Karamellkrémes süti recept

Karamellkrémes süti
Karamellkrémes süti
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vendégségben voltunk, ahol fantasztikus karamelltortát kóstoltam. Miután nagyon szeretem a karamell ízét, gondoltam, kísérletezek egy hasonló ízvilágot.
Hát...az a torta klasszisokkal szebb volt, hiszen cukrászdában készítették...viszont az ízek visszaköszöntek, így gondoltam, aki szintén szereti, könnyen elkészíthet egy ilyen sütit :-)

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A tetejére

  • 1 marék dió (durvára tört, vagy szeletelt mandula)

ajánlat

Ez a piskótaalap bármilyen gyümölccsel megszórható, viszont akkor mások az arányok : 26 dkg cukor, 30 dkg liszt, 4 tojás, 1cs vaníliás cukor, 1 cs sütőpor, 2 ek méz, 1 dl olaj.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellkrémes szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:


  1. A piskótához az egész tojásokat felverjük a cukorral, mézzel, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. Az átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, majd ezt is hozzáadagoljuk a tojásokhoz.
  3. A folyékony massza felét sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
  4. Kiborítjuk, és ugyanígy sütünk még egy lapot.

Krém készítése:


  1. Edénybe 1/2 dl vizet öntünk, és beleszórjuk a cukrot. Addig kevergetjük, amíg felolvad, majd kislángon sötétbarnára karamellizáljuk.
  2. Kevés tejjel kikeverjük a lisztet.
  3. A karamellre ráöntjük a megmaradt forró tejet (vigyázat! veszélyes művelet).
  4. Addig kavarjuk kislángon, ameddig teljesen feloldódik a karamell a tejben.
  5. Hozzáadjuk a tejjel elkevert lisztet, és sűrűre főzzük folyamatos keverés mellett kislángon. (Praktikus kézi habverővel keverni, így csomómentes lesz.)
  6. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a puha margarint vagy vajat, és habverővel  habosítjuk.
  7. Felverjük a kis doboz Hulala növényi tejszínt, és belekeverjük a krémbe.

Süti összeállítása:


  1. Az egyik lapra felkenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a tetejét, amit bevonunk a megmaradt krémmel.
  2. Tetejére durvára tört diót, mandulát szórunk.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 26 256
elküldve: 2
receptkönyben: 391
elkészítve: 3/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
63 recept

Hozzászólások (14)

Virág76
Virág76k, 2012-04-03 10:25

Szia Jolán!
Éppen most készítem ezt a sütit,mert karamelleset szerettem volna és erre esett a választásom. Ameddig várok,hogy összeállítsam,addig gyorsan megkérdezem amire nem tudtam rájönni: miért kell a krémhez a cukrot először vízben feloldani,hogy karamellizáljuk? Eddig mindig pirítottam a cukrot,rá a tej stb. Most meg lett szirup,azután nagy nehezen újra cukor,aztán kezdtem olvasztani...Az ízén nem érzek különbséget. Mindenesetre már nagyon várom hogy készen legyen. Szép napot,üdv : Virág

szuszi
szuszisze, 2012-04-04 07:49

Szió Virág!
Nyugodtan készítheted a karamellt, ahogyan szoktad. Ezt a vizes indítást valahol láttam és azért alkalmaztam. De a végeredményt a szokásos módon is el lehet érni :-) Az ízén nem változtat, hogy vízzel, vagy a már megszokott módon készíted!
Remélem jól sikerült a süti :-)
Üdv Jolán

MrsSame
MrsSamep, 2011-09-16 14:49

Ízlik!Tuti befutó. Picit sokalltam a krémet,így legközelebb kevesebbel készítem,de nagyon jó és egyszerű. :D Köszi!

szuszi
szuszip, 2011-09-16 13:52

Háááát......remélhetőleg az íze is tutira fog ízleni :-)))

kicsicsibe
kicsicsibecs, 2010-08-12 15:10

Kedves Jolán..... miért nem egy tésztát sütsz és azt vágod ketté? miért kell külön külön sütni 2 lapot?!

szuszi
szuszip, 2010-08-13 18:12

:-)) Jó meglátás ! Valóban lehet egyet sütni és szétvágni. Talán én sem tudtam mit is akarok sütni az elején....:-)

gregoreva
gregorevav, 2010-06-13 19:11

Az első látásra a süti megtetszett és a receptkönyvbe került.Remélem, megsütni is sikerül.Éva

szuszi
szuszih, 2010-06-14 08:27

Tégyleg egyszerű és nagyon fincsi :-) A piskóta alap viszont nagyszerű tortának is (19 dkg cukor, 22 dkg liszt, 3 l-es méretű tojás 1 sütőpor, 1 dl olaj, 2 kanál méz) Az egészet habverővel felverni és tortaformában megsütni) Soha többé nem csinálok másból tortát, annyira pikk-pakk megvan.
üdv Jolán

Feenuee
Feenueev, 2010-06-13 09:32

Szia!
Nagyon tetszik a recept, biztosan sort kerítek rá hamarosan, már landolt is a receptkönyvben. Csak azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg 9x14 cm-es tepsiben sütöd? Elég kicsinek tűnik...
F.

Nemes Vali
Nemes Valih, 2010-06-21 13:24

elkészítettem a süteményt, annyi észrevételem lenne, hogy a tésztája nekem nagyon tört, vagy a méz vagy az olaj nem kéne bele, a tepsiből darabokban vettem ki. Az íze isteni volt, a fényképen viszont a krém nekem úgy tűnik, hogy meg van kicsit sütve, az én krémem nem ilyen állagú volt.
Pillanatok alatt elfogyott,
Vali

szuszi
szuszics, 2010-06-24 17:51

Lehet, hogy egy kicsit tovább sütötted, azért tört a tészta. Miután ezt a tészta mennyiséget kétszer kell felkenni a sütőpapírra viszonylag vékony tésztát kapunk és ez nagyon hamar megsül. Én kiborítom a tepsiből és szépen lehúzom róla a papírt.
A krémet nem sütöttem :-)
Egyébként örülök, hogy ízlett a süti. Sajnálom, hogy a tészta nem igazán lett jó, pedig ez egy joly joker tésztaféle nálam, teljesen olyan mint egy torta tésztája......Remélem a következő már jobban fog sikerülni :-)
üdv Jolán

szuszi
szusziv, 2010-06-13 11:59

Hali !
Lehet, hogy elmértem (belső méret volt talán), de tuti volt sokkal nagyobb a tepsi. Szerintem nagyobb is lehet, mert eléggé megduzzad a tészta. Az a lényeg, hogy fel tudd kenni az anyagot 2x a sütőpapírra.
üdv Jolán

Legfrissebb cikkek

Köles - gluténmentes és finom!
Köles - gluténmentes és finom!
Végre egy tisztességes menza a városban, és az már csak bónusz, hogy minden egyes ételük 100%-ig gluténmentes!
A hét szakácsa: Azila
A hét szakácsa: Azila
Eheti kiemelt szakácsunk Aliz, aki gyermekkorában nagymamájától leshette el a sütés-főzés fortélyait. Sokáig élt külföldön, így más nemzetek étkeivel is megismerkedett.
Gyerekekkel Portugáliában
Gyerekekkel Portugáliában
A portugálok napi ötször étkeznek, sőt, vidéken van még egy úgynevezett ceia, vagyis éjféli vacsora is. Ezt az életérzést próbáltuk meg magunkévá tenni idei nyaralásunk alatt.
1347