Kapros-ordás palacsinta recept

Kapros-ordás palacsinta
Kapros-ordás palacsinta
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben az orda még kapható piacon a termelőktől, nagyon ízletes tejtermék, sósan és édesen is használják különböző ételek készítéséhez.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A palacsintához

ajánlat

Figyelem, nagyon kiadós és laktató!!!

receptjellemzők

konyha: erdélyi
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítem a palacsintatésztát, hagyományos módon (azt hiszem ennek a receptjét nem kell leírni).
  2. A friss ordát kikeverem a tejföllel, hozzáadom a cukrot és tetszés szerinti kapor mennyiséget (1-2 kiskanál), majd állni hagyom egy fél órát a hűtőben.
  3. Miután összeért kicsit az orda a kaporral, megtöltöm a palacsintákat és tálalom.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 523
elküldve: 1
receptkönyvben: 209
elkészítve: 1/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Pinto Horse

Mióta szakács: 2008.05.02.
3 recept
hasonló receptek

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n cs, 2015-11-05 10:19

Érdekesnek véltem ezt a receptet és mivel mindent sikerült beszereznem, elkészítettem. Kell a kapor bele! Elsőnek nekem furcsa, de aki ráérez az ízére annak ízleni fog! Gyerekeknek azért szokásos édes- tejfölös-túrós is készült. Megjegyzem a receptet!

ZSOFICC
Mókuska / ZSOFICC sze, 2011-09-21 07:42

Hu... tuti nem orda volt az a birka izu ize. En is ettem ordas palacsintat, egy kedves erdelyi ismerosom hozott ordat otthonrol es csinalt ordas palacsintat. Az maga a menyorszag volt! Isteniiiii!! Itthon csak a ricotta van ugy tudom.

mjjbaba
Ilona-Baba / mjjbaba p, 2011-06-17 06:53

Hát ámulok és bámulok milyen hozzászólások vannak az ordáról kapcsolatban.
Ha nem tudjátok pontosan mi az, akkor inkább ne véleményezzetek....Én Erdélyben lakom és nagyszüleim mindig is tartottak juhokat,teheneket stb, természetesen akkor sajtot,ordát és túrót is készítettek,először a juhsajtot, juhtejből készítették amit megsavanyítva(erre vannak különféle természetes szerek ) egy pár napig hagyva megtúrosodott, leszűrték óvatosan és préselték két kerek falap között,hogy a többi savója is kijöjjön,majd mindjárt a savót(savanyítás nélkül!!!) egy nagy fazékban a kályhára tették lassú tűzön és így kicsapódott a finom (mascarpone!) édes vajízű túró,amit aztán leszűrtek és gézben felakasztva tovább folytatták a levét, amit zsendicének hívnak és amit nem dobtak el ! bálmost készítettek belőle, ami szintén nagyon finom máléliszt(kukorica liszt) és zsendicéből készült puliszka.A juhtúró, a kiszáradt és megdarált sajt ,só hozzáadásából készül finomság.Az ordát itt Erdélyben mindig édesen készítjük ! Ordás kapros palacsinta,ordás pite,ordás bukta(batyu) stb.

Ormány
Bloemcake / Ormány szo, 2011-02-26 20:09

yvetted24, egészen biztos, hogy vagy nem orda volt, amit a palacsintába töltöttél, vagy rosszul csináltál valamit, mert a kapros-ordás palacsinta az egyik legfinomabb desszert, amit valaha ettem!
Rendkívül pikáns és finom az orda-kapor-méz (és én egy pici tejfölt is szoktam hozzá tenni) társítás palacsintában!

Västerås
Bloemcake / Västerås h, 2011-02-07 16:18

Kedves granatalma64

Igazán nem tudom, hogy milyen süteményt ettél...de nekem van egy recptem amit kiprobálhatsz.
30 dg liszt,
10 dg cukor
15 dg zsir vagy 22dg margarin vagy 25 dg vaj
1 egész tojás
1 citrom reszelt haja
1 sütöpor

Töltelék:

25 dg orda
2 evökanál cukor
2 tojássárga
kapor izlés szerint
(az egésszet összekeverjük)

Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kibélelünk sütőpapírral,
A tészta 2/3-részéböl lapot nyujtunk beletesszük a tepsibe erre tesszük a tölteléket. A fentmaradt tésztából rácsokat készitünk(de lehet reszelni is) és a töltelék tetejére teszük

Lassú tüznél sütjük ..

Ui.
Az orda nagyon hamar megsavanyodik, ezért vásárlás utáni 1-2 napon kell fogyasztani és sajnos nem lehet fagyasztani!

granatalma64
Bloemcake / granatalma64 szo, 2010-10-09 13:15

Köszönöm a receptet. Ma vásároltam friss ordát. :)
Az lenne a kérésem, hogy ha találnátok/találnál... más ordás receptet is, tegyétek közzé, mert nagyon finom. tinédzser koromban jártam Erdélyben, ahol ordás- mézes tésztával kínáltak meg- alig bírtam abbahagyni az evését, annyira finom volt. Tulajdonképpen arra a receptre szeretnék rátalálni...
Nem piskóta tészta, nem is leveles, hanem talán a Rákóczi-túrós tésztájára hasonlít.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi k, 2010-10-05 16:21

Kedves Yvett Valószínü,hogy az túró volt, mert az orda édes,csak arra kell figyelni,hogy friss legyen ,mert külömben valóban megsavanyodik.

Biro Eszter
Biro Eszter k, 2010-08-24 02:43

 
Az orda savósajt, mely a ricotta-hoz, zieger-hez hasonlóan a sajtgyártás során keletkezett melléktermékből, a savóból kicsapatott fehérjéből készül.
 
Szóval ha nincs orda kéznél, akkor nyugodtan helyettesítheted ricottaval, ízben teljesen azonosak. Sőt sokan úgy tartják, hogy a ricotta az orda olasz neve.

pinto horse
Bloemcake / pinto horse h, 2010-06-28 10:07

Sajnálom, hogy nem ízlett. Meggyőződésem hogy valami nem volt rendben. Te túrót írtál. a juh túró és az orda két külömböző dolog!!! amennyiben juhtúróból csináltad akkor érthető, valszeg nekem sem ízlene!!! Az orda olyan mint a tehéntúró, lehet édesíteni is és sósan is elkészíteni és semmilyen mellék "birka" íze nincs!!!

yvetted24
Bloemcake / yvetted24 h, 2010-06-28 09:49

Most csinaltam ordas palacsintat es ... borzaszto ! A turon erzodik a birka ize , ezt cukorral kombinalni , nem az en izlesem ! Kar az energiaert ! Pfujjj !

rekamer
rekamer / rekamer cs, 2012-06-14 08:51

nyáron hoztunk ordát Székelykeresztúrról, most is a fagyóban van, alig várom, hogy megcsináljam. Mintha ma is a számban érezném az ordás palacsinta ízét... olyasmi íze van, mint a túrónak... :D nem ordát vettél, ha birka ízét érezted....

pintohorse
Pinto Horse / pintohorse h, 2008-05-05 22:07

A sajtgyártásból visszamaradó savót természetes úton megsavanyítják majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát. :-)

GR
Bloemcake / GR h, 2008-05-05 10:47

Szia, pontosítanád egy kicsit, mi az az orda, előre is köszi, a fotódhoz külön gratulálok. Várom a további recepteket, olvastam valahol, hogy az erdélyi konyhát nagyon magasan jegyezték Európában, ott egyesítettték a kelet és nyugat konyháját!!

438