r
Nosalty Logó

Vörösboros-rumos kalácscipó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lousha
Vörösboros-rumos kalácscipó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1919 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 276 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    53.2 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    896 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2814.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    959 mg
  • Nátrium
    1282 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    296.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    511 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    702 mg
  • Retinol - A vitamin:
    501 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1171 micro
Összesen 1919 kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 276 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászon és a megkenésre szánt tojáson kívül mindent keverjünk össze, és hagyjuk állni egy órát.
  2. Adjuk a friss, aktív kovászt a keverékhez, és alaposan dagasszuk ki a tésztát, míg egynemű, sima, nagyon lágy, de alig ragadós tésztát kapunk. Ezután letakarva hagyjuk állni 10-15 percet.
  3. Lisztezett deszkán kicsit gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócot. Lisztezzük körbe, tegyük lefedhető kelesztőtálba, és hagyjuk duplájára kelni. (2-4 óra.)
  4. Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tésztát hajtogassuk át, azaz alulról mindig felfelé húzva egy kis darab tésztát finoman nyújtsuk azt meg, amennyire lehet, majd lazán nyomjuk a gombóc tetejére. Ismételjük, míg körbe nem érünk. Ekkor fordítsuk az illesztéseket lefelé. Fél óra múlva ismételjük meg a műveletet, majd letakarva hagyjuk pihenni a tésztát tíz percig.
  5. Helyezzük a cipót sütőpapírral bélelt tepsire, egyengessük el a formáját, hogy szép, kerek cipó legyen. Kenjük meg alaposan a kikevert tojással, aztán hagyjuk a levegőn megszáradni a mázat. Ha száraz, kenjük át még egyszer, megint hagyjuk megszáradni.
  6. Ha 2. réteg máz is megszáradt, vágjuk be a cipót Y alakban, nagyon mélyen, majdnem teljesen az aljáig. Ezt a legkönnyebben ollóval tudjuk elvégezni. Szúrjuk be egy hegyes, éles olló egyik szárát a cipó közepébe, majd zárjuk rá a másik szárat. Ismételjük meg a másik két vágással is.
  7. Ha megvan a vágás, spricceljük le a cipót alaposan vízzel. Toljuk a cipót a sütőbe, fedjük le egy nagy, hőálló üvegtállal, és hagyjuk sülni 15-20 percig. Ha már nem emelkedik, nyílik tovább, vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. Folytassuk a sütést, míg a tojásmáz lakkszerűen fényesre, sötétbarnára sül. (Kb. még 20-30 perc.)
  8. Végül rácson, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a cipót kihűlni szeletelés előtt.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 464
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 31.

Ajánló

A recept egy cipóra szól, igény szerint természetesen duplázható vagy triplázható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy régi konyhai álom beteljesülése ez a recept. Még gyerekként akadt a kezembe egy a sok-sok főzős magazin közül, amiket édesanyám gyűjtött. Megtetszett a címlapon a vörösboros húsvéti cipó, amiről azóta sikerült kiderítenem, hogy a hagyományos osztrák Osterpinze nevű finomságon alapult. Elkészítettem, és olyan finom volt, hogy sosem felejtettem el az ízét. A magazin viszont az idők során elkallódott, én pedig online hiába kerestem hasonló receptet, hiszen a pontos nevére sem emlékeztem. Húsz évvel később az esélytelenek nyugalmával megkérdeztem itt, a Nosalty-n a Mit hogyan? rovatban, nem rémlik-e valakinek ez a címlap. Én lepődtem meg a legjobban, amikor választ, majd hamarosan szkennelt receptet kaptam.  Innentől azért még mindig nem volt sima az út, hiszen mostanra nem használok élesztőt, csak kovászt, valamint amit csak lehet, teljes kiőrlésű liszttel készítek, így át is kellett alakítanom a receptet. Az első kísérlet lapos, szomorú és csúnyácska lett, de épp olyan finom volt, ahogy emlékeztem. Másodszorra pedig sikerült kijavítani a hibákat, és a megszólalásig olyan cipót sütni, mint azon a régi-régi címlapon. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek