r
Nosalty Logó

Kapros tökfasírt

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kapros tökfasírt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 372 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2244 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 102 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1032.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 372 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.3 g

Zsír

  • Összesen
    97.8 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    764 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6196.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    1967 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    2069 mg
  • Nátrium
    1527 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    200.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1374.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1549 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    326 mg
  • D vitamin:
    166 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    563 micro
  • Kolin:
    578 mg
  • Retinol - A vitamin:
    793 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    699 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2590 micro
Összesen 2244 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 102 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyalult tököt egy tálban sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a cukrot és az ecetet (két utóbbi el is hagyható). Állni hagyjuk, míg a darált hús elkészül.
  2. A hagymát nagyon apróra vágjuk (én aprítóban szoktam) és kevés olajon dinszteljük. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, esetleg icipici vizet is teszünk rá. 15 percig pároljuk.
  3. A tököt kinyomkodjuk, rátesszük a kihűlt darált húst, a kaprot, a reszelt, nyers krumplit, a lisztet és ráütjük a 2 tojást. Összedolgozzuk, s ha nagyon lazának találjuk, zsemlemorzsával javítunk az állagán.
  4. Zsemlemorzsával megszórt tálcára kis, ökölnyi gombócokat készítünk elő, kb. 10-12 db lesz.
  5. A serpenyőben ujjnyi olajat töltünk, és amikor elég meleg, a gombócokat beletesszük, sütőlapáttal lepénnyé lapítjuk, oldalanként kb. 4 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
  6. A fasírtok tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és a mikróban ráolvasztjuk. Ha van grill, akkor akár pirítani is lehet. Paradicsommal, paprikával, tejföllel tálaljuk.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 100
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 16588
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 22.

Ajánló

Érdemes nagyobb mennyiséget csinálni - ahol szeretik -, mert a hűtőben eláll, és a sajt ráolvasztása által mindig friss lesz. Gondolom, tejföl helyett bármilyen mártást "el tud viselni", pl. tartár, paradicsom, sült hús szaftja stb. A férjem hidegen ette, és akkor is elismerően mondta: finom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mi nagyon szeretjük a tököt, de valahogy megrekedtünk a főzelék és leves szintjén. Valahogy nélkülözhetetlen volt mellőle a fasírt. Gondoltam egyet, és összekombináltam a dolgokat - persze, hogy nem ugyanaz, de ízhatásában próbáltam utolérni. Így került a tökre a cukor és az ecet, és a tálaláshoz a tejföl. Gondolom, mindez pótolható citromlével és édesítőszerrel is. Izgultam, hogy mit fog hozzá szólni a családom, és elfogadták: "Mikor fogsz megint ilyet csinálni?" - jelszóval.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek