r
Nosalty Logó

Karamellás-diós mézes krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Karamellás-diós mézes krémes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 1117 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 8917 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 280 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    54 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    765.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.8 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    319 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    230 micro
Összesen 1117 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163 g

Zsír

  • Összesen
    432 g
  • Telített zsírsav
    192 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    1888 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6121.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    338 mg
  • Kálcium
    1707 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    452 mg
  • Foszfor
    1961 mg
  • Nátrium
    1617 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1046.1 g
  • Cukor
    530 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    497.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2548 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    444 micro
  • Kolin:
    1199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2498 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    600 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1838 micro
Összesen 8917 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 280 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.
  2. Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!
  3. 5 cipóra osztjuk, és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  4. 5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a cipókat, tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk. Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni. Tepsi hátán sütjük, de a tepsit is jól kenjük át margarinnal, és lisztezzük meg. Amíg a lap sül, nyújthatjuk a következőt.
  5. A kész lapot hosszú élű késsel óvatosan fellazítjuk a tepsiről, és átcsúsztatjuk a nyújtódeszkára. A többi lap kisülve sorban mehet egymás tetejére.
  6. A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk el, és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben sűrű krémmé főzzük.
  7. 5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt, és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.
  8. Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió, és amikor már szinte kihűlt, belekavarunk 20 dkg vajat.
  9. A lapokat megtöltjük a krémmel.
  10. A legfelső lapra mázat készítünk: összekeverjük a kakaót, a cukrot a tejjel, és fényes simára felfőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük az 5 dkg vajat. És a tészta tetejére simítjuk.
  11. Másnap lehet szeletelni! De harmadnap még finomabb.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 33x33
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 199
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 18251
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 23.

Ajánló

A rumot éppen elhagyhatjuk, ha kicsi gyerekek is esznek belőle, de rummal tökéletesebb az íze.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban nálunk ez jelentette a "mézes krémest". Anyukám specialitása volt, bár az elsővel nagyon megküzdött szegénykém. Annyira kétségbe ejtette a tészta ragacsos állaga, hogy kidobta az egészet. Aztán mégsem hagyta nyugodni a dolog, és újra nekiállt. Nagyobb türelemmel és több liszttel nyújtogatta a lapokat, apukám készségesen asszisztált, hűtötte a tepsit, keverte a krémet, és így születhetett meg gyerekkorunk egyik legkedveltebb sütije. Nem múlhatott el Éva nap, János nap, tehát karácsony e sütemény nélkül. A rokonok, a barátok is imádták. Én ritkán sütöm, mert kicsit babrás, de amikor mégis elkészítem, annál nagyobb a sikere. Tehát megéri!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek