r
Nosalty Logó

Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 325 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1945 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 228 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 325 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2264.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    796 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    585 micro
Összesen 1945 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 228 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sóval, 1bögre teljes kiőrlésűaktív vadkovásszal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk.
  2. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd egy kiolajozott tálban, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha jó aktív a kovászunk, akkor ez kb. 2 óra.
  3. Utána megformázzuk (csak gyengéden gyúrva), és sütőpapíronújból kelesztjük 1-2 órát.
  4. 40 perccel sütés előtt 230 fokra kapcsoljuk a sütőt, benne egy fedeles jénaival, a sütő aljában egy tepsi 1 pohárnyi vízzel.
  5. Sütés előtt a kenyér tetejét bemetsszük, lespricceljük vízzel, és papírostól együtt a jénaiba pottyantjuk. Egy újabb pohár forró vizet löttyintünk az alsó tepsibe. A gőzben sütéstől lesz jó ropogós a kenyér héja. (Óvatosan nyissuk a sütő ajtaját;a forró gőz ne csapjon az arcunkra vagy kezünkre!)
  6. Lefedve sütjük a kenyeret 30 percig,majd tető nélkül 200 fokra csökkentett hőmérsékleten ropogós barnára pirítjuk. Ha az alját megkopogtatvamély, kongó hangot ad, akkor kész.
  7. Sütőből kivéve újból lespricceljük vízzel, és rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 21410
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Megy a kenyér-kísérletezgetés! Sokat tanulok! 'Terka' kovásszal még mindig csak ismerkedek... A kalács, amit pár hete sütöttem vele, jóízű, de nehéz lett, sajna ehetetlennek minősítettem. Aztán sütöttem egy mákos-lenmagos-Terkást, ami még mindig kis laposka lett (azt hiszem, itt túlkelesztettem kicsit a tésztát), de az íze az fenomenális volt! Lehet, hogy végül is be fogom "rozsosítani" a Terkát; sehol nem olvastam csak fehér lisztből készült kovászt... Még Limara is kevert fehér-rozsosat használ... Ez a cipó 'Jani' kovásszal készült. Hát a Janival olyan könnyen dolgozom! Még mindig "rohan"; a második kelesztés kevesebb, mint egy óra volt! Mivel ez nem volt hosszú kelesztés, ennek a kenyérnek az íze nem enyhén savanykás, mint az előző, dagasztás nélküli kenyeremnél (ahol egy éjszakát kelesztettem). Így lehet variálni az ízeken; nemcsak a különböző lisztek összeállításával, hanem a hozzáadott magvakkal és a kelesztés időtartamával is! Most a Terka egyedül csücsül a konyhapulton, "éhesen"; meg kell etetnem, megyek is!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek