Karamellkrémes süti recept

1 adag
1337
kcal
Karamellkrémes süti
Karamellkrémes süti
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vendégségben voltunk, ahol fantasztikus karamelltortát kóstoltam. Miután nagyon szeretem a karamell ízét, gondoltam, kísérletezek egy hasonló ízvilágot.
Hát...az a torta klasszisokkal szebb volt, hiszen cukrászdában készítették...viszont az ízek visszaköszöntek, így gondoltam, aki szintén szereti, könnyen elkészíthet egy ilyen sütit :-)

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A tetejére

  • 1 marék dió (durvára tört, vagy szeletelt mandula)

ajánlat

Ez a piskótaalap bármilyen gyümölccsel megszórható, viszont akkor mások az arányok : 26 dkg cukor, 30 dkg liszt, 4 tojás, 1cs vaníliás cukor, 1 cs sütőpor, 2 ek méz, 1 dl olaj.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellkrémes szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:


  1. A piskótához az egész tojásokat felverjük a cukorral, mézzel, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat.
  2. Az átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, majd ezt is hozzáadagoljuk a tojásokhoz.
  3. A folyékony massza felét sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
  4. Kiborítjuk, és ugyanígy sütünk még egy lapot.

Krém készítése:


  1. Edénybe 1/2 dl vizet öntünk, és beleszórjuk a cukrot. Addig kevergetjük, amíg felolvad, majd kislángon sötétbarnára karamellizáljuk.
  2. Kevés tejjel kikeverjük a lisztet.
  3. A karamellre ráöntjük a megmaradt forró tejet (vigyázat! veszélyes művelet).
  4. Addig kavarjuk kislángon, ameddig teljesen feloldódik a karamell a tejben.
  5. Hozzáadjuk a tejjel elkevert lisztet, és sűrűre főzzük folyamatos keverés mellett kislángon. (Praktikus kézi habverővel keverni, így csomómentes lesz.)
  6. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a puha margarint vagy vajat, és habverővel  habosítjuk.
  7. Felverjük a kis doboz Hulala növényi tejszínt, és belekeverjük a krémbe.

Süti összeállítása:


  1. Az egyik lapra felkenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a tetejét, amit bevonunk a megmaradt krémmel.
  2. Tetejére durvára tört diót, mandulát szórunk.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 26 740
elküldve: 2
receptkönyben: 403
elkészítve: 4/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
69 recept

Hozzászólások (14)

Virág76
Virág76k, 2012-04-03 09:25

Szia Jolán!
Éppen most készítem ezt a sütit,mert karamelleset szerettem volna és erre esett a választásom. Ameddig várok,hogy összeállítsam,addig gyorsan megkérdezem amire nem tudtam rájönni: miért kell a krémhez a cukrot először vízben feloldani,hogy karamellizáljuk? Eddig mindig pirítottam a cukrot,rá a tej stb. Most meg lett szirup,azután nagy nehezen újra cukor,aztán kezdtem olvasztani...Az ízén nem érzek különbséget. Mindenesetre már nagyon várom hogy készen legyen. Szép napot,üdv : Virág

szuszi
szuszisze, 2012-04-04 06:49

Szió Virág!
Nyugodtan készítheted a karamellt, ahogyan szoktad. Ezt a vizes indítást valahol láttam és azért alkalmaztam. De a végeredményt a szokásos módon is el lehet érni :-) Az ízén nem változtat, hogy vízzel, vagy a már megszokott módon készíted!
Remélem jól sikerült a süti :-)
Üdv Jolán

MrsSame
MrsSamep, 2011-09-16 13:49

Ízlik!Tuti befutó. Picit sokalltam a krémet,így legközelebb kevesebbel készítem,de nagyon jó és egyszerű. :D Köszi!

szuszi
szuszip, 2011-09-16 12:52

Háááát......remélhetőleg az íze is tutira fog ízleni :-)))

kicsicsibe
kicsicsibecs, 2010-08-12 14:10

Kedves Jolán..... miért nem egy tésztát sütsz és azt vágod ketté? miért kell külön külön sütni 2 lapot?!

szuszi
szuszip, 2010-08-13 17:12

:-)) Jó meglátás ! Valóban lehet egyet sütni és szétvágni. Talán én sem tudtam mit is akarok sütni az elején....:-)

gregoreva
gregorevav, 2010-06-13 18:11

Az első látásra a süti megtetszett és a receptkönyvbe került.Remélem, megsütni is sikerül.Éva

szuszi
szuszih, 2010-06-14 07:27

Tégyleg egyszerű és nagyon fincsi :-) A piskóta alap viszont nagyszerű tortának is (19 dkg cukor, 22 dkg liszt, 3 l-es méretű tojás 1 sütőpor, 1 dl olaj, 2 kanál méz) Az egészet habverővel felverni és tortaformában megsütni) Soha többé nem csinálok másból tortát, annyira pikk-pakk megvan.
üdv Jolán

Feenuee
Feenueev, 2010-06-13 08:32

Szia!
Nagyon tetszik a recept, biztosan sort kerítek rá hamarosan, már landolt is a receptkönyvben. Csak azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg 9x14 cm-es tepsiben sütöd? Elég kicsinek tűnik...
F.

Nemes Vali
Nemes Valih, 2010-06-21 12:24

elkészítettem a süteményt, annyi észrevételem lenne, hogy a tésztája nekem nagyon tört, vagy a méz vagy az olaj nem kéne bele, a tepsiből darabokban vettem ki. Az íze isteni volt, a fényképen viszont a krém nekem úgy tűnik, hogy meg van kicsit sütve, az én krémem nem ilyen állagú volt.
Pillanatok alatt elfogyott,
Vali

szuszi
szuszics, 2010-06-24 16:51

Lehet, hogy egy kicsit tovább sütötted, azért tört a tészta. Miután ezt a tészta mennyiséget kétszer kell felkenni a sütőpapírra viszonylag vékony tésztát kapunk és ez nagyon hamar megsül. Én kiborítom a tepsiből és szépen lehúzom róla a papírt.
A krémet nem sütöttem :-)
Egyébként örülök, hogy ízlett a süti. Sajnálom, hogy a tészta nem igazán lett jó, pedig ez egy joly joker tésztaféle nálam, teljesen olyan mint egy torta tésztája......Remélem a következő már jobban fog sikerülni :-)
üdv Jolán

szuszi
szusziv, 2010-06-13 10:59

Hali !
Lehet, hogy elmértem (belső méret volt talán), de tuti volt sokkal nagyobb a tepsi. Szerintem nagyobb is lehet, mert eléggé megduzzad a tészta. Az a lényeg, hogy fel tudd kenni az anyagot 2x a sütőpapírra.
üdv Jolán

Legfrissebb cikkek

Lássuk a pulykát!
Lássuk a pulykát!
Már túl vagyok egy pulykasütésen, de karácsonyra újra nekiveselkedem, bár nálunk eddig nem szerepelt pulyka az ünnepi menüben.
Tojáslikőr otthon
Tojáslikőr otthon
Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.
1337