Káposztás pogácsa 4. recept

Káposztás pogácsa 4.
Káposztás pogácsa 4.
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy pohár bor mellé nagyon finom vendégváró falat.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

tejfölös-káposztás pogácsa, káposztás pogácsa tejföllel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A friss káposztát lereszeljük, besózzuk, majd fél órán át állni hagyjuk.  
  2. Fél óra elteltével kicsavarjuk azt, majd kevés olajon odatesszük párolódni. Ugyanúgy kell eljárnunk, mintha káposztás tésztát szeretnénk készíteni. Mikor a káposzta megpárolódott (ami kb. 15-20 perc alacsony lángon) hagyjuk kihűlni.
  3. Az élesztőt, 1 kk cukorral a meglangyosított tejben felfutatjuk.
  4. Miután minden alapanyag előkészítésével elkészültünk, egy nagy tálban összedolgozzuk a hozzávalókat: liszt, só, tejföl, zsír, élesztő, káposzta. Ízlés szerint borsozhatjuk. Ezután alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük. Én egy sima nylon zacskóba húzom a tálat, ügyelve arra, hogy a zacskó alatt hagyjak helyet az időközben megkelő tésztának.
  5. Másnap reggel, lisztezett gyúródeszkán másfél ujjnyira kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk azt.
  6. Tetejét felvert tojással megkenjük.
  7. Közepes lángon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 94
össznézettség: 44 784
elküldve: 17
receptkönyvben: 560
elkészítve: 13/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozák Brigitta

Mióta szakács: 2010.07.04.
14 recept
hirdetés

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

herika2483
herika2483 szo, 2012-01-21 19:55

Nagyon szépen köszönöm!!!!!!!! Sok képosztás pogácsát sütöttem anno, amíg pékként dolgoztam, sajnos fagyasztott kész tésztával, ezért nem tudtam, hogyan kell készíteni, de ez pontosan olyan lett, nem bírok leállni, forrón eszem! Azt hiszem, elég gyakran fogok sütni. Igaz én is csak 5 órát hagytam a hűtőben, de így is tökéletes lett. Még egyszer nagyon-nagyon köszönöm!!!!!

bakfitty
bakfitty cs, 2011-11-24 14:15

Kedves Brigi!
Tegnap megcsináltam a recepted alapján életem (60 év) első káposztás pogácsáját. Fantasztikus sikere volt, látványra és ízre is tökéletes! Úgyhogy a fiam meg is kért, hogy holnap süssek neki egy hosszabb útra ilyet. :-) Nagyon köszönöm a receptet! Üdv: Bakfitty

bakfitty
bakfitty p, 2011-11-25 10:19

Igen, egy kedves vendégnek megmentettem 3 db-ot és másnap, vagyis tegnap is odáig volt tőle. :-) Egyébként a tésztát nem raktam hűtőbe, nem volt időm rá! :-))) Csak kelesztettem kicsit. Úgyhogy akinek nincs ideje, akkor is készítse nyugodtan, nagyon finom lesz úgy is! De amit ma készítek, azt úgy csinálom, hogy a hidegen fog éjszakázni és hajnalban, kb. 4-kor kelek kisütni.

gavloimrene
gavloimrene szo, 2011-07-16 20:17

Ma elkészítettem a pogácsát, nagyon finom lett, de én csak 2deci tejfölt raktam bele, így nagyon jó lett a tészta állaga. Köszönöm szépen a receptet!!!!

Szilvi617
Szilvi617 k, 2011-07-05 21:08

Szia,
holnap el szeretném készíteni, de sajna most nincs itthon tejfölöm. Szerinted ha holnap reggel összegyúrom a tésztát akkor du. süthetem? Állna legalább 4-5 órát a hűtőben.
Köszönöm.
Szilvi

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi k, 2010-10-12 21:14

Szia Betty!

A bosszankodásért csak magamat okolhatom, és mégegyszer bocsánat, hogy nem voltam pontos. Örülök, hogy nem ment el a kedved a recepttől. Minden jót kívánok! Brigi

mezei betty
Mezei Betty / mezei betty k, 2010-10-12 20:30

Kedves Brigitta!
Bocs a kellemetlenségekért:) A hétvégén megint megsütöm a javított változattal,látom emeltél a liszten és csökkentettél a tejfölön. Most már biztosan jók az arányok és sajnálom hogy bosszankodtál.
Üdv. Betty

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi k, 2010-10-12 20:09

Kedves Betty és Erzsi! Nagyon köszönöm a hozzászólásokat. Kicsit bosszantott, hogy miért is nem sikerült Bettynek zökkenőmentesen a pogi, ezért az este bedagasztottam egy újabb adagot, és ma reggel megsütöttem. Nagyon figyeltem a mennyiségekre :) Én is egy kb. 1 kilós káposztát reszeltem le, de mire az megpárolódik, elveszít egy csomó vizet, ezért a súlya már csak 70-80 dkg. Az is igaz, hogy az 50 dkg liszttel kissé ragacsos a tészta (ezért elnézést kérek Bettytől!). Én utána pótoltam kb. 15 dkg liszttel. Ezeknek az észrevételeknek a tudatában, úgy javítottam a mennyiségeken, hogy ezek után ne merüljön fel többé ilyen probléma. Mégegyszer nagyon köszönöm az építő hozzászólásokat és bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki! :) Brigi

mezei betty
Mezei Betty / mezei betty k, 2010-10-12 09:35

Kedves Erzsi!
Mint írtam a pogi finom lett. Bocsánat ha elriasztottam bárkit.Valószínűleg a káposzta volt sok ,én megmértem és lereszelve pont 1 kg volt.A receptben 1 kis fej volt megadva én a legkisebbet vettem meg, nekem nem tűnt nagynak.Sajnos ha nincs meg adva pontos mennyiség nem lehet igazán kitalálni mennyi is 1 kis fej.A többi hozzávaló megvolt pontosan adva.Még egyszer elnézést a félreértésért nyugodtan süsd meg mert finom csak ki kell tapasztalni a káposzta súlyát.
Üdv. Betty

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi h, 2010-10-11 19:24

Kedves Erzsi!

A fenti recept eredetileg egy sima pogácsa recept volt, amit én többször elkészítetttem, egyszer azonban a változatosság kedvéért kevertem bele párolt káposztát is. És igen: egy fél kiló liszthez én 15 deka zsírt és egy nagy pohár tejfel háromnegyedét szoktam használni (nálam egy nagy pohár 450 g). Ehhez adtam egy kissebb fej káposztát, amit előtte megpároltam. A fényképet én készítettem, ami azt jelzi, hogy nekem így sikerült. Én még mindig úgy gondolom, hogy talán a káposzta volt túlsúlyban, és ezért ragadt a tészta. De mint írtam, újra el fogom készíteni és megírom a tapasztalatokat ezeknek az észrevételeknek a fényében.

Mátyás Erzsébet
Bloemcake / Mátyás Erzsébet h, 2010-10-11 15:09

Kedves Brigitta!

Nagyon megörültem a receptnek amikor megláttam, de Betty hozzászólása elriasztott attól, hogy elkészítsem. Fél kg liszthez összesen fél kg zsír és tejföl kell valóban? Mi lehetett Bettynél a gond, nem jöttél rá? Nagyon szívesen megcsinálnám, de megvárom a válaszod, amit előre nagyon köszönök.
Erzsi

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi v, 2010-10-10 12:05

Kedves Betty!

Sajnálom, hogy így jártál. Én alaposan lisztezett deszkán nyújtom, és nem szokott ragadni. Így lehetséges, hogy egy pár dekával több, mint egy fél kiló liszt kell, de semmiképpen nem 1 kilóval. Lehet, hogy a liszt fajtája is befolyásolja a tészta állagát, de így sem kéne hozzá másfél kiló. Bevallom, én a káposztát szemre szoktam hozzáadni, de nem szoktam sajnálni belőle. Minden esetre újra elkészítem, és ha kell, korrigálok. Köszönöm szépen, hogy szóltál! Brigi

mezei betty
Mezei Betty / mezei betty szo, 2010-10-09 19:26

Kedves Brigitta!
Ma elkészítettem a pogácsád,ahogy írtad este bedagasztottam és 1 éjszakára hűtőbe tettem. Már este feltünt ,hogy a tészta elég ragacsos pedig a káposztát jól kicsavartam és szinte szárazra piritottam. Reggel ugyan megkelt a tészta ,de nagyon lágy volt a formázás szóba se jöhetett. Sajnáltam volna kidobni így átdagasztottam még lisztel +1 kg lisztet vett még fel, így sütöttem meg. Finom lett ,de nem értem neked hogy sikerült 50dkg lisztel?
Üdv. Betty

1189