Karamellás diós pite mézzel recept

Karamellás diós pite mézzel
Karamellás diós pite mézzel
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi River Cottage epizódban láttam ezt a tortát - ott karácsonyra készült, de nekem pont volt dió a fagyasztóban, így elkészítettem. Elég hosszú idő, de abszolút megéri, ez a torta isteni!
Az eredeti receptben nem írja az elősütést - azonban én anélkül nem sütök pitét. Lehet, hogy nem lehet annyira szépen összedolgozni, de inkább legyen kicsit csúnyácska, mint nyers. 
A blogomon újabban gifekkel kísérletezem, gyertek és nézzétek meg!:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:
  • 400 g liszt
  • 100 g cukor
  • 250 g vaj
  • 1 nagy tojás

A töltelékhez:

  • 250 g cukor
  • 200 g dió kissé összetörve vagy egészben hagyva
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek méz

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellás diótorta, karamellás diópite, diós pite, karamellizált diós torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkockázzuk a vajat, és a lisztbe morzsoljuk. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, összegyúrjuk, majd a tojást is. Addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék el nem készül.
  3. A cukrot egy serpenyőbe öntjük, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Mikor elkezd karamellizálódni, kevergetve várjuk, amíg teljesen meg nem olvad.
  4. Gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. Mivel a tejszín hideg, összekapja a karamellát, de nem kell aggódni, újra fel fog olvadni. 
  5. Ha nincsenek már benne csomók, hozzáadjuk a mézet és a diót.
  6. Levesszük a tűzről.
  7. A tésztát háromfelé vesszük: egy kisebb gömböcnyi és két egyforma gömbnyi részre osztjuk.
  8. Az egyik nagyobbat lisztezett deszkán kinyújtjuk, és formára vágjuk. Beletesszük a kivajazott piteformába, majd a kis gömböcből hurkákat formálunk, és a piteforma oldalára illesztjük, alul összedolgozzuk.
  9. 180 fokos sütőben 8 percig elősütjük, addig kinyújtjuk a másik felét a tésztának.
  10. A tölteléket az elősütött tésztába kanalazzuk.
  11. A formára vágott tésztafedelet nyújtófa segítségével ráillesztjük, a szélét hozzányomogatjuk a sült oldalsó részhez.
  12. 30 percig sütjük 180 fokon. 
  13. Tálalás előtt várjuk meg, míg kihűl (szerintem ez a folyamat legnehezebb része!:) ).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 471
elküldve: 4
receptkönyvben: 67
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

chloedejonge

Mióta szakács: 2012.11.03.
15 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Legfrissebb cikkek

Ez a nő bizony Nutellával festette be a haját - és meglepően szép lett
Ez a nő bizony Nutellával festette be a haját - és meglepően szép lett
Jól hallottátok, igen. Nutellával festette be a haját. Vagyis a fodrásza. És baromi szép lett! Nézzük. 
Kedves barátaink, van pár dolog, amit újdonsült szülőként el kell mondanunk nektek
Kedves barátaink, van pár dolog, amit újdonsült szülőként el kell mondanunk nektek
Ahogy szülők lettünk, minden megváltozott. Vagyis mégsem minden. És bár baráti kapcsolataink egy kicsit átalakultak, de nem fogjuk elveszíteni egymást! 
Feltalálták a csúszós ketchupos flakont - többé nem kell ütögetned az alját!
Feltalálták a csúszós ketchupos flakont - többé nem kell ütögetned az alját!
Szereted a ketchupot? Sokat használod, de mindig az alján marad egy elég nagy adag, ami csak ütögetéssel szabadul, és még  így is a kukába megy egy része? ENNEK VÉGE!