r
Nosalty Logó

Tátra-csúcs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Tátra-csúcs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír

piskótához

krémhez

bevonathoz

Összesen 1005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír

piskótához

krémhez

bevonathoz

Összesen 6028 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír

piskótához

krémhez

bevonathoz

Összesen 431 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    902 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    401 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.8 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.4 g

Zsír

  • Összesen
    360.6 g
  • Telített zsírsav
    195 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    937 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5411.9 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    829 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    1381 mg
  • Foszfor
    2403 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    610.8 g
  • Cukor
    434 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    321.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    177 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    567 mg
  • Retinol - A vitamin:
    771 micro
  • α-karotin
    79 micro
  • β-karotin
    383 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    919 micro
Összesen 6028 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 431 kcal

Hozzávalók

piskótához

krémhez

bevonathoz

Elkészítés

piskótához

  1. A tojások sárgáját a kanálka vízzel elkeverjük. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután beleszitáljuk a kimért lisztet, és szintén óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habba.
  2. Egy nagy alakú sütőlemezt beborítunk sütőpapírral, és a masszát rákenjük kb. 31x31 cm-es négyzet alakban. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a piskótát. Amikor kész, lehúzzuk a piskótáról a papírt, és hűlni hagyjuk.
  3. A piskótából ezután egy kisméretű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki. (Nekem 30 db lett ebből a mennyiségből.) Egy tálcán vagy húsvágó deszkán félretesszük.

krémhez

  1. A csokoládét apróra tördeljük, és egy nagyobb üstben vízgőz felett megpuhítjuk.
  2. A tejszínt egy lábaskában felforrósítjuk, és a puha csokoládéhoz öntjük. Ezután egynemű krémmé keverjük, majd teljesen hidegre hűtjük.
  3. Ezután kézi robotgép legmagasabb fokozatával tömör habbá verjük. Habzsákba töltjük a krémet, és a tálcán várakozó piskótatallérokra körkörös mozdulatokkal ráhalmozzuk. A mandula-darabkákat ide-oda belenyomjuk a krémbe.
  4. A félig kész csúcsokat tálcástul a mélyhűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.

bevonathoz

  1. A tortabevonót egy kis méretű üstben vízgőz felett felolvasztjuk (ízlés szerint olajat vagy vajat is felhasználhatunk hozzá).
  2. Az üstöt kissé oldalra döntjük, és a fagyos csúcsokat kézzel beleforgatjuk a csokimázba. A kész Tátra-csúcsokat tálcán a hűtőbe tesszük tálalásig.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 9 alkalommal
  • Receptkönyvben: 72
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 45
  • Össznézettség: 18988
  • Feltöltés dátuma: 2016. december 29.

Ajánló

Ez a desszert étcsokis tortabevonóból is elkészíthető. Mandula nélkül is nagyszerű!! A piskóta körök nagyságát a habzsák és a kinyomófej mérete határozza meg. Én azért használok kis méretű szaggatót, mert az injekciós tűhöz hasonló műanyag tortadíszítőm van. Ezzel nem lehet nagyobb méretű piskóta körre tetemes mennyiségű krémet gusztusosan felhalmozni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tátra-csúcs
Lizinka_ 590 recept

A Tátra-csúcs kedvenc süteményem, ami évek óta hiányzik a cukrászdai kínálatból (legalábbis a mi környékünkön). Évekkel ezelőtt rátaláltam egy jó kis receptre, amin itt-ott változtattam. Az én házi készítésű Tátra-csúcsom valamivel kisebb mint a bolti, de ugyanolyan finom! Nagy ünnepekkor készítem, megérdemli a különleges helyet az ünnepi asztalon.

Hozzávalók

piskótához

krémhez

bevonathoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek