r
Nosalty Logó

Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
kovex
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
kukta
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 879 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 5270 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Összesen 113 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1771.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    263 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    635 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1299 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12297 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 879 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    295.5 g

Zsír

  • Összesen
    217.9 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    1040 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10631.7 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    529 mg
  • Kálcium
    1581 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    713 mg
  • Foszfor
    3885 mg
  • Nátrium
    3810 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    547.8 g
  • Cukor
    124 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

VÍZ

  • Összesen
    3001.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7791 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    56 mg
  • C vitamin:
    255 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    300 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    94 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    758 micro
  • Kolin:
    1386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    345 micro
  • α-karotin
    30946 micro
  • β-karotin
    73785 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    3050 micro
Összesen 5270 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    659 micro
  • β-karotin
    1570 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
  2. A zöldséget megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk.
  3. Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
  4. A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
  5. Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
  6. A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
  7. Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
  8. Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön.
  9. Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
  10. Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
  11. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
  12. Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 149
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 23257
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek.  A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek