Káposztás gombóc recept

Káposztás gombóc
Káposztás gombóc
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a burgonyát. A gombócot is. Már volt az idén epres és barackos, most sós ízre gondoltam, és találtam egy receptet, ami pont  megfelelt ennek a gondolatomnak.
Nagyon finom lett és laktató.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

ajánlat

Lehet előtte levest is kínálni, aki úgy gondolja, hogy ez neki a második féle lesz, de maradhat egytálétel is. Eléggé laktató.
Friss citromból limonádét készítettem, aki gondolja, más italt kínáljon mellé ízlése szerint.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

burgonyagombóc káposztával töltve, párolt káposztás burgonyagombóc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában feltesszük főni egy fazékban, sós vízben.
  2. A lábasba beletesszük a 2 ek zsírt, alágyújtunk, belerakjuk a felkockázott vöröshagymát, a sót, a lereszelt friss káposztát, és közepes lángon, fedő alatt elkezdjük főzni-párolni. A káposzta friss, nem kell víz, enged magából!
  3. Olykor ránézünk, megkeverjük, majd amikor már majdnem kész, puha, ráöntjük az ecetet, és tovább pároljuk fedő alatt.
  4. Most már figyeljük, mert lekaphat, keverni kell, kezd szépen barnulni. Teszünk bele cukrot az ecet ellensúlyaként, majd mikor már puha és finom, fedő nélkül hagyjuk pár percet pirulni, leve ne legyen, és teszünk bele őrölt borsot, keveset.
  5. A burgonya kész, vizet leöntjük, hagyjuk hűlni kicsit. Pucoljuk, tálban összetörjük.
  6. Rá a tojásokat, a sót és a zsírt, elkezdjük összekeverni, és annyi lisztet, amivel egynemű anyaggá tudjuk keverni, gyúrni.
  7. Gombócokat formázunk belőle, majd azokat egyenként kinyújtjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy teáskanálnyi káposztát. Újra gombóccá formázzuk, és sós, olajos vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére, lecsepegtetjük, és kiszedjük egy tálba.
  8. Tálaláskor mindenkinek adunk rá reszelt trappista sajtot és tejfölt.

  • költség: 450 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 749
elküldve: 1
receptkönyvben: 155
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kati32
anyuci32 / kati32 p, 2012-11-16 19:43

Most fedeztem fel ezt a receptet, még sosem hallottam ilyenről, de nagyon tetszik az ötlet. A krumpli-gombóc nagy kedvenc, a káposzta is, hát miért ne raknánk össze a kettőt. Azt hiszem holnap ez lesz az ebéd, ha kapok káposztát a boltban! Köszi a szuper receptet! :) anyuci32

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2012-11-16 21:00

Kedves kati32!

Igazán nagyon szívesen, finom és laktató is.:-O
Remélem, hogy ízleni fog.

Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2011-08-01 23:35

Kedves Lucaaa!

Én is ezt hallottam, sőt, még a burgonyapürét sem igazán tudjuk finoman elkészíteni,ezt mondják és ez a tqpasztalat.

De!
Attól függ, milyen liszttartalmú a burgonyád, és nem kaparod már a héját, hanem vékonyan levágod, akkor valószínűsíthetően : igen, már lehet használni burgonyapüréhez, vasárnap csináltam azt is, és a barátnőm is mondta, hogy ő meg előző nap csinált zöldséges burgonya gombóclevest és nudlit, amire persze mindenki azt tett, amit akart.

Szerintem, vágj bele:-)))
Ha a burgonyád nem az a szétfővő fajta, azaz inkább lisztesnek mondjuk, akkor nincs félni valód:-)))))))
Remélem, tudtam segíteni:-))
Sikeres elkészítést:-)
Szép napot holnapra!
Éva-Anyóca

Lucaaa
Lucaaa h, 2011-08-01 23:02

Kedves Éva-Anyóca.
Azt olvastam valahol, hogy gombócot nem lehet újkrumpliból készíteni. Mi erről a véleményed? Szívesen kipróbálnám ezt a káposztásat, csak most újkrumpli van, és nem tudom, hozzákezdjek-e azzal, vagy sem. Előre is köszi a választ.
Üdv: Luca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva k, 2010-08-17 11:03

szia ariel76!Remélem, hogy sikerülni fog, ha úgy csinálod, ahogy írtam.sok édes töltelékes de sok sós töltésű változata van, ez az egyik.jó főzést,szép napot!szia:Éva-Anyóca

ariel76
ariel76 / ariel76 k, 2010-08-17 07:23

Szia Évi

Erre a receptre én is vevő vagyok. Remélem pont olyan finom mint a kép is mutatja, akkor reeptfüzetbe kerül. Most kinyomtatom.

Szia ariel76

712