Káposztás hajtóka recept

Káposztás hajtóka
Káposztás hajtóka
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hallomásból úgy tudom, hogy a nagymamám készített fenséges káposztás hajtókát. Sajnos erre nem emlékszem, azonban itt az ideje, hogy én is elkezdjem tökéletesíteni, de legalább tesztelni a saját készítésű csemegét...
Elsőre nem is lett rossz, az azonban biztos, hogy legközelebb még vékonyabbra nyújtom a tésztát, és sokkal (sokkal!) több káposztát dinsztelek :-).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Bátran növelhető a káposzta mennyisége :-).
A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposztával töltött tekercs, káposztás párnácskák
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Reszeljük le a káposztát, sózzuk, és keverjük össze, majd tegyük félre 1/2 órára.
  2. Nyomkodjuk ki a káposzta levét, majd az olajon pároljuk meg, közben fűszerezzük (cukor, bors).
  3. A sütőport keverjük el a lisztben, morzsoljuk a vajat a liszthez, és gyúrjuk össze a többi alapanyaggal (kivéve a tojást, az a kenéshez kell).
  4. Amíg a káposzta kihűl, a tésztát tegyük hűtőbe.
  5. Ha kihűlt a töltelék, gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit, és készítsük elő a tojást a kenéshez (üssük és verjük fel).
  6. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm-es téglalappá, amely kb. 20 cm széles.
  7. Vágjuk hosszában félbe a téglalapot (2 db 10 cm széles csíkot kapunk).
  8. Felezzük meg a tölteléket, és osszuk el egyenletes csíkban végig a tészták közepén.
  9. Kenjük meg tojással mindkét tésztacsík egyik (hosszabb) oldalát, ez kerül hajtásnál alulra.
  10. Hajtsuk rá a töltelékre a nem megkent oldalt, majd fordítsuk az egész csíkot még egyszer, rá a tojással megkent oldalra (mintha bejglit tekernénk fel).
  11. Kenjük meg mindkét csík tetejét tojással, majd szeljük fel négyzetekre (a hosszú oldalra merőlegesen).
  12. Süssük aranybarnára.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 178
elküldve: 0
receptkönyvben: 109
elkészítve: 1/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kuchen
kuchen / kuchen Fri, 2012-03-16 18:42

Kedves Receptműves!

Ma elkészítettem dupla adagból a káposztás hajtókát, nagyon finom lett.
Már el is fogyott! Köszönöm a receptet, máskor is elfogom készíteni a családnak.

Üdvözlettel, Kuchen

711