Karfiolpörkölt - gombás recept

Karfiolpörkölt - gombás
Karfiolpörkölt - gombás
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ideje felfedeztem, hogy a gomba mennyire jó alternatíva a hagyományosabb, pörkölttel készülő ételekben a hús helyettesítésére. A rakott kel és a rizses"hús" is fenséges gombapörkölttel, ezért arra gondoltam, hogy egy picit lépjünk tovább, lassan érkezik a hortobágyi palacsinta is vegásítva :-).
Addig is kipróbáltam, milyen lehet a karfiolpörkölt, így egy kis gombával "dúsítva" készült, tönkölynokedlivel... Érdemes megkóstolni húsevőknek is :-).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet csak egyik fajta zöldségből is készíteni. Tálalhatjuk tejföllel, petrezselyemmel, különféle körettel.
A paprika mennyisége ízlés szerint növelhető, de óvatosan, ne égjen meg, és ne legyen túlzottan paprikás.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pörkölt
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombás karfiolragu, karfiolos-gombás vega pörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát, és a paradicsomot vágjuk apróra, a karfiolt szedjük rózsáira, a gombát vékonyra szeleteljük.
  2. Az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (adhatunk hozzá egy csipet sót, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét).
  3. Tegyük a paradicsomot a párolt vöröshagymára, és kevergetve pároljuk, amíg kissé levet ereszt.
  4. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd hintsük meg (tetszés szerint) az őrölt pirospaprikával, és néhány másodpercig pirítsuk.
  5. Tegyük bele a karfiolt és a felszeletelt gombát, majd öntsük fel kevés vízzel (az edény falán kb. 2 cm magasan).
  6. Sóval, borssal, majorannával, babérlevéllel ízesítsük, és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a karfiol megpuhul (ne hőkezeljük túl, ha kellemesen fogkemény, akkor jó).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 559
elküldve: 8
receptkönyvben: 710
elkészítve: 28/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

yens
yens / yens Tue, 2017-10-10 17:42

Nagyon finom lett, köszönöm a feltöltést! Nem volt kedvem panírozni, így találtam rá a receptre. :-)

orsikaa5
orsikaa5 Sun, 2016-03-06 20:30

Első olvasásra is megtetszett a recept, de nem gondoltam, hogy ennyire finom lesz. :)) Mi rizzsel ettük és jó tejfölösen. Bátran ajánlom mindenkinek az elkészítését.

lumiere
lumiere / lumiere Wed, 2014-06-25 09:04

Nagyon tetszik a recept, szeretem a karfiolt (pedig sok zöldségtől kiráz a hideg, főleg a gyökerektől, mert föld ízük van :) ) és ez pl. abszolúte beleillik a paleo étrendembe is. Annyi, hogy én majd kókuszzsírral, vagy állati zsírral készítem. Egyébként azoknak, akik nem annyira kedvelik ezt a zöldséget, egy jó tanács: ha kacsa vagy libazsírral készítik, az elveszi a karfiol erősebb ízét. Hátha így jobban tetszik majd. :) Köszi a receptet!

Katjusa
Katjusa Thu, 2011-07-21 15:52

csak egy "jótanács"...egy írásból idéznék, amely a Himalája Kristálysóról szól: "Fontos tanács, hogy a sót ne főzzük, a főzés végén sózzuk az ételeket. Így nem csak az összetevők egyedi aromája marad meg sokkal jobban, de a Himalája só kritályszerkezete is jobban megőrződik oldott állapotában."

V2rider
V2rider / V2rider Sun, 2013-10-20 16:43

Üdv!
Ezzel a ''jótanáccsal'' csak az a gond,hogy a kristályszerkezet és az oldott állapot kizárják egymást. Ha valaminek kristályszerkezete van nem lehet oldott állapotban,viszont ha oldott állapotban van nem lehet kristályszerkezete. :-)

102