Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából recept

1 adag
193
kcal
Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Velőtrázó gasztronómiai élményeim nem ritkán egészen egyszerű ételekhez kötődnek. Egyik ilyen a káposztasaláta. Egyszer Pécsett Kassai Klici bácsi kínált egy ’közönséges’ (= átlagos magyar családban megszokott módon készített) káposztasalátával, amely egészen egyszerűen felejthetetlenül finom volt, mint látjátok.
Annak - azt hiszem - az volt a legnagyobb trükkje, hogy egészen hajszál vékonyra volt szelve a káposzta. Szinte krémes volt. Persze nyilván az ízesítése is  rendben lehetett – Kassai Klici bácsit rég nem tudjuk megkérdezni már!
A másik káposztasalátás felejthetetlen egy csopaki kiskocsmában esett, ennek is már jó ideje – még egyetemre jártunk. A kiskocsma sincsen már, ne keressétek.
Megrendeltük az ételeket és előre kihozták a káposztasalátát. Belekóstol az ember persze, mert már dögéhes! Mire a főétel megérkezett, fejenként három adag salátát biztosan bepusztítottunk, annyira finom volt! Azóta minden évben alig várom a tavaszi első káposzták megjelenését!
Tegnap Imrénél mindenki vett káposztát, aki velem együtt az üzletben volt, olyan szemléletesen ecseteltem e tavaszi csodát!
Akkor a legesleg finomabb, ha egészen zsenge a káposzta, nincs is szinte tömör feje, csak üdezöld levele. Ez most még nem egészen olyan volt, jó kemény fejű, de azért már…..

Ha megjelenik az igazi, el ne mulasszátok!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A téli (fehér) káposztából ugyanígy készül, de akkor kifacsarósra sózzuk a szeletelt káposztát, azaz túlsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt és kifacsarjuk. Tovább ugyanúgy dolgozunk.
Újhagyma helyett télen természetesen apróra vágott vöröshagymával.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
fogyókúra: paleolit fogyókúra

egyéb elnevezések

káposztasaláta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát éles késsel, a türelmünktől telhető, legvékonyabbra szeleteljük.
  2. Besózzuk. VIGYÁZAT: NEM KIFACSARÓSRA! Annyira, hogy kellemesen sós legyen.
  3. Egy órán át pihentetjük, néha megkeverjük.
  4. Rászórjuk a köménymagot és az újhagymát.
  5. Olajjal és ecettel locsoljuk (étolaj, ételecet).
  6. Megkeverjük és állni hagyjuk. Addig, amíg a köménymag megpuhul kissé, hozzáérik a káposztához.


 


statisztika

beküldve:
nézettség: 116 317
elküldve: 13
receptkönyben: 1 161
elkészítve: 17/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (19)

lilkapsas
lilkapsascs, 2013-05-02 11:57

Kedves Ildikó!

Nagyon finom! Mint az Anyukámé! Köszönjük a receptet!

Mokika
Mokikah, 2012-04-30 10:24

Kedves Ildikó!

Szombaton elkészitettem a salátát,citromos- és kókusztejes-zöldhagymás pácban sütött csirkehús mellé,harsogó volt,nagyon finom és ahogy én is féltem az egész köménytől - de egy előző válaszod miatt mégis azt használtam - szinte az adta meg az egésznek az értelmét,az újhagyma mellé apróra vágott salotta-hagyma is került bele a férjem kérésére! Büszke vagyok arra,hogy - még ha csak itt is - "ismerhetlek" Téged! Köszönöm! Bea

Öregpeti
Öregpetik, 2011-07-05 12:09

Próbáljátok ki hagyma helyett vékonyra szelt citromkarikákkal,pici citromlével! Még frissebb,izgalmas csudafinomság!

Bessino
Bessinov, 2011-05-22 21:41

Én is köszönöm a receptet, a vendégeim imádták a káposztasalátát, nagy sikert arattam vele! :D

Lilu10
Lilu10v, 2011-05-22 13:17

Elkészítettem a káposztasalátádat, Isteni finom lett. Köszi a receptet Ildikó!!! :)

TRózsa
TRózsah, 2011-04-04 14:57

Kedves Ildikó!
Közeledik a frisskáposzta szezon. Végre kipróbálom a káposztasalátareceptedet. Szerinted nem rontom el, ha egész helyett, őrölt köményt használnék?
Rózsa

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2011-04-04 18:43

Szerintem az örölt köménynek 'fáradt' íze van, Rózsa, jobb az egész. Felpuhul az olajtól és remek ízt ad.
Üdv: Ildikó

valy
valyh, 2010-05-10 16:05

Bocsánat, természetesen nem lesz belőle "babb", csak fínomabb lesz!

valy

Máté Marianna Klára
Máté Marianna Klárap, 2010-04-23 01:31

Köszönöm, hogy ezzel is bővűltek az ismereteim. Éppen vettem káposztát, a mai nap ki is próbálom!
Üdv; Marianna.

hezita
hezitah, 2010-04-12 12:49

Kedves Ildikó!

Amióta elolvastam a receptet, arra vártam, hogy mikor tudok végre ilyen káposztát venni:)) Tegnap a zöldségesnél sikerült, és ma elkészítettem a salátát!
Fantasztikusan finom, egyszerű és lenyűgöző, friss és igazi tavaszi zöld étel!

Köszönöm a receptet!

Zit
Zitcs, 2010-03-18 17:45

Mmmm, ínycsiklandó! :-) Neked vannak a legjobb receptjeid itt, az oldalon, Ildikó. Mondd, kb. mikor van szezonja a káposztának abban az állapotában, ahogy leírod, hogy ideális? Ja, légyszi' úgy válaszolj, hogy a hozzászólásnál alul, jobbra, a válaszra nyomj, különben nem kapok róla értesítést, pedig csak ritkán jutok gép elé. :-) Köszönöm szépen!!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2010-03-18 18:47

Szia Zit!
Ismételten kösz a bókot!
Látni fogod, ha megjelennek a tavaszi friss káposzták: sötétzöld a levele és laza a feje, nem olyan tömött, mint a télire tárolt káposztának.
Üdv: Ildikó

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
193