Káposztás paszuly recept

Káposztás paszuly
Káposztás paszuly
175 perc / előkészület: 25 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A régi szomszédunktól, Piri nénitől  hallottam először erről a levesről, aztán a férjem nagymamája meg is főzte. Most már ha akarunk enni nekem kell megfőznöm, persze az enyém nem olyan finom mint  a nagyié, de már nem lehet mit tenni.

hozzávalók / 4 adag

A káposztás babhoz

A rántáshoz

ajánlat

Egy pohár víz + egy pár darab palacsinta :).

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

káposztás bableves, babos-káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt húst és a babot egy nagy fazékban feltesszük főni.
  2. Amikor a bab is és a hús is megpuhult, hozzátesszük a  megmosott káposztát.
  3. Borsozzuk, só nem biztos, hogy kell bele, mert a füstölt hús lehet, hogy elég sós ízt ad az egész ételnek.
  4. Az egy fej vöröshagymát összevágjuk, zsíron vagy olajon megpirítjuk.
  5. A fokhagymát lereszeljük, hozzáadjuk az előzőekhez.
  6. A lisztet belerakjuk, és állandóan kevergetve elkészítjük a rántást.
  7. A tűzről lehúzzuk, és beletesszük a pirospaprikát.
  8. Amikor kész a rántás, ráöntjük a káposztás paszulyra, egy pár percig forraljuk.
  9. Tejföllel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 35 085
elküldve: 1
receptkönyvben: 263
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

mislenbaba

Mióta szakács: 2010.07.02.
31 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

monnnika
monnnika k, 2013-01-15 09:44

mi is majdnem így készítjük,annyi különbséggel,hogy a rántás mellé tejjel / +liszt/ behabarjuk az ételt,végén kicsi ecettel ízesítve.Tejföl nélkül.

simsi
simsi v, 2012-12-02 14:08

Ez a leves a kedvencem, és ez a recept hasonlít a legjobban az általam ismert káposztás paszulyhoz. Annyi apró különbséggel, hogy én fokhagymás rántással készítem, és tejföl nélkül fogyasztjuk.
Nagymamám héjában főtt krumplit főzött hozzá, és lecsurgatta olajban pirított pirospaprikás vöröshagymával. Kenyér helyett ezt ettük a leves mellé.
Ha javasolhatom, kóstoljátok meg így is. Nagyon finom, és tényleg nagyon kiadós.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2011-03-02 16:21

Kedves mislenbaba!
A recept nagyon tetszik, direkt erre a kajára kerestem rá, így találtam meg szuper finomságodat.
Egy kis kötözködésem volna, ez pedig:
hozzávalók 4 főre ! :)
Ugye ezt, 4 főre, és többszöri étkezésre gondoltad? :)
Amennyiben 4 fő ezt a mennyiséget elfogyasztja egyszerre, megemelem a kalapom!:)
Ez egy igazi, Magyaros több napig fogyasztható étek.
Ebben a mennyiségben ( hozzávalók 4 főre ) kb. 3 családnak megfelelő lakoma. :)
Köszi a leírást, már ázik a bab, és a füstölt hús! :))))

Koszider
koszider / Koszider v, 2011-02-20 11:03

Kedves Mislenbaba!
Én nem vagyok szatmári, ezt az ételt gyerekkoromban sosem ettem. Felnőttként viszont felfedeztem Végh Antal: Száz szatmári parasztétel c. könyvében, azóta is többször főztem - majdnem épp úgy, mint te. Mivel előképem nem volt, én ezt nem levesként, hanem sűrű, rövid szaftos egytálként készítem (lehet, hogy valamit félreértettem?). Sőt, melegíteni sütőben szoktam, hogy hogy kicsit piruljon is (most már biztos, hogy félreértettem). De egy a lényeg: ez nagyon-nagyon finom! Baromi tömény kaja, igazi téli energiabomba. Többször csináltuk munkahelyi "partira" is, bográcsban, ipari mennyiségben (pl. 10 db füstölt csülökből, 5 kg babból!!). de soha nem maradt egy falat se.
Köszi! Koszider

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba v, 2011-02-20 12:43

Kedves Koszider! Én sem voltam soha szatmári, és kamaszlány koromban ismertem meg én is ezt az ételt, amikor ideköltöztünk. (szigethalom) A szomszéd néni volt "szabolcsi" és ő tőle hallottam először. Eredetileg úgy tettem fel a receptet, hogy káposztás paszuly (leves?) mert szerintem sem igazán hasonlít levesre, mint inkább egy igazi, tömény egytálételre,mint ahogy te is írtad. Én is úgy gondolom, hogy télen a legjobb étel. Vagy amikor egy pár napig nem tudunk, vagy nem akarunk főzni (van ilyen is :-D)
Szia: Icu
Az még érdekelne, hogy te még szoktál valamit beletenni?

Koszider
koszider / Koszider v, 2011-02-20 13:44

Nem, semmi mást nem teszek bele. Ugyanígy, hagymás pörkölt-alapon készítem a káposztát, miközben külön-külön megfőzöm a babot és a csülköt. (Minden összetevőt a csülök főzőlevével locsolgatva.) A végén a csülköt felkockázom és az egészet összeadom. Parádés!! Igen-igen, melegítve még jobb, ahogy te is írod.
Üdv: Koszider

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2011-02-19 17:19

Kedves mislenbaba

Gyerekkorom kedvenc levese a kaposztas paszulyleves, amit most nagyon-nagyon megkivantam, friss kenyerrel! Anyukam is sokat keszitette, mellesleg o is Piri neni :)
Lehet a mi szomszedunk voltal, kozel az ukran hatarhoz? :)
Tucsmok

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba szo, 2011-02-19 19:59

Kedves Tucsmok! Köszi a kedves hozzászólást. ♥ Nem, biztos hogy nem voltunk szomszédok. Ti is így készítettétek? Nem nagyon látszik, de az a kenyér is friss, annyira, hogy én sütöttem direkt ehhez az ételhez, 2 kilósat :-D

1380