r
Nosalty Logó

Svíčková, a cseh vadas knédlivel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Svíčková, a cseh vadas knédlivel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Összesen 817 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Összesen 4909 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Összesen 146 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    292 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1841.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    923 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    656 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    159 micro
  • α-karotin
    2063 micro
  • β-karotin
    4941 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 817 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    277 g

Zsír

  • Összesen
    265.2 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1752 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11049.9 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    1521 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    479 mg
  • Foszfor
    3030 mg
  • Nátrium
    5540 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    342.2 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    1949 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3937 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    205 micro
  • K vitamin:
    134 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    636 micro
  • Kolin:
    1540 mg
  • Retinol - A vitamin:
    952 micro
  • α-karotin
    12379 micro
  • β-karotin
    29644 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    2068 micro
Összesen 4909 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    330.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    370 micro
  • β-karotin
    886 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Elkészítés

A húshoz és a szószhoz

  1. A marhahúst (eredetileg bélszínből készül, de szerintem Prágában sem csinálják ebből, tehát én is az olcsóbb hátszínt választottam) megtisztítjuk, és egy jól zárható edénybe vagy hűtőzacskóba tesszük két-két tisztított és apró kockára vágott fehér- illetve sárgarépával, két deciliter vízzel és a fűszerekkel (ezekből használjunk őröltet, pl. babér és szegfűszeg is kapható így, hogy majd a szósz turmixolásánál ne maradjanak nagy darabok), a hűtőbe tesszük egy éjszakára vagy egy napra pihenni.
  2. Másnap a húst letörölgetjük, és kevés olívaolajon megpirítjuk minden oldalán, hogy sütés közben ne száradjon ki. Aki így is izgulna a hús puhasága miatt, az hosszanti irányban tűzdelje meg szalonnával, a neten található receptleírásokban így szerepel, Prágában viszont ezt egyik helyen sem véltem felfedezni.
  3. Egy nagy jénai edénybe fektessük a húst, öntsük mellé a páclevet, és kockázzuk hozzá a maradék zöldséget. Fedjük le az edényt, és tegyük 150 fokos sütőbe úgy 3 órára sülni. Közben forgassuk meg többször a húst, és locsoljuk is a páclével. Ha úgy éreznénk, hogy elfőtte a levét, pótoljuk azt!
  4. Amikor megsült a hús, emeljük ki a léből egy tálra, és fedjük le. A zöldségek közül vegyük ki villával a borókabogyókat, babérleveleket, és turmixoljuk össze a szószt úgy, hogy ne kelljen lisztet használni a sűrítéshez.
  5. A szószt egy közepes lábasban forraljuk össze tejszínnel. A húst szeleteljük fel.

A knédlihez

  1. Egy nagy keverőtálba kockázzuk fel a zsemléket, szórjuk meg liszttel, forgassuk át vele.
  2. Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót, borsot, ezzel locsoljuk meg a zsemlekockákat.
  3. Egy őzgerinc formát vajazzunk vagy zsírozzunk ki bőven, ebbe öntsük, és lapogassuk le a knédli tésztáját.
  4. Amennyiben nem párologtatós a sütőnk, akkor egy nagy tepsibe engedjünk félig vizet, ebbe tegyük az őzgerincet, és így tegyük a knédlit előmelegített sütőbe (vagy a már sütőben lévő husink alá) úgy 25 percre gőzölögni.
  5. Ha elkészült, borítsuk ki a gerincből, és szeleteljük fel, mint egy vekni kenyeret.

A tálaláshoz

  1. Minden tányérra tegyünk egy-két szelet húst és három-négy szelet knédlit. Locsoljuk meg bőven szósszal őket. Díszítésként pedig szeljünk egy-egy citromkarikát, melyekre egy-egy kanál piros áfonyalekvárt és egy kevés tejszínt teszünk. A lekvárból egy kis edényben tegyünk még az asztalra, nagyon finom a szósszal és a hússal, fantasztikus az ízharmónia. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 376
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 226
  • Össznézettség: 50348
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 19.

Ajánló

Vasárnapi vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom. A pácolást pénteken este ejtsük meg.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem először jártunk Prágában, idén januárban is tiszteletünket tettük a cseh fővárosban. Nem telt el úgy nap, hogy valamelyikünk ne svíčkovát rendeljen ebédre vagy vacsorára. Ez alkalommal gyerekek nélkül kalandoztunk, ezért hazaérkezésünk után úgy éreztem, nekik is részesülniük kell ebből a finomságból, tehát nagy adagot készítettem belőle. Vagyis így gondoltam. Sajnos és egyben szerencsére éppen hogy elegendő lett kis „csapatunknak“. Aztán még egyszer elkészítettem, most nem a saját fejem után mentem, hanem angol nyelvű cseh oldalakon kutakodtam. Mindkét variáció sikeresnek bizonyult. Az első, a főtt húsos azért, mert puhább lett, a második, a sütős-féle pedig a szószával hozta az első helyet.

Hozzávalók

A húshoz és a szószhoz

A knédlihez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek