Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából recept

Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Velőtrázó gasztronómiai élményeim nem ritkán egészen egyszerű ételekhez kötődnek. Egyik ilyen a káposztasaláta. Egyszer Pécsett Kassai Klici bácsi kínált egy ’közönséges’ (= átlagos magyar családban megszokott módon készített) káposztasalátával, amely egészen egyszerűen felejthetetlenül finom volt, mint látjátok.
Annak - azt hiszem - az volt a legnagyobb trükkje, hogy egészen hajszál vékonyra volt szelve a káposzta. Szinte krémes volt. Persze nyilván az ízesítése is  rendben lehetett – Kassai Klici bácsit rég nem tudjuk megkérdezni már!
A másik káposztasalátás felejthetetlen egy csopaki kiskocsmában esett, ennek is már jó ideje – még egyetemre jártunk. A kiskocsma sincsen már, ne keressétek.
Megrendeltük az ételeket és előre kihozták a káposztasalátát. Belekóstol az ember persze, mert már dögéhes! Mire a főétel megérkezett, fejenként három adag salátát biztosan bepusztítottunk, annyira finom volt! Azóta minden évben alig várom a tavaszi első káposzták megjelenését!
Tegnap Imrénél mindenki vett káposztát, aki velem együtt az üzletben volt, olyan szemléletesen ecseteltem e tavaszi csodát!
Akkor a legesleg finomabb, ha egészen zsenge a káposzta, nincs is szinte tömör feje, csak üdezöld levele. Ez most még nem egészen olyan volt, jó kemény fejű, de azért már…..

Ha megjelenik az igazi, el ne mulasszátok!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A téli (fehér) káposztából ugyanígy készül, de akkor kifacsarósra sózzuk a szeletelt káposztát, azaz túlsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt és kifacsarjuk. Tovább ugyanúgy dolgozunk.
Újhagyma helyett télen természetesen apróra vágott vöröshagymával.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

káposztasaláta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát éles késsel, a türelmünktől telhető, legvékonyabbra szeleteljük.
  2. Besózzuk. VIGYÁZAT: NEM KIFACSARÓSRA! Annyira, hogy kellemesen sós legyen.
  3. Egy órán át pihentetjük, néha megkeverjük.
  4. Rászórjuk a köménymagot és az újhagymát.
  5. Olajjal és ecettel locsoljuk (étolaj, ételecet).
  6. Megkeverjük és állni hagyjuk. Addig, amíg a köménymag megpuhul kissé, hozzáérik a káposztához.


 


statisztika

beküldve:
nézettség: 115 178
elküldve: 13
receptkönyben: 1 150
elkészítve: 15/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (19)

lilkapsas
lilkapsascs, 2013-05-02 12:57

Kedves Ildikó!

Nagyon finom! Mint az Anyukámé! Köszönjük a receptet!

Mokika
Mokikah, 2012-04-30 11:24

Kedves Ildikó!

Szombaton elkészitettem a salátát,citromos- és kókusztejes-zöldhagymás pácban sütött csirkehús mellé,harsogó volt,nagyon finom és ahogy én is féltem az egész köménytől - de egy előző válaszod miatt mégis azt használtam - szinte az adta meg az egésznek az értelmét,az újhagyma mellé apróra vágott salotta-hagyma is került bele a férjem kérésére! Büszke vagyok arra,hogy - még ha csak itt is - "ismerhetlek" Téged! Köszönöm! Bea

Öregpeti
Öregpetik, 2011-07-05 13:09

Próbáljátok ki hagyma helyett vékonyra szelt citromkarikákkal,pici citromlével! Még frissebb,izgalmas csudafinomság!

Bessino
Bessinov, 2011-05-22 22:41

Én is köszönöm a receptet, a vendégeim imádták a káposztasalátát, nagy sikert arattam vele! :D

Lilu10
Lilu10v, 2011-05-22 14:17

Elkészítettem a káposztasalátádat, Isteni finom lett. Köszi a receptet Ildikó!!! :)

TRózsa
TRózsah, 2011-04-04 15:57

Kedves Ildikó!
Közeledik a frisskáposzta szezon. Végre kipróbálom a káposztasalátareceptedet. Szerinted nem rontom el, ha egész helyett, őrölt köményt használnék?
Rózsa

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2011-04-04 19:43

Szerintem az örölt köménynek 'fáradt' íze van, Rózsa, jobb az egész. Felpuhul az olajtól és remek ízt ad.
Üdv: Ildikó

valy
valyh, 2010-05-10 17:05

Bocsánat, természetesen nem lesz belőle "babb", csak fínomabb lesz!

valy

Máté Marianna Klára
Máté Marianna Klárap, 2010-04-23 02:31

Köszönöm, hogy ezzel is bővűltek az ismereteim. Éppen vettem káposztát, a mai nap ki is próbálom!
Üdv; Marianna.

hezita
hezitah, 2010-04-12 13:49

Kedves Ildikó!

Amióta elolvastam a receptet, arra vártam, hogy mikor tudok végre ilyen káposztát venni:)) Tegnap a zöldségesnél sikerült, és ma elkészítettem a salátát!
Fantasztikusan finom, egyszerű és lenyűgöző, friss és igazi tavaszi zöld étel!

Köszönöm a receptet!

Zit
Zitcs, 2010-03-18 18:45

Mmmm, ínycsiklandó! :-) Neked vannak a legjobb receptjeid itt, az oldalon, Ildikó. Mondd, kb. mikor van szezonja a káposztának abban az állapotában, ahogy leírod, hogy ideális? Ja, légyszi' úgy válaszolj, hogy a hozzászólásnál alul, jobbra, a válaszra nyomj, különben nem kapok róla értesítést, pedig csak ritkán jutok gép elé. :-) Köszönöm szépen!!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2010-03-18 19:47

Szia Zit!
Ismételten kösz a bókot!
Látni fogod, ha megjelennek a tavaszi friss káposzták: sötétzöld a levele és laza a feje, nem olyan tömött, mint a télire tárolt káposztának.
Üdv: Ildikó

Legfrissebb cikkek

5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz
5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz
Idén kegyesek hozzánk az égiek, mert az elmúlt évekkel ellentétben most rendre hétvégére köszönt be a jó idő, amit ajánlatos is kihasználni és a szabadban főzni!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Kisgyerekkel főzni valódi kihívást jelent a szülő számára, de egy kis rákészüléssel és egy igazán mély levegővétellel felejthetetlenné tehető mindkét fél számára.
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
A nyár tökéletes alkalom édességek készítésére: nemcsak a piacon található friss, színpompás gyümölcsök kavalkádja, de a rendelkezésünkre álló szabadidő mennyisége is segít.
227