Karamellás diós pite mézzel recept

Karamellás diós pite mézzel
Karamellás diós pite mézzel
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi River Cottage epizódban láttam ezt a tortát - ott karácsonyra készült, de nekem pont volt dió a fagyasztóban, így elkészítettem. Elég hosszú idő, de abszolút megéri, ez a torta isteni!
Az eredeti receptben nem írja az elősütést - azonban én anélkül nem sütök pitét. Lehet, hogy nem lehet annyira szépen összedolgozni, de inkább legyen kicsit csúnyácska, mint nyers. 
A blogomon újabban gifekkel kísérletezem, gyertek és nézzétek meg!:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:
  • 400 g liszt
  • 100 g cukor
  • 250 g vaj
  • 1 nagy tojás

A töltelékhez:

  • 250 g cukor
  • 200 g dió kissé összetörve vagy egészben hagyva
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek méz

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellás diótorta, karamellás diópite, diós pite, karamellizált diós torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkockázzuk a vajat, és a lisztbe morzsoljuk. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, összegyúrjuk, majd a tojást is. Addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék el nem készül.
  3. A cukrot egy serpenyőbe öntjük, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Mikor elkezd karamellizálódni, kevergetve várjuk, amíg teljesen meg nem olvad.
  4. Gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. Mivel a tejszín hideg, összekapja a karamellát, de nem kell aggódni, újra fel fog olvadni. 
  5. Ha nincsenek már benne csomók, hozzáadjuk a mézet és a diót.
  6. Levesszük a tűzről.
  7. A tésztát háromfelé vesszük: egy kisebb gömböcnyi és két egyforma gömbnyi részre osztjuk.
  8. Az egyik nagyobbat lisztezett deszkán kinyújtjuk, és formára vágjuk. Beletesszük a kivajazott piteformába, majd a kis gömböcből hurkákat formálunk, és a piteforma oldalára illesztjük, alul összedolgozzuk.
  9. 180 fokos sütőben 8 percig elősütjük, addig kinyújtjuk a másik felét a tésztának.
  10. A tölteléket az elősütött tésztába kanalazzuk.
  11. A formára vágott tésztafedelet nyújtófa segítségével ráillesztjük, a szélét hozzányomogatjuk a sült oldalsó részhez.
  12. 30 percig sütjük 180 fokon. 
  13. Tálalás előtt várjuk meg, míg kihűl (szerintem ez a folyamat legnehezebb része!:) ).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 501
elküldve: 4
receptkönyvben: 67
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

chloedejonge

Mióta szakács: 2012.11.03.
15 recept

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!