r
Nosalty Logó

Szüreti kakaspaprikás

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szüreti kakaspaprikás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

Összesen 7950 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

Összesen 76 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.1 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1397.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    606 mg
  • Nátrium
    455 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    902.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    124 micro
  • α-karotin
    1280 micro
  • β-karotin
    3791 micro
  • β-crypt
    95 micro
  • Likopin
    579 micro
  • Lut-zea
    835 micro
Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    480.7 g

Zsír

  • Összesen
    357.5 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    146 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    76 g
  • Koleszterin
    1919 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11181.6 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    508 mg
  • Kálcium
    1061 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1028 mg
  • Foszfor
    4851 mg
  • Nátrium
    3638 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    686.7 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    7223.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3975 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    595 mg
  • D vitamin:
    314 micro
  • K vitamin:
    941 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    164 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    948 micro
  • Kolin:
    1767 mg
  • Retinol - A vitamin:
    991 micro
  • α-karotin
    10242 micro
  • β-karotin
    30328 micro
  • β-crypt
    757 micro
  • Likopin
    4634 micro
  • Lut-zea
    6677 micro
Összesen 7950 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    100 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    45 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 76 kcal

Hozzávalók

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

Elkészítés

A kakaspaprikáshoz

  1. A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst.
  2. Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit.
  3. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal.
  4. Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret.
  5. További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat.
  6. A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot.
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 45473
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 11.

Ajánló

Forrón, tejföllel kínáljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül. A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült. A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.

Hozzávalók

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?