és alul-sütjük" a vadkovászos tésztákat; tehát adjunk elég időt a kelesztéshez és a sütéshez is! Az első kelesztésnél mindig duplájára kelesszünk, bármilyen hosszú ideig tart! A langyos hozzávalók, a langyos környezet az ideális.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: meleg előétel
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi lángos, lángos tej és tojás nélkül, kovászos lángos, vadkovászos lángos
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, az aktív kefíres vadkovász-al és annyi vízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 
  2. Simára keverjük, majd letakarva pihentetjük 15-30 percet. 
  3. A pihentetés után fényesre dagasztjuk, majd a kiolajozott tálban lefedve, langyos helyen kelesztjük 8-10 órát.
  4. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, és ízlés szerint fokhagymás-petrezselymes tejföllel, sajttal kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 22 256
elküldve: 9
receptkönyvben: 251
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept
hirdetés

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meli717
Elaichi / Meli717 h, 2015-08-24 09:57

Kedves Torma!
Kipróbáltam a kefíres vadkovászt, elkészült, most ezt a lángost tervezem kipróbálni vele, nagyon jól néz ki a képen! A kérdésem az lenne, hogy ennél a kefíres kovásznál is lehet "félretenni" a kész kovászból egy keveset és további etetgetni? Vagy fel kell használni az összeset és inkább csináljak majd újat?

Torma
Torma / Torma h, 2015-08-24 11:57

Kedves Meli717! Valószínű lehet tovább etetni; én nem próbáltam, mert a régi vadkovászaimmal sütök, vagy gyúrok tésztát. Palacsintába, túrógombócba is használom. Viszont hallottam valakitől, hogy ő tovább etette. Amihez kedved van- a 7 napos kovászt most könnyű beindítani a melegben; azért annak komolyabb az összetétele, jobb az íze. De a lángoshoz a kefírkovász a legfinomabb szerintem :)

Meli717
Elaichi / Meli717 h, 2015-08-24 12:02

Rendben, köszönöm, akkor begyúrom az egészet. Már érlelődik két vadkovászom az ablakban, csak még nincsenek készen sajnos. Itt elég hűvös volt a napokban, úgyhogy nem akaróznak beindulni...de azért nem adom fel. ;)

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2013-08-15 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.08.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Torma
Torma / Torma cs, 2013-08-15 02:47

Nagyon köszönöm! A Facebook kiemelés segített :))) üdv a NS Csapatnak, Torma :)

Torma
Torma / Torma cs, 2013-08-15 01:42

Kedves Erma! A kefíres vadkovászhoz itt a link a felsorolásnál, a 7 napig erjesztett vadkovász recept pedig a receptjeimnél található az első oldalon. Mindkét kovász receptem élesztő nélküli; mikor megfelelő idejű erjesztés után aktívak, akkor ugyanúgy használjuk, mint az élesztőt, csak a kenyértészta kelesztése hosszabb időt vesz igénybe. Viszont a vadkovászos kenyér szerintem FINOMABB, tovább eltarható és könnyebben emészthető, ami jó a szervezetünknek!
Üdv, T :)

erma40
erma40 p, 2013-08-16 14:40

Kedves Torma köszönöm a segítséget, ki fogo próbálni.Üdv:Erma

Torma
Torma / Torma cs, 2013-08-15 01:38

Nem tudom, melyikre gondolsz? A kefíres vadkovászhoz itt a link a felsorolásnál, a 7 napig erjesztett vadkovász recept pedig a receptjeimnél található az első oldalon. Mindkét kovász receptem élesztő nélküli; mikor megfelelő idejű erjesztés után aktívak, akkor ugyanúgy használjuk, mint az élesztőt, csak a kenyértészta kelesztése hosszabb időt vesz igénybe. Viszont a vadkovászos kenyér FINOMABB, tovább eltarható és könnyebben emészthető, tehát egészségesebb, mint az élesztős kenyér.
Üdv, T :)

edyt72
edyt72 sze, 2013-08-14 14:40

Hogy kell az aktiv kefires vadkovaszt kesziteni?
koszi,edit

Hoppa,megvan :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva h, 2013-04-08 18:20

Nagyon ott van. Kipróbálom feltétlenül. Gusztusosak. Tudod mit, ha bármit sütsz, azonnal csomagolj nekem is egy kis kóstolót. Előre is köszönöm. Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma k, 2013-04-09 02:26

Szia Piroska; köszönöm :) majd elkészited, ha kedved lesz! Orulok, hogy az unokakkal vagy; most biztosan az ő kedvenceiket sutod! Kellemes egyuttleteket kívánok, puszi, Torma :)

845